URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Mai 2012, 18:32

Gheorghe Zamfir la Oradea!

Gheorghe Zamfir la Oradea! CEL MAI CEL. Gheorghe Zamfir (foto) nu a fost nevoit niciodată să recurgă la găselniţe pentru a-şi ademeni spectatorii la concerte. Felul în care a ştiut să interpreteze atât folclor, cât şi opere celebre ori propriile compoziţii au făcut milioane de oameni să-l ovaţioneze la scenă deschisă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Milioanele de oameni care i-au ascultat muzica l-au validat ca fiind un artist unic în lume.

Talentul înnăscut l-a purtat pe Gheorghe Zamfir pe cele mai mari scene ale lumii, făcând totodată cunoscut pe întregul mapamond naiul românesc. Pe 24 mai, marele artist vine şi la Oradea.

Creator la nai

La 72 de ani, Gheorghe Zamfir are în spate o carieră cu care nu mulţi artişti se pot lăuda. Chiar dacă, fascinat încă de mic de muzica lăutarilor, a vrut să studieze acordeonul, Zamfir a intrat la un liceu de muzică într-o clasă de nai. "Văzând că am configuraţia pentru acest instrument, profesorul Fănică Luca m-a îndemnat să încerc să cânt la nai. I-am zis că refuz şi am plecat din clasă. Tata m-a împins din nou, mi-a dat şi două palme, şi aşa am rămas", povestea maestrul despre începuturile studiilor sale.

A absolvit Conservatorul din Bucureşti, iar apoi s-a făcut cunoscut rapid în întreaga Europă, pe care a străbătut-o în turnee. Pe lângă concerte, s-a preocupat însă şi de perfecţionarea instrumentului cu care vrăjea publicul, aducându-i schimbări inovatoare. El a lărgit posibilităţile tonale ale naiului românesc tradiţional (cu 20 de tuburi), înlocuindu-l cu ansambluri de 22 de tuburi (alto), de 25 de tuburi (tenor), de 28 de tuburi (bas) şi de 30 de tuburi (naiul contrabas). Maestrul îşi realizează singur instrumentele, din lemn de bambus, iar în 2003 a creat şi naiul gigant de 1,35 cm lungime, cu 42 de tuburi.

"Păstorul" celebru

În anii 70, cariera lui Gheorghe Zamfir a atins un apogeu internaţional, faima sa depăşind graniţele Europei până în America de Nord (SUA şi Canada), America de Sud, Australia şi Japonia.

În acea perioadă, Zamfir a realizat acompaniamentul la nai pentru celebra melodie "Păstorul Singuratic" (Lonely Shephard), a lui James Lust. Cântecul avea să devină unul dintre cele mai cunoscute datorită sonorităţilor deosebite ale naiului, iar zeci de ani mai târziu, în 2003, melodia avea să apară pe coloana sonoră a filmului "Kill Bill", regizat de Quentin Tarantino. Nu este, însă, singura peliculă îmbogăţită de muzica artistului român. La solicitarea lui Ennio Morricone, Zamfir a înregistrat tema muzicală a capodoperei "Once upon a time in America", dar şi, de pildă, coloana sonoră a unor mari comedii cu Pierre Richard ("Omul cu un pantof roşu").

În ciuda succesului, artistul a căzut în dizgraţie după ce, în 1982, i-a dedicat un concert lui Dumnezeu, astfel că a ales exilul. "Cu inima sfâşiată în bucăţi am luat drumul exilului. Paşaportul mi l-a băgat în buzunar fostul ministru de Externe Ştefan Andrei, care mi-a spus să nu mă mai întorc", avea să se confeseze Zamfir. Şi-a continuat cariera cu succes însă, astfel că în 1988 a fost primul artist ales să cânte în timpul Misei (Sfânta Liturghie latină) private a Papei Paul al II-lea.

Milioane de emoţii

În decursul carierei sale de peste 50 de ani, Gheorghe Zamfir a interpretat melodii din diferite genuri, aducând în atenţia publicului un instrument care până la el nu mai cunoscuse popularitatea, deşi era socotit "popular". A vândut peste 120 de milioane de albume, a câştigat 120 de discuri de aur şi platină, plus sute de distincţii internaţionale.

În această primăvară, ajuns la o vârstă la care alţii se pot considera norocoşi că încă îşi mistuie pensia, artistul a pornit într-un nou turneu de promovare în ţară a noului său album - "L'aquilone e il vento" (Zmeul şi vântul). Pe 24 mai, va ajunge şi la Oradea, unde va concerta alături de Franco Midiri, un italian care în 2009 a câştigat Marele Premiu la Festivalul San Remo. În cadrul concertului, al cărui acompaniament va fi asigurat de Orchestra Rapsodia, orădenii vor putea asculta piese celebre, dar şi noutăţile celui mai recent album.

Spectacolul va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar preţul unui bilet variază între 60 şi 80 de lei, în funcţie de locul în sală. Un preţ mic pentru un artist atât de mare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON