Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor, organizat de Teatrul Regina Maria şi Primăria Oradea, a fost anunţat, vineri după-amiază, de o paradă colorată a artiştilor invitaţi din România şi din alte şase ţări (Cipru, Grecia, Ungaria, Turcia, Slovacia şi Serbia).
Cântând la instrumente şi purtând steaguri ale ţărilor pe care le reprezintă, cei aproximativ 250 de artişti, însoţiţi de echipaje ale jandarmilor şi Poliţiei Rutiere, au oprit temporar traficul în oraş, pornind în jurul orei 16.40 de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, pe Bulevardul Magheru şi apoi oprindu-se pe Corso pentru scurte momente artistice.
Porturile deosebite ale membrilor grupurilor folclorice, muzica şi tradiţiile prezentate de aceştia au atras zeci de orădeni care i-au filmat şi fotografiat pe artişti, dar n-au uitat nici să-i aplaude la finalul reprezentanţiilor.
După ce i-au salutat şi invitat la festival pe orădenii care îi admirau miraţi de la terasele de pe Republicii, artiştii au ajuns în jurul orei 18 în Piaţa Ferdinand, închisă circulaţiei rutiere de vineri de la ora 17 tocmai din cauza evenimentului.
Aici, însă, îi aşteptau abia câteva zeci de oameni şi aceştia ascunşi de ploaia care tocmai începuse în forţă. Chiar dacă iniţial organizatorii au anunţat că în caz de vreme rea festivalul se va muta în clădirea Teatrului Regina Maria, directorul Ansamblului Artistic Profesionist Crişana, Leontin Ciucur, a declarat BIHOREANULUI că nu are sens ca toate instalaţiile să fie mutate, bazându-se şi pe faptul că ploaia se va opri.
N-a fost, însă, aşa, iar startul Festivalului Internaţional de Folclor s-a dat într-o atmosferă deloc veselă, căci oficialii invitaţi - preşedintele CJ Bihor Cornel Popa şi viceprimarul Ovidiu Mureşan - au vorbit în faţa unei audienţe de doar circa 100 de persoane şi acelea răsfirate prin Piaţa Ferdinand sau chiar în faţa scenei pentru a se adăposti de ploaie.
Spiritele le-a destins, ce-i drept fără să vrea, prezentatoarea evenimentului, Anca Banda, care a declarat că unul dintre organizatorii evenimentului este Primăria Municipiului... Beiuş, strânind râsete din partea audienţei. În jurul orei 18.30, în faţa puţinilor spectatori, invitaţii din străinătate au început recitalurile.
La ora festivităţii de deschidere, Piaţa Ferdinand nu arăta a loc de petrecere, căci încă unii comercianţi îşi descărcau marfa, iar unii dintre meşterii populari invitaţi să-şi prezinte creaţiile s-au ferit să le expună pentru a le feri de ploaie. Evenimentul continuă sâmbătă de la ora 17 cu un spectacol deschis de gazde, Ansamblul Crişana, şi continuat de invitaţii din cele şase ţări şi duminică, de la ora 18 când, pe lângă artiştii deja menţionaţi, pe scenă vor urca şi alte ansambluri din ţară.
Citiţi detalii despre festival în articolul "Folclor pentru popor: Piaţa Ferdinand, închisă în weekend de Festivalul Internaţional de Folclor!"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.