URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iulie 2014, 18:15

Ansamblul "Nuntaşii Bihorului" îşi sărbătoreşte Nunta de Aur

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ansamblul "Nuntaşii Bihorului" sărbătoreşte împlinirea a 50 de ani de activitate dând un spectacol aniversar, cu muzică şi dans, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Evenimentul, intitulat "Nunta de aur", va avea loc pe 24 iulie, de la ora 18.30, şi va aduce pe scenă atât actuali cât şi foşti membri ai ansamblului, precum şi invitaţi speciali precum Cristian Pomohaci şi Vasile Coca.

Iniţiativa îi aparţine coregrafului Florian Clepe, preşedintele Asociaţiei "Nuntaşii Bihorului" şi unul dintre cei mai vechi membri ai ansamblului, începându-şi activitatea în 1963. Acesta precizează că, de-a lungul anilor, prin ansamblu au trecut peste 2.000 de dansatori.

Spectacolul va debuta cu ritualurile şi tradiţiile specifice nunţii bihorene şi se va încheia cu un dans comun al generaţiilor care au făcut parte din ansamblul "Nuntaşii Bihorului".

De asemenea, vor susţine recitaluri: Maria Haiduc, Florica Ruja, Antoanela Ferche-Buţiu, Mariana Militaru-Blaj, Mioara Vârciu, Elena Bologa, Elvira Lerinţiu, Maria Sidea, Veronica Stoicu, Vocihiţa Mihoc, Anamaria Gal, Teodora Şandru, Maria Ghilea, Lia Bereş, Roxana Berinde, Denisa Biro, Monica Blaga, Cornel Borza, Leontin Ciucur, Serafim Cimburş, Ciprian Gabor, Alexandru Carţiş, Mihai Jula, "Feciorii Bihorului": Remus Bondar, Ciprian Mocan, Ionel Ban, Aurel Ionoi, Gheorghe Căbuţa-Stângaciu, Radu Barbura, Varga Karol, Zbiciu, Aurel Hexan.

Acompaniamentul este realizat de orchestra "Rapsodia Bihoreană", dirijor Liviu Buţiu. Conducerea muzicală (taraf tradiţional) Radu Târb, coregrafia Florian Clepe, folclorist Crăciun Parască, regia Emil Sauciuc.

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor şi Asociaţia Folclorică "Nuntaşii Bihorului", cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor şi al Primăriei Oradea, în parteneriat cu Centrul Cultural Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor şi Şcoala de Arte "Francisc Hubic".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON