Reprezentanţii nou înfiinţatei Comisii de Organizare a Evenimentelor au anunţat marţi că, până în 2015, când lucrările de reabilitare vor fi gata, municipalitatea nu va mai organiza Serbările Cetăţii ca manifestare distinctă.
"Comisia de Organizare a propus conducerii Primăriei, iar aceasta a acceptat, ca manifestările legate de Serbările Cetăţii să le amânăm în cadrul Toamnei Orădene", a anunţat viceprimarul Ovidiu Mureşan, preşedintele Comisiei, marţi, într-o conferinţă de presă.
De altfel, a spus edilul, municipalitatea îşi doreşte să schimbe conceptul acestor evenimente, pentru a nu fi nişte simple adunări cu concerte şi mititei, ci să reflecte specificul Cetăţii Oradea. Deocamdată, însă, acest lucru este imposibil din cauza faptului că în fortăreaţă se fac lucrări de introducere a utilităţilor.
"Acum nu se poate intra în Cetate din cauza lucrărilor, e plin de şanţuri adânci de cinci metri. Nu ne-am dori să existe evenimente neplăcute", a precizat, la rândul său, Mircea Oaie, şeful Direcţiei de Monitorizare Cheltuieli şi Organizare de Evenimente.
Drept urmare, până în 2015, când Cetatea Oradea va fi reabilitată, Serbările Cetăţii nu vor mai fi organizate ca evenimente separate, ci doar sub forma unor manifestări dedicate fortăreţei şi incluse în Toamna Orădeană. Deocamdată, pentru 2013, municipalitatea plănuieşte un simpozion cu ocazia celor 900 de ani de la prima atestare a Oradiei.
"Nu dorim să facem cum, spre exemplu, a fost anul trecut, doar nişte concerte şi plin de terase cu mici şi bere, iar comercianţii scoteau apa din Şanţul Cetăţii din cauza condiţiilor de acolo", a afirmat Mircea Oaie.
Prezent la conferinţa de presă, Daniel Vulcu, managerul Teatrului Regina Maria şi membru în Comisia de Organizare Evenimente, a subliniat faptul că Serbările Cetăţii trebuie să aibă programe adevate şi nu de acelaşi tip ca Toamna Orădeană ori Festivalul Berii. "Nu înţeleg ce legătură aveau acele concerte cu Cetatea. Pe de altă parte, nici nu poţi organiza evenimente cu titlul Serbările Cetăţii într-un şanţ", a spus Vulcu.
Întrebat de BIHOREANUL dacă scoaterea de pe lista evenimentelor a Serbărilor Cetăţii nu contrazice spusele edilului Ilie Bolojan, care, la desfiinţarea Casei de Cultură a Municipiului Oradea, a anunţat un număr mai mare de manifestări în oraş, viceprimarul Ovidiu Mureşan a declarat că acestea nu s-au împuţinat. "Doar pe luna iulie avem programate trei evenimente în plus faţă de anul trecut la care suntem organizatori sau co-organizatori. La finalul anului 2013 vom vedea câte evenimente am organizat şi pe câţi bani", a răspuns Mureşan.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, directorul Ansamblului Artistic Profesionist Crişana şi managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, au anunţat organizarea în perioada 5-7 iulie a celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor, care va aduce la Oradea şase grupuri folclorice profesioniste din tot atâtea ţări: Cipru, Grecia, Turcia, Ungaria, Slovacia şi Serbia, plus ansambluri din România. Pentru prima oară, evenimentul se va desfăşura în Piaţa Ferdinand, care în weekend va fi închisă circulaţiei, începând cu vineri, ora 17.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.