După ce ani în şir retrocedarea Palatului Baroc a creat dispute, săptămâna trecută a apărut o alta. Primarul Ilie Bolojan a fost atacat frontal de episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo, acuzându-l că nu respectă protocolul prin care s-a angajat să întreţină parcul din jurul Palatului Baroc şi ameninţând cu închiderea lui.
De cealaltă parte, Primăria consideră că Episcopia exagerează, arătând că lucrurile sunt departe de a fi aşa sumbre cum le prezintă înaltul prelat. Care, de fapt, vrea să forţeze Primăria să investească bani publici în amenajarea completă a parcului Bisericii.
Un episcop acuză
Când a recâştigat în instanţă Palatul Baroc, Episcopia Romano-Catolică era hotărâtă să le interzică orădenilor accesul în circulatul parc, o perioadă punând chiar lacăte pe porţi. Ca o soluţie de compromis, în 2009, Primăria şi Episcopia au semnat un protocol pe 15 ani, prin care municipalitatea se angaja să îngrijească parcul, în timp ce Episcopia trebuia doar să nu le ia orădenilor oaza de verdeaţă. Problema părea rezolvată până săptămâna trecută, când, într-o scrisoare deschisă, episcopul Bocskei Laszlo a acuzat administraţia locală că nu se ţine de promisiuni.
Potrivit episcopului, municipalitatea şi-a asumat prin acord "să se îngrijească de conservarea atât a terenului, cât şi a teatrului de vară" din spatele fostului Muzeu, să efectueze "toate lucrările necesare amenajării zonei ca parc public" şi să asigure paza în intervalul orar 22-06. De asemenea, administraţia ar trebui să îngrijească parcul pe latura străzii Şirul Canonicilor, să colecteze regulat deşeurile, să tundă vegetaţia, să igienizeze periodic, să înlocuiască coşurile rupte, să strângă frunzele uscate, dar şi să se ocupe de iluminatul public dinspre bulevardul Dacia. Ceea ce, susţine episcopul, nu s-a prea întâmplat.
Pro şi contra
"Din partea municipalităţii, cu unele excepţii, nu au fost efectuate amenajările, constatându-se şi în prezent o stare deteriorată a dotărilor din acest parc, dar şi o neglijare a intervenţiilor necesare amenajării şi întreţinerii spaţiilor verzi din acest perimetru", acuză episcopul, care susţine că a intervenit cu personalul şi banii Episcopiei "pentru a se stopa degradarea". Scrisoarea are şi un comentariu politic, episcopul reclamând că atitudinea municipalităţii contravine flagrant promisiunilor electorale ale primarului Bolojan. În final, şeful Episcopiei ameninţă că dacă Primăria nu-şi va revizui atitudinea va renunţa la protocol şi va limita accesul vizitatorilor în parc. Mai pe româneşte, îl va închide!
De cealaltă parte, Primăria a preferat un răspuns tehnic, nu politic, care a ignorat ameninţările şi a demonstrat că spaţiile verzi sunt întreţinute, iar cea mai mare parte a mobilierului urban e în stare bună. Municipalitatea susţine că nu a abandonat zona, ci dimpotrivă, plăteşte constant lucrările realizate de firma Paniman, câştigătoare a licitaţiei de întreţinere a parcului. Lună de lună, Compartimentul Spaţii Verzi transmite firmei programe de lucrări specifice sezonului, de la salubrizare până la întreţinere (cosit gazon, greblat frunze şi crengi, toaletarea arborilor şi arbuştilor, prăşit trandafiri).
Pentru a fi convingători, reprezentanţii municipalităţii au trimis presei şi fotografii cu toate zonele din parc. Ele arată că spaţiile verzi sunt întreţinute, fiind nevoie doar de cosirea ierbii şi toaletarea unor arbori, "care urmează să fie efectuate în perioada următoare". "Cea mai mare parte a băncilor şi coşurilor de gunoi se află în bună stare, urmând să fie reparate şi cele care prezintă urme de distrugeri", mai arată răspunsul Primăriei, amintind că mobilierul urban a fost înlocuit vara trecută. Cât priveşte actele de vandalism din parc, Primăria a înştiinţat Poliţia Locală pentru a verifica şi supraveghea zona.
"Nimeni n-a reclamat"
Şi responsabilul de lucrări al firmei Paniman, Dan Bocşe, zice că acuzele sunt exagerate. "Anul trecut, după o reclamaţie, am discutat cu administratorul clădirii, i-am lăsat numărul meu. I-am spus să mă sune pentru orice problemă are cu parcul, că rezolvăm. Niciodată nu m-a sunat să-mi reproşeze ceva. Avem program de lucru până la ora 15, timp în care doi angajaţi curăţă, mătură, adună gunoaie, golesc coşuri, oricine poate veni oricând să verifice. Problema se pune după această oră. Nimeni nu poate sta santinelă, ca cei din parc să nu arunce gunoaie pe jos", zice Bocşe.
Neoficial, reprezentanţi ai Primăriei spun că, pe lângă lovitura de campanie pe care vrea să o dea, episcopul e nemulţumit de fapt nu de îngrijirea curentă a parcului, ci de faptul că n-a fost făcută încă, pe bani publici, o amenajare peisagistică totală a zonei. Lucru pe care Primăria, fără a-l respinge, l-a amânat pentru 2013, în ultimii ani concentrându-se pe crearea de noi parcuri.
Nu rămâne, pentru omul simplu, decât concluzia că, dincolo de acuze şi de scuze, părţile în conflict ar trebui să găsească o soluţie de compromis. Pentru că, în fond, de parc trebuie să se bucure toţi orădenii...
VOX POP:
Ce părere aveţi despre modul în care este îngrijit parcul Palatului Baroc? Dar despre clădire?
Ieşim mereu în acest parc, cu fetiţa. Eu zic că e curat. Nu sunt gunoaie sau sticle, cum sunt în alte părţi, iar copilul se poate juca în iarbă fără să se taie. Clădirea, în schimb, ar trebui renovată.
Vera Szilaghi (foto), 25 de ani, muncitor
Parcul îmi place foarte mult. Este îngrijit, liniştit. Păcat doar că unii arbori sunt foarte bătrâni şi încep să se distrugă. Şi clădirea îmi place. Venim destul de des aici.
Papp Lorand, 42 de ani, confecţioner
Parcul ar fi îngrijit dacă nu ar fi fost distrus de tinerii cu role, mai ales scările. Ar trebui continuată asfaltarea aleilor, iar Episcopia să se îngrijească mai mult de clădire.
Nelu Bot, 70 de ani, instrumentist
Zilnic trec pe aici. Mie mi se pare frumos şi întreţinut destul de bine. Clădirea este frumoasă, dar cred că, dacă a primit-o înapoi, Episcopia ar trebui să îi aloce mai mulţi bani.
Borsi Edit (foto), 47 de ani, inginer
Parcul ar trebui îngrijit mai bine, să fie mai curat, iar verdeaţa îmbogăţită. Nu este chiar un parc murdar, dar clar e loc de mai bine. Faţada clădirii ar trebui refăcută.
Alexandru Petre (foto), 30 de ani, antrenor de fitness
Nu prea umblu prin el, trec o dată pe an pe aici, dar arată frumos. Mie cel puţin îmi place, mai ales când e înflorit. Şi ar trebui să fie făcut şi mai frumos. Îmi place şi clădirea.
Orban Irina, 73 de ani, pensionară
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.