La ora 10 fix, în Piaţa Ferdinand s-a dat startul la alergat. Doritorii au avut de ales una din cele patru curse din concurs: semimaraton individual de 21 kilometri, un semimaraton ştafetă în 2 (2x10,5 kilometri), un semimaraton ştafetă în 4 (4x5,25 km), cursa populară (5 kilometri). După estimările organizatorilor, în total la cele patru curse s-au înscris peste 800 de participanţi, însă numărul exact va fi cunoscut abia după contabilizarea tuturor listelor de concurs.
Toţi sportivii au urmat acelaşi traseu: Piaţa Ferdinand, Podul Ferdinand, str. Principatelor Unite, aleea de pe malul stâng al Crişului Repede, Podul Sovata, aleea de pe malul drept al Crişului Repede, str. Emilian Mircea Chitul, str. Malului, str. Ady Endre, str. Patrioţilor, str. Moscovei, str. Madach Imre, str. Iosif Vulcan, Piaţa Ferdinand. Diferenţa a fost că, în timp ce la semimaratonul de 21 de kilometri traseul a trebuit străbătut de 4 ori, la cursa populară trebuia făcut o singură dată.
De altfel, cursa populară, cea mai accesibilă ca dificultate, a avut cei mai mulţi participanţi. De la tineri adolescenţi, la orădeni adulţi şi chiar trecuţi de prima tinereţe, cu toţii au fugit prin oraş, pentru sănătatea lor şi în aplauzele zecilor de spectatori care îi urmăreau pe traseu sau îi aşteptau la finish.
Aplauze îndelungate au primit membrii Salvamont-Salvaspeo Bihor, care au alergat la cursa populară, dar în echipă şi ducându-l cu ei şi pe Akos Molnar, salvamontistul orădean în vârstă de 29 de ani care în această vară a suferit un grav accident, căzând de pe o stâncă, iar acum este imobilizat în scaun cu rotile. Ţinând fiecare de scaunul lui Akos, salvamontiştii au fugit împreună cu acesta, iar spiritul lor de echipă şi gestul lor lăudabil a fost extrem de apreciat de spectatori.
N-au fost singurii care n-au uitat de persoanele incapabile să fugă pe propriile picioare: în cursa populară a mai existat un bărbat care a fugit împingând un alt orădean aflat în scaun cu rotile.
Primarul Ilie Bolojan a participat la semimaraton, însă doar ca spectator. În schimb, alţi politicieni au fugit în cursa populară. Fostul ministrul al Sănătăţii, Cseke Attila, consilierul judeţean UDMR Szabo Odon, consilierul local UDMR Iulius Delorean şi fosta viceprimăriţă a Oradiei, Florica Cherecheş, au fost printre cei care au alergat duminică în oraş.
Cursa populară a fost câştigată, la băieţi, de Daniel Lascu (de la Liceul cu Program Sportiv Bihorul), iar la fete de Dorina Koroszi, campioană balcanică la atletism.
După ce toţi sportivii au trecut de linia de finish, a urmat o festivitate de premiere a sportivilor care au concurat în Campionatul Naţional. Vedeta ceremoniei a fost Marius Ionescu (CSM Craiova), atlet ce a reprezentant România la Jocurile Olimpice în acest an, şi care a devenit la Oradea campion naţional la semimaraton.
Fără doar şi poarte, cel mai animat moment din Oradea City Running Day a fost cursa copiilor, care a debutat la ora 13. Pici purtaţi în braţe sau pe umeri de părinţii lor, copilaşi de câţiva anişori ce abia mergeau, dar şi puşti mai măricei, cu toţii au luat fuga la modul cel mai serios în cursă. Traseul picilor a presupus înconjurarea Teatrului Regina Maria, iar apoi ocolirea pe strada Iosif Vulcan şi finish-ul în Piaţa Ferdinand.
Unii dintre copii, fiind mult prea mici ca vârstă, au fugit împreună cu părinţii. Alţii doar au fost încurajaţi de pe margine de mama şi de tata, iar în final cu toţii s-au bucurat nespus de medaliile primite la finish, dar şi de aplauzele primite de la spectatori.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.