URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Aprilie 2014, 13:39

Maraton în Arenă: Spectacolul Tezaur Folcloric de Paşte a ţinut mai bine de 6 ore! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai bine de 1.000 de orădeni s-au dus, duminică seară, la Arena "Antonio Alexe", dar nu pentru a vedea vreun meci, ci pentru a urmări ediţia specială de Paşte a emisiunii Tezaur Folcloric, realizată la Oradea de Consiliul Judeţean Bihor şi Şcoala de Arte Francisc Hubic, în colaborare cu Televiziunea Română.

Spectacolul, prezentat de interpreta Gheorghiţa Nicolae, s-a dovedit a fi un adevărat maraton, căci a durat mai bine de 6 ore, spectatorii mergând spre case abia după miezul nopţii.

Evenimentul a fost împărţit în două segmente, unul cu pricesne (cântece religioase specifice Postului Mare), iar celălalt cu melodii populare ritmate, de primăvară. Prin faţa spectatorilor s-au perindat interpreţi cunoscuţi, ansambluri şi coruri teologice din mai multe zone ale ţării.

Orădenii au intrat în atmosfera Paştelui ascultând toaca şi pricesnele interpretate, printre alţii, de Veta Biriş ("Am venit la tine mamă"), Marius Ciprian Pop ("Iisuse, al meu"), Maria Sidea, Alexandru Pugna şi grupul "Lioara" al Şcolii de Arte Francisc Hubic, condus de Antoanela Ferche Buţiu.

În cea de-a doua parte, spectatorii au fost horiţi de bihorenii Leontin Ciucur, Florica Zaha, Cornel Borza, dar şi, în premieră la Oradea, de Nicoleta Voica, interpretă care a cântat o doină bănăţeană în memoria realizatoarei Mărioara Murărescu. De altfel, fiul regretatei prezentatoare a emisiunii Tezaur Folcloric, Petre Murărescu, a fost invitatul special al spectacolului.

Printre interpreţii care i-au făcut pe orădeni să reziste spectacolului-maraton, şi chiar cu zâmbetul pe buze, s-au mai numărat Nicolae Furdui Iancu, Matilda Pascal-Cojocăriţa şi Ştefan Gicu, Nicolae Mureşan, soţii Florentina şi Petre Giurgi.

Întregul maraton de folclor a fost acompaniat de orchestra "Rapsodia Bihoreană", condusă magistral de prof. Liviu Buţiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Felicitari !
A fost un spectacol folcloric foarte frumos. Habotnicii astia cu crucea lor, "calcata in picioare", sa ne scuteasca de aberatiile lor mistice.
Postat 07 Aprilie 2014, 16:59 de Spectator
Sa va fie rusine !
Ma amatorilor, cine e Stefan Gicu?
Postat 07 Aprilie 2014, 16:36 de crestin
Sa va fie rusine !
Un spectacol extraordinar, cu un decor pe masura. Ati ajuns sa cantati pe o scena in forma Sfintei Cruci, pe care Mantuitorul si-a dat viata. Exceptional. Rusine sa le fie organizatorilor si celor care au venit cu o astfel de idee blasfemica. Unde ati mai vazut ca semnul crucii sa fie pus pe jos si calcata in picioare ? Asta este probabil cultura "cantecacilor" din Bihor. Rusine !
Postat 07 Aprilie 2014, 15:40 de crestin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON