URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 28 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
07 Aprilie 2014, 13:39

Maraton în Arenă: Spectacolul Tezaur Folcloric de Paşte a ţinut mai bine de 6 ore! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai bine de 1.000 de orădeni s-au dus, duminică seară, la Arena "Antonio Alexe", dar nu pentru a vedea vreun meci, ci pentru a urmări ediţia specială de Paşte a emisiunii Tezaur Folcloric, realizată la Oradea de Consiliul Judeţean Bihor şi Şcoala de Arte Francisc Hubic, în colaborare cu Televiziunea Română.

Spectacolul, prezentat de interpreta Gheorghiţa Nicolae, s-a dovedit a fi un adevărat maraton, căci a durat mai bine de 6 ore, spectatorii mergând spre case abia după miezul nopţii.

Evenimentul a fost împărţit în două segmente, unul cu pricesne (cântece religioase specifice Postului Mare), iar celălalt cu melodii populare ritmate, de primăvară. Prin faţa spectatorilor s-au perindat interpreţi cunoscuţi, ansambluri şi coruri teologice din mai multe zone ale ţării.

Orădenii au intrat în atmosfera Paştelui ascultând toaca şi pricesnele interpretate, printre alţii, de Veta Biriş ("Am venit la tine mamă"), Marius Ciprian Pop ("Iisuse, al meu"), Maria Sidea, Alexandru Pugna şi grupul "Lioara" al Şcolii de Arte Francisc Hubic, condus de Antoanela Ferche Buţiu.

În cea de-a doua parte, spectatorii au fost horiţi de bihorenii Leontin Ciucur, Florica Zaha, Cornel Borza, dar şi, în premieră la Oradea, de Nicoleta Voica, interpretă care a cântat o doină bănăţeană în memoria realizatoarei Mărioara Murărescu. De altfel, fiul regretatei prezentatoare a emisiunii Tezaur Folcloric, Petre Murărescu, a fost invitatul special al spectacolului.

Printre interpreţii care i-au făcut pe orădeni să reziste spectacolului-maraton, şi chiar cu zâmbetul pe buze, s-au mai numărat Nicolae Furdui Iancu, Matilda Pascal-Cojocăriţa şi Ştefan Gicu, Nicolae Mureşan, soţii Florentina şi Petre Giurgi.

Întregul maraton de folclor a fost acompaniat de orchestra "Rapsodia Bihoreană", condusă magistral de prof. Liviu Buţiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Felicitari !
A fost un spectacol folcloric foarte frumos. Habotnicii astia cu crucea lor, "calcata in picioare", sa ne scuteasca de aberatiile lor mistice.
Postat 07 Aprilie 2014, 16:59 de Spectator
Sa va fie rusine !
Ma amatorilor, cine e Stefan Gicu?
Postat 07 Aprilie 2014, 16:36 de crestin
Sa va fie rusine !
Un spectacol extraordinar, cu un decor pe masura. Ati ajuns sa cantati pe o scena in forma Sfintei Cruci, pe care Mantuitorul si-a dat viata. Exceptional. Rusine sa le fie organizatorilor si celor care au venit cu o astfel de idee blasfemica. Unde ati mai vazut ca semnul crucii sa fie pus pe jos si calcata in picioare ? Asta este probabil cultura "cantecacilor" din Bihor. Rusine !
Postat 07 Aprilie 2014, 15:40 de crestin
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON