Vreau să-mi supraveghez faptele şi niciodată n-am să păgubesc pe cineva prin faptele mele. Dacă voi fi silit să mă apăr, sau să apăr pe alţii în cazul unui pericol, nu voi porni ca un sălbatec, ci voi folosi forţa şi cunoştinţele mele numai pentru a înfăptui binele şi a apăra adevărul...
Sunt două din cele zece "porunci" ale Codului practicanţilor de judo, pe care Daniel Brata şi Valentin Radu, multipli campioni, le-au călcat în picioare când au nenorocit pe viaţă un tânăr.
BIHOREANUL a descoperit că principiile sportului pe tatami au fost ignorate, însă, nu doar de cei doi bătăuşi ci şi de singura autoritate din domeniu, Federaţia Română de Judo. După ce iniţial a hotărât suspendarea din viaţa sportivă a lui Brata şi Radu, Federaţia şi-a încălcat propriul cuvânt şi i-a lăsat să culeagă lauri la Campionatul Naţional de Judo. Totul cu voia procurorilor şi a judecătorilor orădeni care, intenţionat sau nu, au omis să le reînnoiască celor doi inculpaţi interdicţia de a părăsi oraşul...
Evadaţi la băut
Băimăreanul Daniel Brata, 27 ani, şi Valentin Radu, 22 ani, din Râmnicu Sărat, ambii membri ai lotului de judo al României, au fost trimişi în judecată pe 25 august de procurorii Parchetului Bihor pentru tentativă de omor calificat. Cei doi sunt acuzaţi că, în noaptea de 12/13 iunie, au fugit din cantonament şi, după ce s-au tratat cu alcool o noapte întreagă în clubul Escape, au agresat un orădean în faţa localului.
Victima, Adrian Popa, 24 ani, ieşise în club împreună cu doi prieteni, Mihai Pop şi Csibi Rolland, şi a fost luat la ochi de cei doi sportivi la plecare, în jurul orei 4. Scânteia scandalului a fost un schimb de replici avut de Pop cu Brata, care se urcase într-un taxi lângă două fete, gest care tinerelor părea să le displacă. Cele două, Mădălina Varga şi Claudia Maghiari, stătuseră cu judokanii la masă, însă au vrut să plece, fără ştirea lor, când au constatat că erau băuţi. Au ieşit, s-au urcat în taxi, însă când una s-a întors după poşete Brata şi Radu au fugit după ele. "Mihai i-a cerut să se dea jos din maşină, iar Brata s-a enervat şi l-a lovit. Eu am intervenit ca să îl rog să ne lase în pace şi, din senin, m-au luat amândoi la pumni şi picioare", a povestit tânărul.
Brata şi Radu l-au bătut crunt pe Adrian Popa, după care l-au abandonat pe trotuar şi s-au întors în cantonament, fără să sufle o vorbă antrenorilor despre cele întâmplate. Şi poate că nici nu s-ar fi aflat nimic dacă victima n-ar fi ajuns în stare gravă la spital: avea multiple fracturi în zona toracelui şi trei fracturi ale cutiei craniene. În urma complicaţiilor, Popa a şi rămas cu o infirmitate permanentă.
Campion la răcoare
Potrivit raportului medico-legal, rănile suferite de Popa necesitau peste 80 de zile de îngrijiri medicale, fuseseră provocate prin "lovirea repetată a victimei" şi "i-au pus acesteia viaţa în pericol", motiv pentru care procurorii au solicitat arestarea celor doi sportivi, sub acuzaţia de tentativă de omor calificat. Pe 10 august, Tribunalul Bihor a şi dispus arestarea lui Brata pentru 20 de zile, dar în cazul lui Radu a amânat decizia, aşteptând întoarcerea lui de la Campionatele Mondiale Universitare din China.
Pe 11 august şi Federaţia Română de Judo a luat atitudine fermă: Comitetul Director a dispus excluderea lui Daniel Brata din lotul olimpic, respectiv a lui Valentin Radu din lotul naţional, precum şi suspendarea celor doi din viaţa sportivă până la terminarea cercetărilor penale.
Bătăuş cu repetiţie
Până la întoarcerea în ţară a lui Valentin Radu, judecătorii Tribunalului s-au înmuiat. Prezentat pe 22 august în faţa instanţei, sportivul a primit doar interdicţia de a părăsi localitatea pentru 30 de zile. Iar o zi mai târziu magistraţii l-au eliberat şi pe Brata, aplicându-i aceeaşi măsură. BIHOREANUL a descoperit, însă, că şi aceste interdicţii au rămas în vigoare doar 3 zile! Pe 25 august, la data când Brata şi Radu au fost trimişi în judecată, restricţiile au încetat definitiv. Cum a fost posibil?
Prin Decizia penală 76/2007 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cadrul unui recurs în interesul legii, s-a statuat cu caracter obligatoriu că măsurile preventive referitoare la obligarea de a nu părăsi localitatea sau ţara, dispuse în cursul anchetei penale, nu se prelungesc de la sine după sesizarea instanţei prin rechizitoriu. Judecătorii au, în schimb, posibilitatea să dispună o nouă interdicţie la primul termen de judecată, ori din oficiu ori la cererea procurorilor.
În mod normal, o astfel de măsură s-ar fi impus prelungită şi în cazul celor doi sportivi, acuzaţia fiind extrem de gravă, sancţionată cu închisoare de până la 12 ani şi jumătate. Unde mai pui că, potrivit cazierului judiciar, Brata nici măcar nu era la prima sa faptă penală, fiind amendat administrativ în 2007 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, pentru lovire şi înşelăciune!
Judecaţi cu blândeţe
În mod ciudat, totuşi, la primul termen al procesului penal, pe 30 august, problema interdicţiei a fost ridicată doar de avocatul victimei, Răzvan Doseanu, redus însă la tăcere de reprezentantul Parchetului, procurorul Adrian Iancu, care i-a adus aminte că "o astfel de cerere este permisă doar organelor de urmărire penală". Atât doar că "organul" nu a mai făcut-o! Iar judecătorul Nicolae Filimon, deşi era chemat să se pronunţe din oficiu, s-a limitat doar la decizia de a "respinge ca inadmisibilă cererea părţii vătămate Popa Adrian privind luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara sau localitatea faţă de inculpaţi".
Chestionaţi de BIHOREANUL cu privire la indulgenţa cu care colegii lor i-au tratat pe cei doi bătăuşi, prim-procurorul Viorel Gavra şi purtătorul de cuvânt al Tribunalului, judecătorul Cristian Monenci, nu au nicio explicaţie. "Exista posibilitatea ca judecătorul să pună în discuţie luarea unei noi măsuri restrictive. De ce n-a făcut-o nu ştiu", dă din umeri Monenci.
Una spun, alta fac
Aceeaşi indulgenţă a manifestat-o şi Federaţia Română de Judo (FRJ). Culmea, în perioada 9-12 septembrie, când lumea îi ştia sub interdicţie de a părăsi Oradea şi suspendaţi din viaţa sportivă, Brata şi Radu au participat, din partea clubului Dinamo, la Campionatul Naţional Individual Seniori pe care FRJ l-a organizat la Iaşi. Primul a devenit campion naţional la categoria 100 kg şi vicecampion la Open, iar al doilea a obţinut şi el o medalie de aur şi una de bronz. Interpelat de un reporter TVR despre prezenţa sa la competiţie, Daniel Brata a minţit senin că dosarul său este "deocamdată în formă civilă, iar suspendarea mi-a fost ridicată de federaţie".
BIHOREANUL a încercat să primească această confirmare, cu atât mai mult cu cât, potrivit datelor oficiale de pe site-ul FRJ, Comitetul Director n-a luat între timp nicio altă hotărâre în cazul celor doi sportivi. Reprezentanţii federaţiei au dat, însă, din colţ în colţ. Solicitarea scrisă, transmisă joi, 15 septembrie, a rămas fără răspuns, iar oficialii FRJ au evitat şi telefonic să facă vreo declaraţie clară. Preşedintele Eduard Doandeş a redirecţionat apelul spre asistenta sa personală, care a cerut ca întrebările să-i fie transmise şi ei în scris, fără ca apoi să răspundă, în timp ce secretarul general Ion Pandele s-a dat ba în concediu, ba neştiutor, susţinând că singurul abilitat să declare ceva ar fi avocatul federaţiei, Victor Bălăşoiu (foto), adică taman cel care şi reprezintă pe Brata şi Radu în proces.
Care Bălăşoiu nu avea nici el vreo explicaţie, ci pretindea doar că "federaţia vă pregăteşte un răspuns". De parcă ar fi nevoie de atâta timp pentru a recunoaşte, simplu: "Da, am greşit"...
"Dacă ar fi fost suspendaţi, nu ar fi putut participa la concursul de la Iaşi, organizat de FRJ. Deci se ştia că sunt acolo. Federaţia s-a pripit când i-a suspendat, trebuia să aştepte ca judecătorii să dea un verdict. Personal consider că s-a exagerat. E adevărat, ei nu aveau ce să fugă din cantonament şi sunt de condamnat pentru reacţia lor agresivă, dar eu cred că nici victima nu e chiar aşa de victimă"
Comisar şef George Cosac, vicepreşedinte CS Dinamo
DINAMO PE FIR
Rugăminte de la comisar: Daţi-le drumul!
Potrivit vicepreşedintelui clubului Dinamo, George Cosac (foto), cei doi sportivi se pregătesc deja pentru următoarele competiţii naţionale şi internaţionale, sunt incluşi în lotul olimpic şi intenţionează să reprezinte România la jocurile olimpice din 2012. "Cei doi nu au fost suspendaţi din activitatea competiţională a clubului, decât din lotul naţional", afirmă Cosac.
De altfel, BIHOREANUL a descoperit la dosarul din instanţă că vicepreşedintele clubului transmisese încă din 24 august o notă Tribunalului Bihor, în care solicita ridicarea interdicţiei pentru Brata şi Radu "cu scopul de a participa la competiţiile naţionale de judo".
"Participarea sportivilor este esenţială, prezenţa lor ar încuraja şi impulsiona coechipierii, cântărind şi în dovedirea faptului că viaţa celor doi sportivi este una dedicată sportului de înaltă performanţă şi a faptului că cele întâmplate nu reprezintă decât o întâmplare nefericită", arăta comisarul şef în document. Iar magistraţii s-au executat, ca la ordin...
UPDATE
Într-un final, au recunoscut!
Printr-un răspuns remis BIHOREANULUI marţi, Federaţia Română de Judo a recunoscut că a ridicat suspendarea celor doi sportivi.
"Analizand adresa primita de la Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti si inregistrata sub numarul 272/06.09.2011 prin care se solicita «revenirea asupra deciziei de suspendare din activitatea sportiva a sportivilor Daniel Brata si Valentin Radu» pentru a putea participa la competitiile nationale si internationale, prin care ne-a fost solicitata in mod implicit o analiza atenta, complexa si corecta a intregii situatii de fapt si de drept a celor doi sportivi;in temeiul dispozitiilor legale, cu raportare la faptul ca la data de 25 august 2011, instanta de judecata a fost sesizata prin rechizitoriu cu privire la cei doi sportivi, ocazie cu care masurile preventive luate in cursul urmaririi penale, au incetat de drept, precum si in temeiul incheierilor de sedinta pronuntate de catre Tribunalul Oradea (Bihor - n.n.), investit cu solutionarea acestei cauze, din data de 30 august 2011 precum si hotararea din data de 06 septembrie 2011, din care rezulta ca asupra celor doi sportivi nu a fost dispusa nici un fel de masura restrictiva, FRJ a luat act de deciziile instantei de ridicare a interdictiei initial dispuse asupra sportivilor Daniel Brata si Valentin Radu, de a parasi municipiul Oradea".
Pe cale de consecinta, invocand prezumtia de nevinovatie, analizand intreaga activitate sportiva a celor doi si luand act de adresa clubului Dinamo, Comitetul Director al federatiei a ridicat suspendarea celor doi sportivi prin Hotararea nr. 13 din data de 7 septembrie, se spune în comunicat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.