URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 30 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
04 Septembrie 2013, 19:15

Joi debutează Memorialul Antonio Alexe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De joi şi până sâmbătă se va desfăşura la Oradea, ediţia din acest an a Memorialului "Antonio Alexe" la baschet masculin. Competiţia are loc în sala ce poartă numele regretatului baschetbalist şi are caracter internaţional, reunind la start două echipe din România şi două din Ungaria.

Din România participă CSM Oradea şi BC Mureş, iar din Ungaria - Albacomp Szekesfehervar, campioana ţării vecine şi participantă în Euro Cup, şi Marso NYKK Nyiregyhaza.

Primul joc al ediţiei din acest an a Memorialului Toni Alexe va avea loc joi, de la ora 17.30, între BC Mureş şi Marso NYKK Nyiregyhaza. Apoi, după festivitatea de deschidere de la ora 19.30, de la ora 20 va debuta jocul al doilea, dintre CSM Oradea şi Albacomp Szekesfehervar.

Vineri, în etapa a doua, CSM va întâlni de la ora 19.30, echipa din Tg. Mureş, pentru ca sâmbătă, în ultima zi, de la ora 13 să se confrunte cu Marso NYKK Nyiregyhaza.
Intrarea spectatorilor la sală este liberă pe durata întregului turneu.

Pentru CSM Oradea vor fi primele jocuri pe teren propriu din noul sezon, astfel că suporterii echipei au ocazia să vadă acum la lucru jucătorii noi, transferaţi în această vară.

Competiţia se desfăşoară în memoria celebrului baschetbalist Antonio Alexe (foto), de la al cărui deces au trecut aproape 9 ani.

Promotorul baschetului orădean

Născut pe 21 decembrie 1969, la Constanţa, Toni Alexe a început să joace baschet în 1980, sub comanda tandemului Martişor Hondrilă - Adrian Ioan. La 19 ani, a plecat din oraşul natal pentru a debuta la cel mai înalt nivel în baschetul românesc. Alexe a fost înregimentat de către Dinamo Oradea, echipă pregătită la acea vreme de către Dan Berceanu.

Mutarea a avut consecinţe semnificative asupra vieţii lui Antonio Alexe, nu doar asupra carierei sale. El a petrecut 5 ani în Divizia A masculin alături de gruparea bihoreană, stabilindu-se în oraşul de pe malul Crişului Repede.

Cariera lui Toni a continuat în Ungaria, unde a jucat şapte sezoane consecutive pentru formaţii precum Szolnok Olaj KK, Sopron, Szombathely sau Fehervar. În anul 2000 a revenit în România pentru a evolua la West Petrom Arad, club alături de care a cucerit primele două titluri naţionale ale României. După aceste performanţe s-a întors în Ungaria, pentru a juca un ultim sezon alături de Szombathely, iar în 2003 a semnat pentru CSU Asesoft Ploieşti.

În anul 2003, după întoarcerea definitivă în România, Toni Alexe a pus, alături de Şerban Sere, bazele Clubului Atletic Oradea, un proiect care a reînviat baschetul în oraşul în care Toni a debutat pe prima scenă a baschetului românesc şi oraşul în care şi-a întemeiat familia şi unde a domiciliat 15 ani. Şi datorită lui astăzi există CSM Oradea.

Toni a decedat în 21 ianuarie 2005, în urma unui accident de maşină petrecut în timp ce venea spre Oradea, după un joc important în cupele europene cu Asesoft.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON