În primăvară, spre finalul campionatului naţional de baschet, orădenii stăteau la coadă în faţa sălii Antonio Alexe pentru a prinde un loc la meciurile echipei favorite, CSM.
Nici nu e de mirare. Reuşind jocuri-spectacol, inclusiv unul în care a bătut campioana Asesoft la o diferenţă de 20 de puncte, orădenii aveau să încheie sezonul, în premieră, pe locul al treilea. În mod surprinzător, însă, performanţa a provocat şi cele mai radicale schimbări de lot din ultimii ani...
Schimbări în masă
Din toamnă, echipa de baschet masculin intră într-o nouă etapă. În ultimii patru ani, de când secţia Clubului Sportiv Municipal e condusă de Şerban Sere, iar antrenorul echipei mari este Cristian Achim, formaţia a urcat progresiv în clasament, terminând Liga Naţională pe locurile 9, 6, 5, iar în sezonul trecut a reuşit să-şi depăşească obiectivul, obţinând locul 3. Drept urmare, tot în premieră, Oradea s-a calificat într-o ligă europeană, FIBA EuroChallenge, unde - dacă trece de turul preliminar programat la finele lunii septembrie - va întâlni echipe puternice din Spania, Italia, Turcia şi Franţa.
În aceste condiţii, vestea că jumătate din lotul de bronz va fi schimbată i-a mirat pe mulţi fani şi cel mai probabil şi pe jucătorii afectaţi. Conducerea secţiei nu le-a mai oferit prelungirea contractelor lui Laszlo Lazăr, lui Silviu Lupusavei (specializat în aruncări de la trei puncte, dar care n-a avut un sezon bun), lui Milos Pesic, Ivan Stefanovic şi Sasha Topchov, ba nici măcar căpitanului Nemanja Maric, stranierul care a jucat cel mai mult pentru Oradea, timp de şase sezoane. Explicaţia? "Considerăm că am obţinut tot ce era mai bun posibil cu această generaţie de jucători", spune managerul Şerban Sere (foto), adăugând cu fair play că sportivii la care a renunţat sunt, totuşi, valoroşi. "Ne-a fost greu să luăm deciziile. Vreau să le mulţumesc pentru ceea ce au făcut. Jucători ca Nemanja Maric şi Sasha Topchov sunt simboluri ale clubului. Cred, însă, că trebuia să facem un pas înainte".
Franklin spre banderolă
Achim şi Sere au decis să păstreze două dintre piesele de bază: americanul William Franklin, coordonator de joc şi cel mai bun marcator în multe meciuri, cel mai probabil lui fiindu-i menită şi banderola de căpitan, precum şi australianul Daniel Dillon, cel mai eficient jucător în sezonul trecut. Totodată, au fost prelungite contractele lui Zarko Comagic, transferat la Oradea spre finalul sezonului, Bogdan Ţîbîrnă, Rareş Paşca, Horia Hora, Sergiu Pop şi Andrei Ciordaş, o "investiţie" de viitor ţinând cont de vârsta de doar 17 ani a acestuia.
Cum din toamnă CSM va juca pe trei fronturi (Liga Naţională, Cupa României şi FIBA EuroChallenge, unde a plătit deja o taxă de participare de 5.000 euro), lotul trebuia întărit cu jucători puternici şi apţi să joace chiar şi două meciuri săptămânal.
Pentru asta, clubul se bazează tot pe sprijinul sponsorilor, deoarece baschetul nu e considerat sport profesionist în România, iar Primăria nu poate plăti jucătorii. Preşedintele CSM Oradea, Florin Birta, spune că bugetul total al echipei va creşte cu 15-20%, atât cu sprijinul municipalităţii, cât mai ales al sponsorilor principali, firmele Gavella şi RCS-RDS, ai căror reprezentanţi nu fac însă publice sumele puse la dispoziţie.
Transferuri forte
CSM a început sezonul transferurilor în forţă, "repatriindu-l" pe orădeanul Titus Nicoară (25 ani), care a jucat în cupele europene cu Gaz Metan Mediaş, dar şi într-o finală de Cupa României. Alături de Nicoară şi Ţîbîrnă, pe postul de pivot va juca şi Sean Denison (27 ani), component al naţionalei Canadei, care a evoluat în campionate puternice precum cele din Turcia, Germania şi Rusia. Pentru un post de extremă, CSM a adus un alt jucător de calibru, de 32 de ani: ex-iugoslavul Vujadin Subotic (foto), care a jucat la Steaua Roşie Belgrad, iar anul trecut a câştigat campionatul din Cipru. "Cei doi au cel mai bun CV dintre jucătorii care au fost vreodată la Oradea", spune Sere.
Echipa va fi completată de sârbul Radovan Markovic (32 ani), adus de la Vojvodina Novi Sad, echipă pe care a condus-o din postura de căpitan şi pentru care a înscris în sezonul trecut 74 de coşuri de trei puncte, plus fundaşul Daniel Tudosă (26 ani) de la BC Timişoara. Obiectivul stabilit pentru 2013-2014 e accederea în final four-ul Ligii Naţionale şi un parcurs cât se poate de bun în EuroChallenge. "Ne-am hazarda să ne propunem titlul din moment ce sunt alte 7-8 echipe care investesc mult anul acesta", explică managerul.
Ce e clar, în schimb, este că toţi ochii vor fi aţintiţi din toamnă asupra noii echipe. "În sport nu există garanţii, dar noi ne asumăm schimbările. Nu puteam gândi cu sufletul, cum fac suporterii, ci trebuia să luăm cele mai bune decizii pentru echipă", zice Sere. Dacă într-adevăr au fost cele mai bune o vor arăta doar rezultatele...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.