URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 14 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean. Nu-i mai puțin adevărat că, pe vremea aceea, cel mai scurt drum spre pușcărie s-a dovedit a fi implicarea în fotbal. Au fost rare cazurile de oameni de afaceri sau primari care să nu fi fost implicați penal pentru suportul acordat echipelor. Căci fotbalul îți poate aduce notorietate, dar și niște cătușe de toată frumusețea.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Noiembrie 2013, 17:10

Toamna se numără puieţii: RER Ecologic Service va planta în oraş aproape 800 de copaci (FOTO)

Toamna se numără puieţii: RER Ecologic Service va planta în oraş aproape 800 de copaci (FOTO) VOLUNTARII, FRUNTAŞI. La fel ca în primăvară, când angajaţii Hotelului Double Tree by Hilton au sădit copaci în oraş înainte ca municipalitatea să dea startul propriei campanii, şi în această toamnă primii la plantări au fost tot voluntarii. De data aceasta, au sădit rădăcini pentru Oradea voluntari ai Fundaţiei Life şi ai ONG-ului de mediu Ecotop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câştigătoare a licitaţiei organizate de Primărie, firma RER Ecologic Service demarează o nouă campanie de plantări de toamnă. În total, 780 de arbori din 18 specii - platani, frasini, aceri, pruni, aluni, catalpe ori carpini - vor fi sădiţi în oraş.

Tot în această toamnă au fost plantaţi alţi 89 de pomi, de către voluntarii a două ONG-uri din Oradea.

Bis de... primăvară

La cererea Primăriei, muncitorii RER Ecologic Service vor planta copacii pe toată raza oraşului. De pildă, 10 vor fi puşi în Parcul Seleuş, 30 în Parcul 1 Decembrie, 20 în Parcul Ghioceilor, iar alte zeci vor îmbogăţi zone precum Erkel Ferencz, Făgăraşului, Milcovului, Mehedinţi, Dragoş Vodă, Războieni, Cazaban, Decebal ori Tudor Vladimirescu.

Fiecare arbore plantat va avea o înălţime de minim 2 metri şi tulpina dreaptă şi nedeteriorată. De asemenea, copacii vor trebui livraţi cu baloţi de pământ, iar RER Ecologic Service va trebui să îi ude şi să asigure o garanţie, pentru fiecare pom în parte, timp un an. Numărul copacilor plantaţi în campania de toamnă este aproape identic cu cel din primăvară, când oraşul şi-a mărit zestrea cu 783 de pomi.

Copaci comemorativi

Înainte de acţiunea oficială, unii orădeni şi-au demonstrat deja ca voluntari priceperea la plantări. Mai precis, membrii organizaţiei ecologiste Ecotop şi ai Fundaţiei Life pentru Tineret au sădit, sâmbăta trecută, 89 de arbori, din diferite specii, pe strada Ceyrat şi pe malul Peţei.

Numărul puieţilor nu a fost ales întâmplător, fiind menit să comemoreze victimele dezastrului ecologic de la Certej (judeţul Hunedoara), din 30 octombrie 1971, când 89 de persoane au murit după ce digul muntelui de steril al exploatării aurifere s-a rupt pe o lăţime de 80 de metri, iar în câteva minute 300.000 de metri cubi de steril au înghiţit mai multe case şi blocuri.

În condiţiile în care zeci de orădeni ies în stradă în fiecare săptămână pentru a-şi exprima opoziţia faţă de intenţia exploatării cu cianuri a aurului de la Roşia Montană, cele două ONG-uri au vrut ca prin plantările voluntare să arate că eco-activismul trebuie şi poate avea şi o finalitate practică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pomi uscati
in parcarea de pe lacu rosu sunt mai multi pomi uscati, ar fi cazul sa ii schimbati. am observat ca toti isi plimba cainii care se usureaza pe copaci, iar cei care ar trebui sa ii ude in zilele de canicula uita binevoitor in fiecare saptamana sa-si faca meseria (din cate stiu eu exista o firma care vine o data pe an cu ceva furgoneta sa ii ude, insa apa curge pe banda unde opreste, nu la radacina copacilor). cine este raspunzator pentru udarea-intretinerea copacilor in zona asta?
Postat 05 Noiembrie 2013, 21:53 de morgovan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6879 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON