Câştigătoare a licitaţiei organizate de Primărie, firma RER Ecologic Service demarează o nouă campanie de plantări de toamnă. În total, 780 de arbori din 18 specii - platani, frasini, aceri, pruni, aluni, catalpe ori carpini - vor fi sădiţi în oraş.
Tot în această toamnă au fost plantaţi alţi 89 de pomi, de către voluntarii a două ONG-uri din Oradea.
Bis de... primăvară
La cererea Primăriei, muncitorii RER Ecologic Service vor planta copacii pe toată raza oraşului. De pildă, 10 vor fi puşi în Parcul Seleuş, 30 în Parcul 1 Decembrie, 20 în Parcul Ghioceilor, iar alte zeci vor îmbogăţi zone precum Erkel Ferencz, Făgăraşului, Milcovului, Mehedinţi, Dragoş Vodă, Războieni, Cazaban, Decebal ori Tudor Vladimirescu.
Fiecare arbore plantat va avea o înălţime de minim 2 metri şi tulpina dreaptă şi nedeteriorată. De asemenea, copacii vor trebui livraţi cu baloţi de pământ, iar RER Ecologic Service va trebui să îi ude şi să asigure o garanţie, pentru fiecare pom în parte, timp un an. Numărul copacilor plantaţi în campania de toamnă este aproape identic cu cel din primăvară, când oraşul şi-a mărit zestrea cu 783 de pomi.
Copaci comemorativi
Înainte de acţiunea oficială, unii orădeni şi-au demonstrat deja ca voluntari priceperea la plantări. Mai precis, membrii organizaţiei ecologiste Ecotop şi ai Fundaţiei Life pentru Tineret au sădit, sâmbăta trecută, 89 de arbori, din diferite specii, pe strada Ceyrat şi pe malul Peţei.
Numărul puieţilor nu a fost ales întâmplător, fiind menit să comemoreze victimele dezastrului ecologic de la Certej (judeţul Hunedoara), din 30 octombrie 1971, când 89 de persoane au murit după ce digul muntelui de steril al exploatării aurifere s-a rupt pe o lăţime de 80 de metri, iar în câteva minute 300.000 de metri cubi de steril au înghiţit mai multe case şi blocuri.
În condiţiile în care zeci de orădeni ies în stradă în fiecare săptămână pentru a-şi exprima opoziţia faţă de intenţia exploatării cu cianuri a aurului de la Roşia Montană, cele două ONG-uri au vrut ca prin plantările voluntare să arate că eco-activismul trebuie şi poate avea şi o finalitate practică.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.