URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 August 2013, 14:15

Cardiologie Hi-tech: Centrul de Intervenţie Cardio-Vasculară a fost inaugurat (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul de Intervenţie Cardio-Vasculară minim invazivă Viva Anima, de la Spitalul Judeţean, a fost inaugurat vineri de autorităţile locale, alături de preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Cristian Buşoi. Astfel, pacienţii au, de acum, condiţii mai moderne şi posibilităţi de investigare mai avansate.

Practic, la etajul al II-lea al Spitalului Judeţean a fost complet modernizată şi dotată cu echipamente de ultimă generaţie Secţia de Cardiologie, compusă din noul Centru de Chirurgie Cardio-Vasculară minim invazivă şi un compartiment de terapie intensivă coronarieni, cu o capacitate de 12 paturi.

"Intenţia de realizare a acestui centru datează din 2007, dar proiectul a fost depus spre finanţare în 2009, iar acum este finalizat 100%, urmând ca din luna septembrie aici să facem toate tipurile de intervenţii cu două angiografe, inclusiv operaţii de by-pass şi pace-maker", a explicat managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp.

Potrivit acestuia, contrar aşteptărilor, cele mai solicitate linii de gardă la spital au fost nu cele de Ortopedie-Traumatologie, ci cele de Neurologie şi Cardiologie, iar datorită existenţei încă din 2007 a unui angiograf, achiziţionat la intervenţia fostului senator Cornel Popa, au putut fi salvate 2.800 de vieţi omeneşti.

Mii de vieţi salvate

"Până în urmă cu câţiva ani, aveam circa 500 de cazuri de infarcte miocardice pe an, iar mortalitatea era de 30, chiar 35%, dar în ultimii ani am coborât la 8-9%", a spus şi conferenţiarul dr. Katalin Babeş, coordonatorul compartimentului Terapie Intensivă Coronarieni.

Investiţia a fost realizată de Primăria Oradea în colaborare cu Universitatea din Debreţin (Ungaria) în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007-2013, în baza unui proiect în valoare de 2 milioane euro. Din acest total, suma de 1,8 milioane euro a revenit municipiului Oradea, 98% reprezentând finanţare nerambursabilă, iar 2%, adică 36.032 euro, contribuţie proprie a Primăriei.

În acelaşi proiect, pentru noul Centru de Cardiologie minim-invazivă Viva Anima de la Oradea au fost achiziţionate un al doilea angiograf, despre care managerul spitalului, dr. Gheorghe Carp, a afirmat că este "la cele mai pretenţioase standarde mondiale", un aparat EKG cardio, o masă de operaţii specială pentru cardiologie şi truse de instrumentar pentru intervenţiile cardiologice. De asemenea, au fost specializaţi la Universitatea din Debreţin 12 medici şi 30 de asistente din specializările cardiologie şi anestezie-terapie intensivă.

Din luna septembrie, după darea în funcţiune a Centrului, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea va funcţiona şi o linie separată de gardă pentru Cardiologie intervenţională, pe lângă cea de Cardiologie clasică.

"Bonus" pentru merituoşi

După inaugurare, preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Cristian Buşoi, a declarat că trebuie stimulate, prin contractele-cadru de finanţare a spitalelor, administraţiile locale care derulează investiţii în infrastructura sanitară a unităţilor spitaliceşti pe care le au în subordine. Şeful CNAS a avut numai cuvinte de laudă pentru politica Primăriei Oradea de a investi în spitale.

"O să discut cu domnul ministru Eugen Nicolăescu ca în anii următori să gândim în contractele-cadru de finanţare un mic bonus pentru acele unităţi sanitare care sunt susţinute de autorităţile locale în subordinea cărora se află. Atunci când o primărie sau un consiliu judeţean fac eforturi şi investesc din fonduri europene şi din bugetele proprii, este corect ca şi sistemul de asigurări de sănătate, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, prin casele judeţene, să stimuleze aceste investiţii, să susţină printr-un sprijin financiar actul medical care se face în condiţii foarte bune. Şi cred că, găsind o astfel de modalitate, putem încuraja şi alte primării, şi alte consilii judeţene, să acorde mai multă atenţie sănătăţii, aşa cum în cazul Oradiei se întâmplă cu primăria", a declarat preşedintele CNAS, Cristian Buşoi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Felicitari de data asta
Buna treaba domnule Carp. Buna treaba domnule primar Bolojan. (printre multe prostii)
Postat 19 August 2013, 12:49 de Oradean scarbit
alin
cornel popa ce cauta pe acolo?....nu are nici un merit,...meritul lui e drumurile din Bihor :-)
Postat 16 August 2013, 17:11 de alin
tare sau ce?
tare sau ce?
Postat 16 August 2013, 14:48 de tare sau ce?
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON