URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Octombrie 2012, 13:33

Anul universitar a început cu o comemorare a lui Teodor Maghiar şi cu emiterea unor pretenţii de performanţă (FOTO/VIDEO)

La Universitatea din Oradea a debutat, oficial, luni anul universitar 2012-2013. Sala de jocuri sportive s-a umplut de cadre didactice şi studenţi, majoritatea boboci. De asemenea, în sală au fost prezenţi episcopul greco-catolic Virgil Bercea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Mang, deputatul Ioan Sorin Roman, directorul adjunct al AJOFM Daciana Nica, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor Daniel Negrean şi fostul rector Cornel Antal.

Universitate cu imn

Debutul noului an şcolar a fost primul în care Universitatea din Oradea are o altă structură a conducerii, în care rectorul nu mai prezidează Senatul, iar acest for e format exclusiv din persoane fără alte funcţii de conducere executivă.

Rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului Sorin Curilă, primarul Oradiei Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor Cornel Popa, subprefectul Cristian Bitea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Ioan Micula, prorectorul Sorin Şipoş şi preşedintele studenţilor Răzvan Tau au intrat în sală pe o compoziţie muzicală a asistentului universitar Ovidiu Iloc, creaţie propusă a deveni imnul instituţiei.

La îndemnul rectorului Constantin Bungău, cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria primului rector Teodor Maghiar, înmormântat cu o zi înainte. Bungău a vorbit apoi despre poziţia Universităţii orădene la ora actuală, spunând că "e remarcabil şi onorant pentru noi să ne aflăm printre primele 20 de universităţi din ţară".

Economiştii, cei mai mulţi

Rectorul a prezentat şi cifrele care caracterizează Universitatea anul acesta: 5.046 de studenţi în anul I, din care 3.496 la studii de licenţă şi 1.550 la masterat. Facultatea cu cei mai mulţi boboci este cea de Ştiinţe Economice, 828 la număr, urmată de Protecţia Mediului (667) şi de Ştiinţe Socio-Umane (631).

La Medicină şi Farmacie sunt 479 de studenţi noi, la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei 371, la Inginerie Managerială şi Tehnologică 349, iar la Geografie, Turism şi Sport 344. Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării are 250 de studenţi în anul I, cea de Drept 214, acelaşi număr de boboci fiind şi la Facultatea de Ştiinţe.

La Litere sunt 188 de studenţi în anul I, la Inginerie Energetică şi Management Industrial 170, la Construcţii şi Arhitectură 119, iar la Arte 112. Cei mai puţini boboci îi are Facultatea de Teologie Ortodoxă, 110 la număr.

"În prezent Universitatea din Oradea, prin numărul mare de studenţi şi cadre didactice, este un veritabil concurent în domeniul studiilor universitare din Regiunea de Nord - Vest, şi nu numai, fapt care ne obligă să luăm toate măsurile pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a facilităţilor pentru studenţi", a mai spus rectorul Constantin Bungău.

În mâinile universitarilor

În discursul său, preşedintele Senatului Sorin Curilă a pus accentul pe concurenţa care există astăzi între universităţi, datorită Legii Educaţiei, care asigură finanţare mai mare universităţilor aflate în capul clasamentului naţional. "E de datoria noastră să găsim o cale ca Universitatea din Oradea să conteze ca universitate de prim rang", a spus Curilă.

În ceea ce-l priveşte, primarul Ilie Bolojan a afirmat că se bucură că strategia Universităţii de dezvoltare urmăreşte creşterea calităţii actului educaţional. "De modul în care Universitatea îşi va face treaba ţine dezvoltarea acestui oraş", a spus edilul. Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, a atras atenţia că de universitari depinde prestigiul instituţiei, iar subprefectul Cristian Bitea şi-a exprimat încrederea că "deşi e un moment în care anul universitar începe fără prezenţa omenească a rectorului fondator Teodor Maghiar, veţi găsi resursele necesare pentru a consolida rolul şi locul Universităţii".

După discursurile oficialilor, fiecare decan a înmânat un carnet de student simbolic pentru studenţii cu cele mai mari medii de la fiecare facultate. În final, după un moment artistic susţinut de studenţii de la Muzică, universitarii s-au mutat la Biblioteca Universităţii, unde a avut loc vernisarea unei expoziţii cu imagini ce reprezintă Academia de Drept din Oradea de-a lungul timpului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
inceputul fara sfarsit...
M-am uitat la fotografii. Constat multe figuri caricaturale (Culrila, Bungau, Agneta marcu cu sotzul etc etc.) Oricum in multe pozitii sunt acum niste fripturisti... Nu-i vad peste ani ca nu-s in stare sa imbunatateasca ce a facut unchiul cantitativ- ei fac parte din aia multi si prosti, sunt prea putini aia inteligenti, pasionati de studiu si seriosi, competenti- acele modele de care tinerii au atata nevoie. Uita-te la ei sunt modele? bah unii nici nu cunosc regulamentele si regulile morale si normale in mediul academic , vai de capul nostru ce adunatura cu poleiala! Batranul s-a dus la timp sa nu se mai amarasca vazind ce se alege din ce a construit...
Postat 01 Octombrie 2012, 16:22 de Pionelu de Aur
ciocoii vechi si noi
Uite, compara-i pe cei de ieri cu cei de azi; cu toate pacatele lui, Maghiar a incercat sa stranga pentru Universitate fata de amaratii de azi care nu fac altceva decat sa imprastie ce a strans unchiu si sa bage universitatea in datorii. Daca tot au fost servitorii unchiului, Antal si Bungau se pare ca nu au invatat nimic de la el
Postat 01 Octombrie 2012, 14:55 de 0m
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON