URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Martie 2012, 12:05

Capitala Verde: Concurând cu oraşe mai mari şi mai dezvoltate, Oradea s-a dovedit cel mai eco oraş din ţară (FOTO/VIDEO)

Capitala Verde: Concurând cu oraşe mai mari şi mai dezvoltate, Oradea s-a dovedit cel mai eco oraş din ţară (FOTO/VIDEO) LA PUTEREA A PATRA. Viceprimarul Biro Rozalia a urcat de patru ori pe scena galei de decernare a premiilor în concursul Capitala Verde, de fiecare dată ridicând un premiu pentru Oradea: o diplomă de onoare, premiul din partea blogosferei, premiul pentru cel mai verde oraş din cele cu peste 200.000 de locuitori şi Capitala Verde a României

Oradea a fost săptămâna trecută în atenţia ecologiştilor din toată ţara. Într-o competiţie naţională, în care au concurat primării precum Cluj-Napoca, Timişoara ori Bucureşti sector II, Oradea a dovedit că e cel mai eco oraş al României.

Parcurile, managementul deşeurilor şi proiectele municipalităţii privind mediul au convins specialiştii Ministerului Mediului că Oradea merită să fie Capitala Verde a ţării. Un titlu care, deşi nu oferă niciun avantaj material, îi dă fiecărui orădean mândria de a locui într-o urbe ce n-a devenit prada urbanizării, ci care se străduie să combată poluarea specifică oraşelor.

Chestionare despre tot

01 Daniela Demeter.jpgAnual, Tuborg România şi Ministerul Mediului şi al Pădurilor organizează, în cadrul campaniei de responsabilizare Umbrela Verde, competiţia Capitala Verde, cu scopul de a identifica oraşele cu adevărat preocupate de mediu. Pentru ediţia 2012, la iniţiativa Danielei Demeter (foto), consilier în cadrul Compartimentului pentru Protecţia Mediului din Primărie, şi Oradea s-a înscris în concurs.

Pentru asta, angajaţii Primăriei au trebuit să completeze mai multe formulare. Organizatorii au vrut să ştie ce face oraşul pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, cum se desfăşoară transportul local, ce suprafeţe de zone verzi are oraşul, cum sunt folosite terenurile, care e calitatea aerului, cât de poluat fonic e oraşul, care e managementul deşeurilor, cum şi câtă apă se consumă, respectiv care e strategia locală de mediu. Toate aceste date au fost evaluate, apoi, de specialişti ai Ministerului Mediului.

Patru pentru Oradea

De asemenea, Primăria a trebuit să scrie un plan de comunicare, prin care să arate cum va promova printre orădeni acţiuni eco, dar şi să trimită juriului povestea Oradiei, sub forma unui articol de presă care să arate de ce merită oraşul să fie Capitala Verde. Acest articol a fost publicat chiar în suplimentul Oradea Noastră, în luna noiembrie a anului trecut. Pe lângă Oradea, în competiţie s-au mai înscris oraşele Alexandria, Sinaia, Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Suceava, Bistriţa, Timişoara, Cluj-Napoca, Brăila, Bucureşti sector II şi Braşov. La fiecare capitol, oraşele au primit un punctaj, în baza căruia au fost clasificate.

Ierarhia a fost anunţată miercurea trecută, în cadrul unei gale la care Oradea a fost reprezentată de viceprimarul Biro Rozalia, care nu s-a dus degeaba. Dimpotrivă, a adus acasă patru premii: un premiu de onoare, dat tuturor participanţilor, premiul blogosferei (acordat în baza celor 41 de articole scrise de bloggeri români pentru susţinerea Oradiei în concurs), premiul "Cel mai verde oraş" din categoria municipiilor cu peste 200.000 de locuitori înscrise în concurs şi premiul cel mare, Capitala Verde a României. "A fost un moment onorant", spune viceprimăriţa.

Obligaţii morale

Prin acest premiu, Oradea a făcut un pas serios în faţă, mai cu seamă că a concurat chiar cu o fostă Capitală Verde, Braşovul. "E o recunoaştere la nivel naţional a preocupărilor administraţiei locale şi ale orădenilor de rând", zice Rozalia Biro. Oradea a obţinut un punctaj mai mare graţie faptului că se apropie de norma europeană privind suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor, dar şi pentru că are în implementare sau derulare proiecte importante privind mediul, cum sunt retehnologizarea CET-ului şi amenajarea de diferite parcuri.

Edilii mizează că acest titlu va stimula în orădeni patriotismul local şi îi va face mai responsabili. "Sunt convinsă că orădenii sunt mândri că suntem Capitala Verde şi vor simţi că trebuie să aibă grijă de oraş", spune viceprimăriţa, arătând, pe de altă parte, că trofeul obligă Oradea să continue proiectele care au ajutat-o să devină "centrul" verde al ţării.

Spre Europa!

Prin câştigarea trofeului, Oradea se va bucura de promovare din partea organizatorilor concursului şi va avea prioritate la implementarea de proiecte de mediu realizate de Tuborg România. "Primul pas e să organizăm un eveniment de sărbătorire, cu toţi orădenii", anunţă Alina Bratu, reprezentant Umbrela Verde. Programul acestui eveniment, care va consta probabil într-un concert, va fi pus la punct împreună cu reprezentanţii municipalităţii.

În plus, organizatorii concursului vor ajuta Primăria, dacă aceasta va dori să se înscrie în concursul Capitala Verde a Europei, ediţia 2015. Competiţia e organizată de Comisia Europeană, iar înscrierile se fac cu doi ani înainte. "Noi colaborăm cu specialişti din Comisia Europeană, concursul naţional e gândit pe aceleaşi principii folosite şi la nivel european", precizează Bratu. Dacă edilii vor înscrie Oradea în cursa europeană şi, în plus, se vor ţine de promisiunile de a continua proiectele prietenoase cu mediul înconjurător, cine ştie, poate într-o zi micul oraş de pe Criş se va face cunoscut, printr-un fapt pozitiv, şi la nivel european...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Oradea verde?
Cum poti deveni oras verde ,cind in Oradea iarna asta trebuiau sa fie declarate minim 4-5 dezastre ecologice calculind tonele de cenusa emanate de CET,pe care le-am inhalat si le inhalam in continuare ? 1.Ministerul Mediului=UDMR,Facem cadou D-na Rozi,ca avem problem ANI!!! 2 Chiar nu vede nimeni ca Tuborg si concernul Carlsberg detine practic monopolul si exclusivitatea in pub-urile din Oradea?Cereti alte beri la:Oradea.Lacto bar,Queens,Fabrica de bere,Lord\\\'s etc si nu veti gasi. Oradea oras verde din prisma politico-economica a conducatorilor \\\"verzi\\\".Pentru noi:Copsa Mica 2
Postat 20 Martie 2012, 12:44 de robert
Cata nedreptate...
Cata nedreptate e in lume! Sa o cheme pe Rozi sa ia premiul si sa nu il invite si pe seful de la mediu din primarie, domnul Potcas, care are o relatie speciala cu arborii... Cum vede unul, cum da dispozitie sa se taie, sa se faca un loc de parcare.
Postat 13 Martie 2012, 18:11 de Mimo
cat de verzi ne vrem daca nu sustinem autoturismele verzi (hybrid sau electrice) ??????
Suntem un oras "verde" dar nu sprijinim deloc ecologia ........ (aici ma refer la conducerea orasului = primar+consiliul local). Ca de exemplu nu incurajam deloc achizitionarea de autovehicule "verzi", chiar daca nu electrice, macar hybride. Ceea ce inseamna poluare mai redusa. Bucurestiul are o hotarare a consiliului general al capitalei prin care orice posesor de autovehicul hybrid achita impozit la primarie doar 5% din impozitul fixat de stat (guvern). Deci se straduiesc sa sprijine ceva bun. Si in Bucuresti sunt o gramada de masini hybride si nu le este frica de banii pierduti de pe urma unor incasari mai reduse la capitolul impozit auto. La noi in Oradea se plateste 100% impozitul pentru masini hybride, nu-ti ofera nici o facilitate. Raspunsul primit de la primaria Oradea este ca "nu este prevazut in codul fiscal a se achita mai putin pentru acest tip de masini". Sa fie de vina cate persoane din oras care detin acest tip de masini iar "mai marii nostri conducatori" sa nu-i iubeasca si taxa de 100% sa fie razbunarea inteleptilor ? Sper sa fie luate niste masuri bune ..... mai verzi.
Postat 13 Martie 2012, 16:43 de verde
verde inchis
E un verde glumet usor cenusiu, pe alocuri negru. Poate remarca premiantii ca obiectul rezervatiei de la 1 Mai (nu chiar asa departe de Oradea cum ar vrea sa fie) se stinge dupa ceva sute de mii de ani de "autogospodarire" cu succes. Evenimentul are mari sanse sa coincida istoric cu acest frumos titlu primit de oras.
Postat 13 Martie 2012, 16:30 de x y
beton vopsit verde
Ce minte bolnava trebuie sa ai sa alergi cu drujba in mana si sa ai pretentia sa te numesti verde! Blatul e evident, cum sa sustii ca Oradea e mai verde decat Sinaia, oras aflat in padure? Nu ti-e rusine, Bolojan-e?
Postat 13 Martie 2012, 14:53 de AB
HOTIII le place banul public
HOTIILOR fura v ar mama voastra in MORMANT sa va fure
Postat 13 Martie 2012, 09:37 de HOTIII
@asd, moshu, .
Oradea e curata si pentru ca tot rahatu produs de taranii, veniti care de pe unde sa-l deranjeze pe "nobilul" oradean cu parintii in Rulikovsky, a fost mancat de postacul portocaliu. Bai cantitate infinitezimala, degeaba ti-ai schimbat pseudonimul ca te recunosc de la o posta dupa damful de * pe care-l emani.
Postat 12 Martie 2012, 15:54 de oradean
verde ziceti voi?
cit ati dat spaga? sau ati concurat doar impotriva bucurestiului? Nu va e rusine un pic, cita nesimtire, Oradea e oras verde poate pt ca udmru e la putere si steagu lor e ckcackcaniu verzui. De cind e primar gibonu bolojan s au taiat toti plopii din oras si s au plantat in locul lor fire de patrunjel care se ofilesc dupa 2 luni de la plantare. Pe linga asta s au asfaltat toate spatiile verzi pt parcari, asta da oras verde...
Postat 12 Martie 2012, 15:09 de asd@aol.com
Oradea e a taranilor!
Ziceti si voi, cum putem fi mandri de Oradea, noi, taranii care am venit aici ca ne prapadeam de plictis prin satele noastre? Cum sa ne bucuram de titlul asta, cand putin ne pasa de zonele verzi, pe care ne parcam masinile, de curatenie, ca ne doare mana sa aruncam mizeria in cosul de gunoi. Ca pe noi asa ne-a invatat mama, la tara: unde mancam, acolo ne kakam. Salutare, Oraghie de tarani!
Postat 12 Martie 2012, 13:40 de moshu
FURATI si taceti asta e SOLOGANUL vostru!
Oradea e un dezastru cu Primarul care e pe masura si stiti de ce ca sa si umple spitalele si sa tina medici in bani, deci e mai mult decat un complice la sanatatea noastra, asta trebuie sa recunosteti, parcurile in 2011 au fost jalnice la ce banii s au decontat, ne am invatata ca sa ne hranim nepotismul si in rest :TACETI, nu mai comentati , fara pretentii, daca platesti ai pretentii care FURA sa taca ca vad sunt foarte multi . FURATI si taceti asta e SOLOGANUL vostru!VEDETI BIIRROO se umfla la suprafata ce contracte face si pe noi ne usuca, vezi fetivalul florilor si parcuri , orsa fara FLORI, hotiilor .vedem o zi flori si in rest suntem MORTI :)) lua v ar cainii in gura sa va ia de prosti si lacomi ce sunteti nu banul te multumeste ci satisfactia de a simti si avea !
Postat 12 Martie 2012, 13:20 de FURATI si taceti ast
Voi care numai criticati
Voi care doar criticati (cel dinaintea mea si cei de la postul precedent), mai scoateti-va un pic capul din cutie si gandeiti mai pragmatic. Oradea nu e cel mai verde oras din Europa si nu suporta comparatie. Are o gramada de probleme, insa sta mai bine decat alte orase. Pentru ca ei au concurat cu alte orase. Poate n-ar fi meritat niciunul titlul, daca o analizam logic, dar macar cu atat sa ne consolam, ca suntem cei mai buni dintre orasele cu care am concurat. SI urmariti si cum s-a oferit premiul. Dincolo de parcuri si toate cele, s-a luat in calcul si strategia de a rezolva probleme. Adica da, toata lumea stie de unele din problemele pe care le enuntati, dar macar in concurs primaria a aratat ca are si o strategie de corectare a lor. Premiul o cam obliga sa se tina de aceasta strategie. Fiti mai optimisti, ca faceti riduri :P
Postat 12 Martie 2012, 13:03 de Cristi
la ce poluare indura palamanii mei zi de zi
cum puteti sa mintiti in halul asta ce praf e in aer, unde e verdeata cand vara miroase a asfalt incins si PRAFFFFFF de v ar iesi pe gura tot praful care il bagati in noi, rusine sa va fie!
Postat 12 Martie 2012, 12:51 de nu va e rusine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON