Trebuie luate măsuri
Echipele din concurs, formate din angajaţi OTL, au pornit de la Lotus Center, Crişul Center şi de la Primăria Oradea, toate având aceeaşi destinaţie: Parcul Magnoliei. În toate cele trei curse, bicicliştii au ajuns primii, "automobiliştii" pe locul 2, iar cei care au optat pentru transportul în comun pe locul 3. De pildă, în timp ce biciclistul care a pornit din Nufărul a ajuns în Rogerius în 15 minute, cei care au pornit din acelaşi loc cu tramvaiul au ajuns în 40 de minute.
"Scopul a fost să atragem atenţia asupra unei circulaţii sănătoase în Oradea, iar când vorbim de asta ne gândim în primul rând la bicicletă, care e cel mai non-poluant mijloc de transport, iar apoi la tramvai", a explicat directorul OTL, Csuzi Istvan, el însuşi participant în cursă cu bicicleta personală. "Azi am aflat pe propria piele ce riscant e să circuli cu bicicleta în Oradea. Şoferii nu au deloc grija bicicliştilor", a mai zis Csuzi.
Totodată, şeful OTL a spus că faptul că tramvaiul a ieşit pe ultimul loc e încă o dovadă în faţa autorităţilor locale că trebuie să ia măsuri, astfel încât mijloacele de transport să aibă prioritate în traficul rutier şi ca tramvaiele să nu mai stea, de pildă, pe Bulevardul Magheru în spatele maşinilor.
Biciclişti de toate vârstele
După ce cursa de mobilitate s-a încheiat, pe platoul din faţa fostului cinematograf Patria s-au adunat sute de biciclişti, întrucât OTL, ZMO şi Asociaţia Pro Bikers a organizat o nouă ediţie Critical Mass, adică tur al oraşului pe bicicletă. Scopul bicicliştilor, ca la fiecare ediţie Critical Mass, a fost să atragă atenţia că există în oraş şi că municipiul are nevoie de piste de biciclete, astfel că peste 500 de orădeni de toate vârstele au pedalat din Rogerius până în Centru.
În mulţime au putut fi văzuţi zeci de copii, unii doar de câţiva anişori, care fie au venit cu propriile biciclete, fie au fost căraţi de părinţi pe bicicletele lor. Aşa a făcut şi fostul şef al Poliţiei bihorene, Adrian Bucur, care a venit cu fetiţa sa, de câţiva anişori.
Unii biciclişti au ales să pedaleze împreună cu căţeii lor, în timp ce alţii au venit cu nişte biciclete tuningate. Privirile trecătorilor le-a atras un tânăr care a pedalat pe o bicicletă cu patru roţi şi caroserie (foto). "Eu am făcut-o, funcţionează ca o bicicletă, doar că are două locuri şi e acoperită", a explicat tânărul, Szabo Oliver, pentru BIHOREANUL.
Ajunşi în faţa Primăriei Oradea, bicicliştii şi-au ridicat biţele în mâini, ca la fiecare ediţie Critical Mass, şi au huiduit, au fluierat, au aplaudat şi au claxonat, preţ de câteva secunde, exprimându-şi astfel nemulţumirea.
Ambele evenimente au avut loc în cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii, program prin care, la nivel european, se promovează utilizarea mijloacelor de transport nepoluante în detrimentul autoturismelor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.