Unul dintre spectacolele cap de afiş ale acestei ediţii a Toamnei Orădene a fost recitalul dat de maestrul Gheorghe Zamfir, miercuri seară, la Teatrul Regina Maria, în faţa unei săli pline. În deschidere, orădenii au ascultat câteva piese româneşti, precum "Iac-aşa" şi "Sârba tot pe loc", în interpretarea corului Fiat Lux, condus de Antonia Nica.
Maestrul Zamfir a intrat în scenă după o prezentare lungă citită de gazda evenimentului, profesoara de canto Dana Oprescu, din care spectatorii au aflat că naistul a vândut peste 20 de milioane de discuri în întreaga lume, a creat peste 300 de lucrări muzicale, dar şi că ar fi "vândut mai multe discuri ca Elvis Presley în America".
Acompaniat de cei patru membri ai tarafului său, care au cântat la ţambal, vioară, acordeon şi contrabas, Gheorghe Zamfir a interpretat, spre încântarea publicului, câteva melodii celebre, inclusiv tema muzicală a filmului "Titanic", dar mai ales şi "The lonely shepherd", cântec apărut pe unul dintre albumele lui Zamfir şi chiar pe coloana sonoră a filmului "Kill Bill", de Quentin Tarantino. Însă în mare parte, concertul maestrul de la Oradea a cuprins melodii tradiţionale româneşti culese din folclor, precum "Ciocârlia", dar şi unele în care Zamfir a horit şi cu vocea.
După jumătatea concertului, artistul a deplâns situaţia în care se află ţara. "În 58 de ani de carieră n-am ştiut altceva decât patrie şi popor. Acum, trăim o tragedie şi poate suntem inconştienţi. Poporul dispare de la o zi la alta. Peste 10 milioane de români locuiesc în străinătate, iar în ţară au venit alte neamuri, români mai sunt cam 6 milioane şi jumătate. Rămâne la latitudinea noastră dacă păstrăm cetăţile străbunilor...", a spus Gheorghe Zamfir cu un aer sobru, sărind rapid la o altă nemulţumire naţionalistă. "Sabia lui Ştefan cel Mare e la turci şi nu e bine. Ar trebui să fie în România la mormântul lui", a mai spus artistul.
Maestrul n-a uitat nici situaţia de la Roşia Montană, pe care a prezentat-o pe un ton de patriot revoltat. "Şi multe nedreptăţi sunt... Acum vor să ne vândă şi aurul sau mai degrabă să ni-l fure. De 2.000 de ani se fură încontinuu aur, de la Traian încoace, care a fost un criminal din părinţi homosexuali", a tunat naistul.
"Cred că ne-a ajuns cuţitul la os şi că dacă dăm la alţii ceea ce ne-a dat Dumnezeu şi-i lăsăm să ne fure aurul, până la urmă acesta nu ne va ierta. Şi nu e bine să-l mâniem pe Domnul. Să facem o rugăciune pentru spălarea neamnului...", a mai spus maestrul înainte să interpreteze la nai un cântec religios.
Spectacolul artistului considerat cel mai bun naist din lume s-a încheiat după mai bine de o oră şi jumătate în aplauzele furtunoase ale spectactorilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.