URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Mai 2013, 15:59

Carnaval european pe străzile Oradiei: Elevii au promovat unitatea în Europa (FOTO/VIDEO)

Piaţeta din faţa Liceului Ady Endre s-a umplut, joi la amiază, cu sute de elevi, profesori şi părinţi, dar şi cu simpli orădeni curioşi să vadă ce fac la un loc aşa de mulţi tineri. Elevii de la 33 de şcoli din Oradea au celebrat Ziua Europei într-un mod inedit şi lăudabil: fiecare şcoală implicată a reprezentat o ţară din Uniunea Europeană, prezentând simbolurile şi caracteristicile ei, dar şi costumele naţionale.

Aşa, trecătorii au putut vedea, de pildă, Garda Elveţiană Pontificală care păzeşte Vaticanul, dar şi un Colosseum în miniatură, vinuri şi parfumuri franţuzeşti ori un Moş Crăciun modern, cu ochelari de soare, căşti pe urechi şi însoţit de sexy-Crăciuniţe. La standul Maltei, un pescar şi-a întins undiţa deasupra unui lighean cu peşti de acvariu, iar la standul Marii Britanii pofticioşii au putut gusta din fursecuri şi celebrul ceai englezesc. Fiecare stand a fost decorat cu poze din ţara respectivă, dar şi cu steagul specific.

Cel mai mare stand a fost, evident, cel al României, unde s-au etalat costume populare româneşti, vase din ceramică, ştergare bihoreneşti, dar şi dulceţuri. Şi Uniunea Europeană a avut propriul stand, de unde cei interesaţi au putut afla informaţii despre instituţiile europene.

Iniţiatoarea proiectului "Uniţi în diversitate", deputatul Florica Cherecheş, a felicitat elevii implicaţi, lăudându-le entuziasmul. "Aş vrea să demonstrăm astăzi că dacă suntem uniţi suntem puternici", a spus Cherecheş.

Şcolarii orădeni au primit laude şi de la europarlamentarul Norica Nicolai, prezentă ca invitat special la eveniment. "E o acţiune care demonstrează că numai cetăţenii trebuie să conducă Uniunea Europeană. E obligaţia voastră să faceţi din această acţiune un brand al Oradiei", a spus Nicolai.

De asemenea, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Daniel Negrean, a precizat că de mult timp n-au mai fost implicaţi atât de mulţi elevi într-un proiect comun, ţinând să le mulţumească totodată şi dascălilor şi părinţilor.

Printre cei adunaţi să vadă munca elevilor şi-au făcut apariţia elevii orchestrei Liceului de Artă din Oradea. Într-un flashmob inedit, elevii au început pe rând să cânte imnul Uniunii Europene, "Oda Bucuriei", dirijaţi fiind de profesoara Viola Nagy şi, la final, acompaniaţi de Corul Filarmonicii orădene.

Pe scena improvizată în faţa liceului maghiar au urcat apoi, pe rând, elevi de la fiecare şcoală implicată în proiect. Şcolarii au cântat şi au dansat, în aplauzele colegilor de la alte şcoli, dar şi ale părinţilor ori bunicilor. Mândria şi bucuria tinerilor au fost întrerupte doar de sistemul de sonorizare, care de multe ori a clacat, dorind parcă să amplifice emoţiile şi aşa mari.

În final, după aproape două ore de spectacol, toţi elevii au defilat cu steagurile ţărilor Uniunii Europene şi cu speranţa că ediţia de anul viitor va fi una şi mai reuşită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON