Aglomerată, "peticită" şi ocupată cu parcări, dar şi cu oameni ai străzii care îşi fac veacul în boscheţi, Piaţa Unirii este departe de a fi o atracţie pentru turiştii care vizitează Oradea.
Situaţia se va schimba din acest an, când vor începe lucrările la proiectul de reabilitare completă a Pieţei, realizat din fonduri europene.
La pas
În baza proiectului tehnic realizat de Proiect Bihor, societatea Studio Samoilă a realizat o simulare 3D care prezintă modul cum va arăta Piaţa Unirii după încheierea lucrărilor de modernizare, la sfârşitul anului 2013. Această zonă a centrului va fi complet reabilitată printr-un proiect european câştigat de municipalitate, în valoare de 21 milioane lei, din care 16,99 milioane sunt bani nerambursabili.
După ani de zile în care Piaţa Unirii i-a enervat pe şoferi şi i-a nemulţumit pe turişti, aceasta va căpăta o nouă faţă. Una dintre principalele schimbări preconizate este reabilitarea integrală a îmbrăcăminţii rutiere şi extinderea spaţiului pietonal cu aproape 10.000 metri pătraţi, ajungându-se la un total de 15.800 de mp (din întinderea de 26.600 mp a Pieţei). "Toate studiile arată că, dacă vrem să fim un oraş turistic, avem nevoie de multe spaţii pietonale", spune Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură şi Regenerare Urbană din Primărie.
Ca-n 1926
Extinderea Pieţei Unirii se va face prin eliminarea parcărilor din zonă şi devierea circulaţiei pe după biserica Sfântul Ladislau, prin faţa Primăriei şi Episcopiei Greco-Catolice, iar de acolo spre strada Avram Iancu, asta deoarece accesul spre Vasile Alecsandri (care va deveni pietonală) va fi şi el blocat. Pe spaţiile destinate pietonilor pavajul va fi realizat cu pietre de andezit (50x50 centimetri), pe carosabil din piatră cubică (10x10 cm), elementele decorative fiind făcute din aşa-numiţi cubeţi (5x5 centimetri).
Pe lângă "aerisirea" zonei, se va obţine şi înfrumuseţarea acesteia. Statuia lui Mihai Viteazul va fi refăcută prin restaurarea tuturor componentelor artistice şi prin remodelarea spaţiilor verzi înconjurătoare după proiectul realizat de arhitectul Duiliu Marcu în 1926, ce includea şi realizarea a două fântâni arteziene care să încadreze statuia. Alte trei fântâni vor fi amplasate în faţa palatelor Vulturul Negru şi Moskovits.
Mai mulţi arbori
În proiect este prevăzută şi schimbarea totală a mobilierului urban, amplasarea a 69 de stâlpi de iluminat, a 39 de bănci şi 22 de coşuri de gunoi, toate în concordanţă cu aspectul arhitectural al zonei. De asemenea, proiectul include amenajarea unei piste (300 metri liniari) şi a două rastele pentru biciclete.
În ce priveşte vegetaţia, reprezentanţii municipalităţii spun că, deşi studiul de fezabilitate indică necesitatea tăierii unui număr de aproximativ 20 arbori bolnavi sau inestetici, în locul lor vor fi plantaţi alţi 83 din diferite specii (arţar, păducel, caprifoi etc.), ajungându-se în final la 137 copaci. "Toţi cei pe care îi vom planta vor avea de la început 2-3 metri. Şi, chiar dacă suprafaţa înierbată scade, gradul de oxigenare va creşte, fiindcă vor fi mai mulţi arbori, arbuşti şi flori", spune Sim. De asemenesa, noua amenajare va permite comercianţilor să-şi amplaseze terase de unde turiştii să poată admira clădirile monument.
Proiectul se află în stadiul de achiziţie a lucrărilor, anunţul de licitaţie urmând să fie publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, cu perspectiva ca munca propriu-zisă să înceapă din acest an. Căci în septembrie 2013 trebuie să fie gata, iar orădenii să aibă un centru cum nu au mai văzut, dar de care în mod sigur se vor bucura...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.