URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Ianuarie 2014, 07:48

În 2013, voluntarii Caritas Eparhial au muncit peste 4.000 de ore în serviciul orădenilor nevoiaşi (FOTO/VIDEO)

Asociaţia Caritas Eparhial şi-a premiat, joi seară, într-o ceremonie desfăşurată în sala festivă a Liceului Greco-Catolic, voluntarii cu ajutorul cărora este posibilă funcţionarea mai multor proiecte de caritate ale organizaţiei.

Un voluntar de 537 de ore

Ca în fiecare an, evenimentul s-a bucurat de prezenţa episcopului greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, care însă nu a putut rămâne până la final. "Ceea ce faceţi dumneavoastră la Caritas Eparhial cred că este o frântură din dreptatea divină. Unii suntem episcopi, alţii profesori, iar alţii nevoiaşi. Unii sănătoşi, iar alţii bolnavi, dar Dumnezeu ne iubeşte pe toţi în aceeaşi măsură", a spus episcopul, mulţumindu-le apoi voluntarilor deoarece "au înţeles că fiecare trebuie să dăruiască fără a cere răsplată". La eveniment au mai participat şi deputatul Florica Cherecheş şi directoarea ASCO, Arina Moş.

Prezentatoarea galei voluntarului Caritas le-a spus celor prezenţi că, în 2013, cei 141 de voluntari activi ai asociaţiei au adunat 4.065 de ore "prestate în serviciul aproapelui". Individual, cele mai multe ore le-a cumulat orădeanca Daniela Neşu, cea care, de altfel, a şi primit premiul "Voluntarul anului", acordat şi pentru disponibilitate şi calitatea serviciilor acordate.

În 2013, Daniela Neşu a ajutat la Cantina Socială a centrului "Maria Rosa", care hrăneşte circa 70 de nevoiaşi în fiecare zi, dar şi la alte activităţi, timp de 537 de ore. "Sunt voluntar doar de un an. Munca la Cantina Socială mă face să mă simt mai utilă şi mai responsabilă", le-a spus Daniela celor prezenţi, după ce şi-a ridicat premiul.

Ajutor la teme

Tot joi seară au fost premiaţi şi alţi orădeni care şi-au adunat contribuţia voluntar la Cantina Socială: Daniela Pâncotan, Gabriela Deaconescu, părintele Radu Cefan, Diana Oltean, Simona Puşcaş, Oana Puşcaş, Maria Pricăjan, Adriana Lupaş şi Cerasela Ciordaş.

Pentru activitatea lor la Centrul de zi "Gabriele", unde copiii din familii cu anumite probleme sunt ajutaţi să-şi facă temele şi să-şi dezvolte şi alte abilităţi, au fost premiaţi voluntarii: Mădălina Sebeştean, Dan Ile, Denisa Chişe, Daniela Pâncotan, Sanda Chirodea, Bianca Lile, Anica Pantiş, Mark Herman, Valeria Ille, Maria Amalia Silaghi, Alexandra Paşcalău, Florica Liza Balog şi Denisa Monenci. În schimb, pentru ajutor la proiectul "Duşuri sociale" a fost premiat părintele Radu Cefan.

Caritas Eparhial i-a răsplătit simbolic şi pe tinerii care, în vacanţă, s-au dedicat activităţilor asociaţiei: Dan Ile, Lorena Claudia Pop, Oana Puşcaş, Geanina Indrieş şi Adela Bere, premiul "Prieteni pentru un zâmbet" fiind apoi acordat lui Liviu Constantin Dumiter, care în 2013 a înveselit micuţii internaţi în spital din costumul lui de clovn.

Doar cât putem...

Premiul "Colecta de Paşti", pentru implicarea în strângerea de alimente pentru familii aflate în dificultate, i-a revenit lui Vlad Raita, în timp ce cel pentru cel mai mare număr de plicuri distribuite pentru "Campania 2%" le-a fost acordat Sorinei Alexandra Pop, Dianei Negruţ şi Andreei Rada.

Pentru implicarea în mai multe activităţi de strângere de fonduri pentru Caritas Eparhial au fost premiate Mariana Man şi Georgeta Finna, aceasta din urmă fiind declarată anul trecut "Voluntarul anului 2012".

În cadrul aceleiaşi gale, în care participanţii au putut vedea şi momente artistice, printre care şi un dans ţigănesc pus în scenă de câţiva dintre copiii care frecventează Centrul de Zi "Gabriele", au mai fost premiaţi pentru disponibilitate părintele Radu Cefan şi voluntara Adriana Lupaş, iar premii speciale au mai primit sora Veronica Demeter, Mihaela Pantea şi Viorica Florea.

"Nu trebuie să ne propunem să salvăm lumea, ci să facem fiecare cât putem...", a spus părintele Olimpiu Todorean, preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial, la finalul evenimentului, înainte să-i invite pe cei prezenţi la o felie de pizza gătită în Cantina Socială.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O intrebare
Daca l-a facut episcop (nu Dumnezeu) unchiul sau Toderica, totusi el cate ore de voluntariat a facut? 1,2 sau 0?
Postat 26 Ianuarie 2014, 13:23 de Babiuc
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON