URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Martie 2014, 17:01

Unii tac, alţii nu aud

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De fiecare dată când cineva propune o idee nouă în Oradea sar zece deştepţi s-o desfiinţeze din start. Unul decretează că nu-i nevoie de nicio schimbare, altul deturnează discuţia reproşând autorului ba chelia, ba pletele. Al treilea întreabă insinuant cine s-ar îmbogăţi dacă noutatea se face, iar un al patrulea îi şi dă răspunsul, că ştie el. Un al cincilea ar fi de acord să se facă, dar separat pentru unguri, taman bine ca al şaselea să-l înjure de strămoşi. Şi tot aşa. Dar nu vezi pe unul care să spună, da, ideea e bună sau nu, e proastă, cu argumente la obiect, cu cifre, statistici, apeluri la istorie şi prospectarea lucidă a viitorului.

Nu ţin minte nicio schimbare în viaţa urbei care să fi fost contestată raţional. Când au fost scoase şinele de tramvai de pe Clujului nostalgicii ţipau că dispare o parte din istoria oraşului, iar alarmiştii că Velenţa va fi izolată de restul oraşului. Dacă primarii ascultau cârcotaşii, Podul Sovata nu s-ar fi construit niciodată şi am fi avut în continuare ambuteiaje nesfârşite pe Decebal, Dacia şi Densuşianu. Nu s-ar fi făcut nici parcări în cartiere, iar câţiva norocoşi şi-ar fi ţinut mai departe anvelopele de iarnă, murăturile şi costumele de miri în coşmeliile de tablă dintre blocuri.

Şi edilii au, însă, vina lor că orădenii îi suduie şi se iau la harţă pe orice chestiune urbanistică şi cetăţenească. Cine ar fi crezut, de pildă, că o idee interesantă cum e mutarea Muzeului în Cetate, va fi discreditată nu doar de gâlceava politicienilor (cei ce se opun având interesele lor, nu fiţi naivi!), ci şi de lipsa de transparenţă a chiar celui care a lansat-o? Cu modestie o zic, dar dacă eram în locul primarului discutam în primul rând cu directorul Muzeului, să-i expun propunerea şi să-i aud obiecţiile. Nu-l lăsam să mă tuflească cu un comunicat şi să-i văd amicii încinşi pe net, pozând în specialişti şi patrioţi locali gata să "salveze" un aşezământ în care nu au călcat, poate, niciodată.

Mi-aş fi făcut timp să discut cu preopinenţii, cu siguranţa că nici eu nu i-aş fi făcut pierde-vară şi cu speranţa că nici ei nu m-ar fi încondeiat ca dictator, şi aş fi aflat chiar de la ei cum i-aş putea convinge. Apoi aş fi dus jurnaliştii să vadă cu ochii lor imensitatea Garnizoanei, explicându-le că doar utilităţile costă mai mult decât tot bugetul Muzeului, arătându-le şi proiectul de reabilitare a Cetăţii, care includea aici dintru început un muzeu şi o galerie de artă, fără teama că le va mânca igrasia.

La fel putea proceda primarul şi în cazul altor proiecte, precum renovarea Pieţei Unirii, care sigur va isca noi controverse de cum se vor fi încheiat lucrările, ori unirea Oradiei cu Sânmartinul, ai cărui cetăţeni sunt îmbiaţi la toamnă cu un referendum, dar până atunci sunt ignoraţi cu desăvârşire, fără a le oferi nimeni informaţii şi explicaţii pertinente. Şi nu-i tot o pagubă că idei poate nu numai utile, ci de-a dreptul necesare, sfârşesc din pricina muţeniei, din lipsa dialogului? Doar pentru că unii nu vorbesc şi alţii nu vor să audă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Pentru Sluga lui Bolo
Muzeul a adus argumente concrete impotriva mutarii in cetate. Ce tot vorbesti? Iar cel ce nu vrea sa auda e Bolojan. Nu a ascultat ce au spus cei de la muzeu, nu a adus argumente concrete, a spus ca ar fi mai economic dar nu a explicat de ce. Iar sumele aruncate de Mang sunt aberante.
Postat 28 Martie 2014, 20:27 de eu
Studiu
Oricare urbanist serios v-ar spune ca obiectivele turistico-istorice nu trebuie amestecate printre cladiri si birouri administrative. Dimpotriva, ele trebuie sa fie cat mai bine grupate.
Postat 27 Martie 2014, 20:58 de walk
Pt Boou
Bai, diliule, ai postat patru mesaje impotriva mutarii muzeului in cetate ! huu......
Postat 27 Martie 2014, 16:10 de huu....
pt Boou (ladislau polonezu\').
Locul muzeului este in cetate ! ungurii se opun (formatiunile politice unguresti vezi cazul udmr, aceleasi frane sociale) ! Vrem ca Oradea sa devina si un oras turistic. Mergi sa vizitezi cetatea, ai posibilitatea sa vizitezi si muzeul. Sau invers. Toate tin de istoria zonei. Nu facem un ghiveci in care sa vizitam muzeul printre birourile CJ. Este aberant ! Atfel, cetatea nu apartine ungurilor, desi unii asa ar vrea. Cetatea, apartine tuturor.
Postat 27 Martie 2014, 16:07 de Istorie. turism
LOL
Cati troli pe net!!!!!!!!!!!!!
Postat 27 Martie 2014, 08:09 de anticomunistul
Un editorial chinuit si fara argumente
Miza articolului este mutarea Muzeului in cetate, care este o aberatie.Iar cei care sunt impotriva nu sunt neaparat "amicii" directorului de la muzeu.Pur si simplu este un proiect aproape finalizat, care la gandirea abrupta a lui Bolojan, ar putea fi sucit in alta directie.Ca sa nu mai vorbim ca Bolojan se baga ca un nesimtit in bucataria Consiliului Judetean.Un editorial chinuit si fara substanta sris la repezeala.Bolojan nu este omul dialogului, din pacate. Chiar daca mai are idei bune, modul abrupt in care pune problema il descalifica din start.Si apropo, cheltuielile cu Muzeul nu le suporta Consiliul Judetean?De ce se agita atata primarul cu cheltuielile celor de la CJ.Parerea mea este ca Muzeul si cetatea sunt doua obiective distincte, si asa trebuie sa ramana. Punct
Postat 27 Martie 2014, 03:07 de Boom
la loc comanda!
Articol scris la comanda, a primarului, bineinteles. Impertinenta e in floare.
Postat 26 Martie 2014, 22:45 de oradean
Acest articolaş nu merită nici măcar un comentariu !?!
Precis că autorul era sub influenţa etnobotanicelor când l-a redactat !?!
Postat 26 Martie 2014, 21:10 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON