URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Septembrie 2012, 10:37

Târâş, în cerc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cineva mi-a spus cum, pe 6 septembrie, banca de la care mai demult luase un credit garantat cu locuinţa l-a notificat că pe 9 august "urmează" să-i expire poliţa de asigurare anuală şi că, dacă n-o "va" înnoi la termen, o plăteşte banca, la un preţ evident mai mare, pe care omul trebuie să-l achite ulterior, odată cu rata la credit. Inutil de precizat că societatea de asigurare e tot a băncii, ori de repetat că înştiinţarea a fost tardivă, clientul fiind pus în faţa faptului împlinit.

Alt amic, în altă împrejurare, îmi relata că, într-un voiaj francez, a aflat că banca-mamă a celei de la care se împrumutase el în ţară practica acolo dobânzi de trei-patru ori mai mici decât cele impuse aici. Deşi, de reţinut, e aceeaşi bancă!

Un IT-ist angajat la sucursala orădeană a unei firme nemţeşti are o leafă de 1.800 de lei, cu toate că lucrează cât doi colegi germani, ale căror salarii trec de 2.500 de euro. Plus că, dacă la ei "targetul" nu se schimbă cu anii, aici creşte trimestrial, încât mai mult profit înregistrează firma la Oradea decât la ea acasă.

Orice român care a făcut cumpărături peste graniţă a observat că în Occident cam orice marfă este de o calitate superioară decât cea a aceleiaşi mărci comercializate în România. Nemaivorbind că acolo preţurile sunt mai mici, deşi atât materiile prime, cât şi forţa de muncă sunt la costuri mai mari.

Un orădean angajat la sucursala din România a unei firme de transporturi internaţionale câştigă 1.500 de euro pe lună, dar face mai multe curse şi parcurge mai mulţi kilometri decât un olandez de la aceeaşi firmă, plătit dublu.

Mai amintesc o singură poveste, tragică, a unei bucureştence care în urmă cu doi ani murea de epuizare la birou. Vă mai amintiţi cumva dacă multinaţionala pentru care presta a fost măcar amendată?

Până şi statisticile întocmite de Eurostat au ajuns să ateste că un român munceşte mai mult decât un occidental, dar e mai prost salarizat, iar singura recompensă este adesea doar faptul că, fiind docil, nu e concediat. Întrebarea care se impune e dacă, "dincolo", aceleaşi companii şi-ar permite să-şi ţină angajaţii la muncă peste program, uneori chiar împotriva voinţei acestora şi fără a le plăti ore suplimentare? Evident că nu.

În aceste condiţii nu trebuie să fie de mirare că, pentru a pune mâna pe puţinele resurse rămase, firme care la ele acasă nu şi-ar permite să umble cu lobby-ul la vedere, la noi l-au angajat agent publicitar pe însuşi şeful statului.

Concluzia nu ne face cinste: ne învârtim în cerc vicios, încât deja considerăm normal şi să fim storşi de energie ca indivizi, şi să fim deposedaţi de bogăţiile solului şi subsolului ca naţiune, ba - mai nou - chiar şi să ni se arate cum să votăm sau să nu votăm. Noi ne-am făcut-o, însă, acceptând să stăm mereu cu capetele plecate şi lăsându-ni-se stinsă luminiţa de la capătul tunelului pe motiv de "economie"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
se numeste prostie
tu unde ai facut scoala, sau mai bine zis, de unde ai lipsit atat ? omul va lucra daca nu are incotro si pe un salariu mic. are bill-uri de platit, familie de intretinut. angajatorii stiu foarte bine treaba asta si atunci... sunt salariile care sunt. tu, esti vreun cocalar(a) parvenit(a) si te simti cu musca pe caciula ?
Postat 18 Septembrie 2012, 06:40 de @anca
se numeste piata libera
Si o gasim sub forma de piata de marfuri, demunca, de credite. In Romani sunt preturile pe care cumparatorii sunt capabili si doritori sa le plateasca, sunt salariile pe care angajatii accepta sa le primeasca si creditul pe care omul de rand il accepta. Incetati sa mai ganditi socialist pentru 5 minute si veti intelege ca lucrurile nu se schimba de la cer putere, adica nu vine angajatorul sa-ti de-a bani mai multi ca asa ii tuna lui, ci trebuie sa ii ceri tu mai mult, si colegul tau si toti la un loc. Daca munca voastra are valoare pt el, va va oferii mai mult, daca nu v-a veni mereu altul care sa accepte un salariu mai mic. Tot asa si cu preturile. Cat timp magazinele isi vor vinde produsele sigur nu vor scadea preturile.
Postat 18 Septembrie 2012, 00:06 de anca
bai, cris....
te inghite FALIMENTUL ? FOARTE BINE !!!
Postat 16 Septembrie 2012, 01:14 de Doamne ajuta !!!
Dator de atâta uitare
Dacă nu ar fi chiar Criş în cauză, un asemenea procedeu nu s-ar fi lipit de "pana" lui şi nu ar fi existat nici acest articol ... presupun ... Dar !?! Îmi pare bine că un "uituc" precum el a intrat pe mâna cămătarilor legali. Aşa nu va piere nici mercenariatul local al presei tabloide.
Postat 15 Septembrie 2012, 21:28 de Carp III
nivel de trai
ar trebui sa ne luam inapoi resursele "privatizate". acelea trebuie sa ramana ale noastre.
Postat 14 Septembrie 2012, 23:30 de Valhalla-Asgard
cris magaru\'
La vest sunt occidentalii din UE+NATO, cu tot ceea ce se vede si se scrie. Cu bune si cu rele. La est sunt rusii care nu se impaca, cu ideea de scut anti-racheta plus apucaturile specifice de \'tatuc al tuturor\'. Independenti si neutrii ne-a vrut Ceausescu dar acuma datele problemei s-au schimbat complet. Bine spus, avem nevoie de negociatori mai buni la Bruxelles.
Postat 14 Septembrie 2012, 23:07 de editorial
Europa
Avem nevoie de negociatori mai buni, in relatia cu Uniunea Europeana.
Postat 14 Septembrie 2012, 22:13 de Valhalla-Asgard
@Criszti
bai magarule, dobanda e mai mare pt ca banca e mai lacoma. salariul la firma nemteasca e mai mic, desi se munceste mai mult pt ca neamtul e mai lacom, etc, etc. daca nu s-ar munci mult si de calitate 'investitorii' nu ar fi venit aici. aia nu vin in pierdere ce exact asa cum scrie si asta, vin ca sa castige dublu, triplu, etc. altfel, pot spune ca acum a descoperit si cris, mersul pe jos, insa nici sa fii o gubernie ruseasca nu e o solutie deloc potrivit ! si atunci vine intrebarea, oare din ce motive l-au executat asa de repede pe "batranul", la 'lovilultie'.
Postat 14 Septembrie 2012, 20:56 de forum
Articol de doi bani
Sapati mai adanc, de ce oare e dobanda mai mare ? Nu e cumva riscul mai mic in occident ? Ce fel de IT-ist ? Pe care-i cunosc eu predau informatica si nu stiu ce e php s.a.m.d . Calitatea si productivitatea muncii prestate de cetatenii Romaniei sunt mult sub unui muncitor din Occident.
Postat 14 Septembrie 2012, 17:02 de Cristi
Docil eşti tu parazitule..
Docilă e cea care te-a adus pe lume, altfel demnă de compătimirea noastră..... Dacă a reuşit să crească aşa un complexat fără coloană ca tine, abrudan băiatule .....Denigrezi, denigrezi, denigrezi.......las-o pă panonic-turanica aia de muiere din dotare să semneze ea. Mai bine ia szatyoru şi du-te după sifoane, inhibat cu ştremeleag subdimensionat ce eşti.......
Postat 14 Septembrie 2012, 11:11 de pamfil prunariu
Uite solutia !
Adriane, bravo ! ai descoperit apa calda ! Uite ce poti face : sa te duci la Rahova/Jilava si sa-l iei la.... mana pe nascase, el a vandut Petromul cu reteaua de pompe, cu zacaminte, cu... totul si pe nimic ! Apoi ia-l pe tariceanu care a privatizat ultimele banci ! Si tot asa... basescu, radu vasile, ciorbea, preacinstitul iliescu, felix voiculescu.........................
Postat 13 Septembrie 2012, 15:26 de pinonel
e de rau din pacate
E dificil, stim cu totii ca orice demascare, orice impotrivire duce la pierderea locului de munca, deci nu avem de ales, coada intre picioare si baga tare sau ti se spune politicos ca nu mai e nevoie de tine si ca te suna ei cand sa mai vi la serv:) Eu cred ca foarte multi sunt in situatia asta, de ce? ptr ca se poate orice. Se fac in continuare angajari cu 2 ore, si tu lucrezi 10, explicatia e simpla, sefu zice ca nu-si permite sa plateasca asa mult statului. Ce poti face?! E clar ca foarte multi care acum inca lucram peste cativa ani vom avea pensii ff mici sau deloc, deci situatia se va inrautatii......daca acum pensionarii se plang de pensii de si ei au ani buni in cartile de munca de pe vremea epocii de aur, pai ce vom face noi, actualii truditori?!
Postat 12 Septembrie 2012, 17:19 de Eu
ok ,ok , si ce-i de facut ?
ok,ok, si ce-i de facut ? are cineva idei cum poate fi schimbata situatia din articol ?
Postat 12 Septembrie 2012, 16:28 de dan
fenomen specific....
Adi, asta asa e la majoritatea firmelor din ro, de ex i-o trudesc, trag cate 10-12 ore pe zi ptr niste banuti, colegii de la firma dar care au norocul de a nu fi cetateni romani si trudesc pe alte meleaguri, lucreza mult mai putin si mai prost si pe bani mult mai multi si sa vezi, cand ei gresesc tot la prostii de noi se apeleaza ptr retificari, cat despre multumiri, zilnic suntem informati de superiori ca suntem cretini, prosti, ca habar nu avem de nimic si uite asa viata merge inainte.....sanatosi sa fim:) sau cum ar zice romanu` : mai rau shi nu fie......
Postat 12 Septembrie 2012, 15:32 de Arici-pogonici
miorita
miorita-i de vina.
Postat 12 Septembrie 2012, 11:09 de ioan si nu ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON