Cineva mi-a spus cum, pe 6 septembrie, banca de la care mai demult luase un credit garantat cu locuinţa l-a notificat că pe 9 august "urmează" să-i expire poliţa de asigurare anuală şi că, dacă n-o "va" înnoi la termen, o plăteşte banca, la un preţ evident mai mare, pe care omul trebuie să-l achite ulterior, odată cu rata la credit. Inutil de precizat că societatea de asigurare e tot a băncii, ori de repetat că înştiinţarea a fost tardivă, clientul fiind pus în faţa faptului împlinit.
Alt amic, în altă împrejurare, îmi relata că, într-un voiaj francez, a aflat că banca-mamă a celei de la care se împrumutase el în ţară practica acolo dobânzi de trei-patru ori mai mici decât cele impuse aici. Deşi, de reţinut, e aceeaşi bancă!
Un IT-ist angajat la sucursala orădeană a unei firme nemţeşti are o leafă de 1.800 de lei, cu toate că lucrează cât doi colegi germani, ale căror salarii trec de 2.500 de euro. Plus că, dacă la ei "targetul" nu se schimbă cu anii, aici creşte trimestrial, încât mai mult profit înregistrează firma la Oradea decât la ea acasă.
Orice român care a făcut cumpărături peste graniţă a observat că în Occident cam orice marfă este de o calitate superioară decât cea a aceleiaşi mărci comercializate în România. Nemaivorbind că acolo preţurile sunt mai mici, deşi atât materiile prime, cât şi forţa de muncă sunt la costuri mai mari.
Un orădean angajat la sucursala din România a unei firme de transporturi internaţionale câştigă 1.500 de euro pe lună, dar face mai multe curse şi parcurge mai mulţi kilometri decât un olandez de la aceeaşi firmă, plătit dublu.
Mai amintesc o singură poveste, tragică, a unei bucureştence care în urmă cu doi ani murea de epuizare la birou. Vă mai amintiţi cumva dacă multinaţionala pentru care presta a fost măcar amendată?
Până şi statisticile întocmite de Eurostat au ajuns să ateste că un român munceşte mai mult decât un occidental, dar e mai prost salarizat, iar singura recompensă este adesea doar faptul că, fiind docil, nu e concediat. Întrebarea care se impune e dacă, "dincolo", aceleaşi companii şi-ar permite să-şi ţină angajaţii la muncă peste program, uneori chiar împotriva voinţei acestora şi fără a le plăti ore suplimentare? Evident că nu.
În aceste condiţii nu trebuie să fie de mirare că, pentru a pune mâna pe puţinele resurse rămase, firme care la ele acasă nu şi-ar permite să umble cu lobby-ul la vedere, la noi l-au angajat agent publicitar pe însuşi şeful statului.
Concluzia nu ne face cinste: ne învârtim în cerc vicios, încât deja considerăm normal şi să fim storşi de energie ca indivizi, şi să fim deposedaţi de bogăţiile solului şi subsolului ca naţiune, ba - mai nou - chiar şi să ni se arate cum să votăm sau să nu votăm. Noi ne-am făcut-o, însă, acceptând să stăm mereu cu capetele plecate şi lăsându-ni-se stinsă luminiţa de la capătul tunelului pe motiv de "economie"...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.