URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Octombrie 2012, 08:29

Semn de speranţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel cum s-au obişnuit să bată recorduri mondiale exclusiv prin isprăvi culinare, precum cel mai mare bogracs, cea mai mare salată ori cel mai mare cârnat, ani întregi românii au crezut că-l apucă de picior pe Dumnezeu dacă în oraşele lor apar investiţii de genul super şi hyper magazinelor ori mall-urilor, unde banii doar se cheltuie, nu se produc.

După două decenii de veselă inconştienţă, timp în care asemenea stabilimente au fost plantate până şi în zonele centrale ale localităţilor, cel puţin în Oradea începe să fie vizibil şi un fenomen mai puţin spectaculos, dar cu mult mai mult folos: crearea a tot mai numeroase capacităţi de producţie care să umple vidul lăsat de închiderea întreprinderilor comuniste, să atenueze şomajul şi, în final, să îngăduie oamenilor să mai şi cumpere ceva când ies din case, nu doar să se zgâiască la vitrine ori să meargă la cinema cu sucul de-acasă.

Anunţul făcut săptămâna trecută de concernul american Emerson privind investiţia de 150 de milioane de euro perfectată la Oradea merită privit, de aceea, cu mai multă consideraţie. Sigur, noii investitori nu vor da salarii de mii de lei, dar vor subţia cu 1.500 de oameni armata celor fără locuri de muncă. Iar ca să înţelegeţi ce înseamnă asta, gândiţi-vă că cifra reprezintă aproape jumătate din numărul şomerilor din oraş. Nu mai vorbesc că, într-un timp relativ scurt, compania poate absorbi o parte din absolvenţii Universităţii şi ai unor licee tehnice, care în caz contrar şi-ar fi căutat norocul prin alte zări, şi-ar fi parazitat părinţii ori ar fi trăit din expediente. La fel, ca indivizi nu ne interesează nici asta prea tare, dar tot cu timpul din taxele şi impozitele companiei oraşul se va putea dezvolta în continuare, devenind mai atractiv pentru noi şi pentru noi investiţii.

Sosirea Emerson confirmă că politica municipalităţii privind parcurile industriale a fost cât se poate de corectă, în ciuda zeflemelilor pe care oponenţii le exprimau la lumina zilei şi a "tălpilor" puse la vârf, prin cotloanele dâmboviţene, de foşti primari ajunşi senatori care găseau în criză alibiul perfect pentru toate neputinţele. Iată că, la trei ani de la înfiinţare, Parcul Industrial din Şoseaua Borşului e pe trei sferturi ocupat şi cel din vecinătatea Aeroportului ajunge curând la jumătate. Iar rezultatele concrete se vor vedea când în halele aflate încă în construcţie sau pe planşete va începe producţia. De aceea chiar merită făcut şi un al treilea Parc Industrial, pe ruinele CET II, folositoare doar speculanţilor de fier vechi.

Nu mai rămâne decât ca şi şcolile din oraş, începând cu Universitatea, să acorde mai multă atenţie practicii, pregătind forţă de muncă pentru industria de azi şi de mâine. Iar părinţii, de la care pornesc multe, să-şi educe copiii în spiritul muncii. Dacă la nemţi nu e ruşine să fii, de pildă, sudor ori electrician, de ce să fie la noi?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
job
Firmele noi care investesc in Oradea mai fac inca doua lucruri: Creaza concurenta intre companii pe piata muncii, si genereaza un flux de migrare catre Oradea a fortei de munca...asta in caz ca scade somajul. O data vom scapa de mizerii coreene si lohn, trecand la un alt nivel de profesionalism care se va reflecta si in calitatea cetatenilor Oradiei!
Postat 06 Octombrie 2012, 21:38 de trompet
@suparatu si criszj
udmr, se opune si acum dezoltarii aeroportului !!!!!!!!!! atunci, despre ce investitori si despre ce investitii vorbim cand orasul nu are un aeroport international, functional ??????? ce zici criszj baaaaciiiiii, si astea sunt "dimbovitene" ? fir-ar soriciul uscat pe voi.
Postat 04 Octombrie 2012, 03:17 de Doamne ajuta !!!
@suparatu
te, marsh in pusta falia, distrusule !
Postat 04 Octombrie 2012, 03:06 de exact
incredibil
dar cine-i opreste pe investitori (angajatori), sa plateasca salarii decente angajatilor ???
Postat 04 Octombrie 2012, 03:00 de mda
bai, nenorocitule....
de unde ai mai scos-o si pe asta ca la noi, chipurile, e o rusine sa fii un bun meserias ???????? pai, cate scoli profesionale existau in Oradea, scoli care produceau mana de lucru calificata pt fabricile de aici ?!? din pacate acum, nu prea mai au unde sa lucreze. in orice caz, mare dobitoc esti !!!!!
Postat 04 Octombrie 2012, 02:53 de mda
dar de talpile udemeriste, ai uitat ?
talambule, cine sunt cei care s-au opus creeri de birouri pt investitori in zona centrala, asa cum e peste tot in lume ?
Postat 04 Octombrie 2012, 02:46 de cris, slinosu'
e de bine
consider in sfarsit ca orasul se indreapta spre o directie buna. Sper sa vina cat mai multi investitori, si sa ajungem cat mai departe.
Postat 04 Octombrie 2012, 00:08 de David
viata noastra unde e ...
Ultima parte a articolului arata o voita ,,necunoastere" a fenomenukui despre care se vorbeste .Un ziar cu pretentii ar fi dezvaluit de-a lungul anilor in care oradenii erau privati de locuri de munca serioase , interesele politicienilor locali amestecate cu a celor ,,damboviteni". Interese care au dus la actualele rezultate(locuri de munca prost platite , investitori ,,ciudati",etc.)E bine ca dupa atata timp se face totusi ceva.Cum se face , asta-i alta poveste....
Postat 03 Octombrie 2012, 09:05 de suparatu
Americani
Eu n-as fi asa de optimist ....investitiile americane in Romania au fost un fiasco ....sa avem rabdare ....
Postat 03 Octombrie 2012, 08:55 de Sandu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON