URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
05 Octombrie 2011, 08:47

Şeful Statului, puternic. Statul, slab

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Istoria ultimilor trei ani este, din nefericire, o istorie a loviturilor de stat. Deşi majoritatea nu realizăm (din nepăsare, oboseală şi incultură politică), în această perioadă au avut loc numeroase lovituri de stat şi, culmea, toate administrate chiar de şeful Statului.

Din 2009, când Boc a devenit cel dintâi premier demis de Parlament prin vot de cenzură, preşedintele l-a ţinut în funcţie în dispreţul legii. Câteva luni, şeful Statului a tot tras de timp, cu petarde gen Lucian Croitoru (de la BNR) ori "Livache" Negoiţă (primarul sectorului 3 Bucureşti). La alegerile prezidenţiale, şi-a înnoit mandatul printr-un scrutin viciat cu un plebiscit anti-Parlament în cel mai pur stil bolşevic. Ce-a urmat, e mai proaspăt în memorie: şeful Statului l-a reevaluat pe "şeful mafiei personale a lui Năstase", Gabriel Oprea, şi i-a ordonat ca împreună cu Miki Şpagă, fostul secretar general al Guvernului Năstase, să inventeze un partid. Ulterior, UNPR, deşi nu participase la alegeri, a devenit ditai partid de guvernământ, perfect să secondeze PDL-ul!

Seria loviturilor de stat ce-au urmat e lungă: Preşedintele şi-a subordonat Guvernul, Guvernul şi-a subordonat Parlamentul, iar apoi şi administraţiile locale, încât Centrul a ajuns să fixeze nu doar numărul de angajaţi ai unei primării sau al unui consiliu judeţean (regulă valabilă doar pentru administraţiile conduse de Opoziţie, căci alde Falcă de Arad şi Flutur de Suceava au autonomie locală), ci şi pe ce au voie să cheltuie ele bugetele comunităţilor.

Altă lovitură memorabilă a suferit Statul la legea pensiilor, când Anastase a triplat din burtă voturile deputaţilor fără ca puterea judiciară să aplice legile Statului. Nu mai pomenesc de intenţia reorganizării administrativ-teritoriale peste noapte (tot o premieră istorică), nici de alte momente când a fost suficient ca şeful Statului să vrea ceva pentru ca toate celelalte instituţii să i se supună.

Dar, cu cât susţine mai mult Preşedintele că o modernizează, cu atât Republica slăbeşte, "modernizarea" constând doar în amputarea sistematică a funcţiilor Statului de a asigura un climat economic, social şi cultural viabil. Economia e ruinată cu taxe peste taxe (se zdruncină, iată, la închiderea unei singure companii), educaţia încadrată cu profesori rupţi în coate şi mediocri (cei buni fug de lefurile mizerabile), administraţia e ţinută cu funcţionari famelici (dar cărora li se cere eficienţă şi incoruptibilitate), din sănătate medicii sunt pur şi simplu alungaţi peste hotare, poliţia e decimată, fiscul la fel. Peste toate, la vârf, prosperă doar politrucii, pe cât de analfabeţi, pe atât de aroganţi.

Într-un fel mă repet, dar tot întreb: câtă lume ştie măcar numele şefului Statului German? Şi, totuşi, Germania e un Stat adevărat, chiar dacă unii cred că Herr Christian Wulff o fi un fotbalist!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@viorel
prost esti tu ma' ametitule. te-ai gasit tu sa caracterizezi romanii, emigreaza..... beamvist manelist antiortografie, care esti
Postat 13 Octombrie 2011, 09:00 de Poporu'
Politruci bicisnici
Acesti politruci natarai,care conduc Romania,sunt mai bicisnici decat regimul impuscatului.Intr-o tara indreptata,voit,spre degringolada,este usor sa institui dictatura.Si pentru toate acestea,vinovat este poporul.Vorba lu Brucan..."popor prost"!
Postat 12 Octombrie 2011, 09:47 de Viorel
tarle
Mai bine ne-ai zice ceva despre Tarle si noile sale ispravi, ca doar il stii mai bine! Vai de capul tau Cris, ce logica de aurolac!
Postat 12 Octombrie 2011, 04:15 de seba
jos basescu cel sinistru
corect! acu cativa ani nu credeam ca exista ceva mai odios decat psd. uite ca s-a inventat pedeul, rupt din psd de altfel. iliescu era mic copil pe langa basescu. ne-a nenorocit populistu asta cu lichelele lui cu tot. poate o sa primeasca si el ceva pentru felul in care si-a batut joc de poporul asta.
Postat 11 Octombrie 2011, 09:17 de mariana
Trist, dar adevarat!
In Romania zilelor noastre sunt prea multi care se joaca cu vorbele.
Postat 10 Octombrie 2011, 16:23 de safe
crsizj baaaci, atacul tonomatelor
un nou episod din ciclul atacul tonomatelor.
Postat 08 Octombrie 2011, 19:42 de zoom
acelasi abrudan...
abrudan cris, obositu' care semneaza posirca asta saptaminala, uita sa contabilizeze pacatele si crimele impotriva Statului Roman comise de pesedeii si udemereii care mai nou ii platesc (udmr) nevasta 3.0. individu asta care loveste lumea pe zebra, are impresia ca poate cere socoteala cuiva. si din pacate sau (din fericire pt no)i nu e nici pe departe famelic fiindca a adoptat stilul de viata al sponzorilor, adica bagi in tine unsori si condimente de neam prost pina cind explodezi. e si el unul din multii scribalai care pt un tichet de masa si un pachet de tigari ar scrie orice mizerie. iresposabilii de la usele pe care abrudan ii admira atit de mult ar putea aduce Romania in situatia greciei in mai putin de un an. iar "seful statului" in germania a Angela Merkel, asta ca sa-i explicam "fotbalistului" care deocamdata joaca sub culorile udemere. ca de obicei, esti varza..........
Postat 06 Octombrie 2011, 09:14 de ovidiu
famelicii
lasand la o parte faptul ca ma bagasi in dictionar cu ,,famelicii" (am mai invatat ceva !) consider de o gravitate absoluta aceasta radiografie uitata de cei mai multi dintre noi . Ne place sau nu aceasta este realitatea si ar trebui sa meditam serios la directia pe care o urmam ......
Postat 05 Octombrie 2011, 23:22 de suparatu
felix team
Adrian Cris, poti sa dai mana cu Mircea Badea, Radu Tudor, intreaga echipa a motanului Felix. Sa latram de dragul de a latra. Aduce audienta, e in trend si da bine. Frumos
Postat 05 Octombrie 2011, 16:25 de ilarion ciobanu
Corect
O analiza foarte corecta! Si sa nu uitam ca insasi titualtura de Sef al Statului e inexistenta!
Postat 05 Octombrie 2011, 13:28 de Nick
oare?
era mai bine pe vremea lui Ilici,cind hotia era legiferata si hotii si evazionstii erau scosi basma curata de premierul cu oua tari prin iesiri la TV ,el nu credea IN ARESTARILE DE VINERI SEARA,mai ales daca arestatul era fiu de prefect,mari gunoaie sinteti
Postat 05 Octombrie 2011, 12:57 de luky
Bravo ...
... dupa o asemenea analiza poti sa iesi la pensie. Ramine in istoria jurnalisticii locale o pagina ce cuprinde tot ce a inteles Cris in lunga sa existenta de mercenar. De la Basescu nu ai putut lua ceva bani ca sa nu debitezi si in saptamina asta ?
Postat 05 Octombrie 2011, 09:24 de Bear
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON