URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Octombrie 2011, 13:55

Războiul mall-urilor?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea are acum trei mall-uri. În plus, spaţiul fostei întreprinderi Înfrăţirea este şi el vizat de alţi investitori. Calculele dezvoltatorilor spun că un mall e profitabil dacă atrage zilnic 20.000 de vizitatori, în cazul Oradiei asta însemnând cam 10% din locuitori. Altfel spus, supercentrele orădene ar trebui să atragă zilnic o treime din populaţia oraşului.

Nu pun la îndoială elanul orădeanului când e să spargă bani, dar trebuie ţinut cont şi de, vorba bancherilor, lichidităţi. Prin urmare, nu-i sigur că socotelile de acasă ale investitorilor se vor potrivi cu cele din târg ale orădenilor. N-ar fi exclus să asistăm la o canibalizare, la situaţia în care unele mall-uri vor ajunge să funcţioneze la limita subzistenţei. Din această perspectivă se poate vorbi de un război, chit că termenul mai potrivit ar fi cel de concurenţă.

Şi totuşi, nu cred că se va ajunge la confruntări, pentru că nu poţi pune în competiţie merele cu perele. Actualele centre comerciale diferă mult între ele. De exemplu, e greu de imaginat o concurenţă reală între un mall din oraş şi unul din afara lui. Sau între cele mai vechi şi cele nou-venite. Apoi s-ar putea să le diferenţieze specificul: unii vor marşa pe distracţie, alţii pe comerţ. Poate nu întâmplător managerul celui mai nou mall a declarat că el vede adevărata concurenţă nu la Oradea, ci la Debreţin.

În afara disputelor între firme, deocamdată cei mai câştigaţi sunt orădenii. Acum au ocazia să compare înainte să cumpere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
cei valu ?
Spuma...
Postat 23 Octombrie 2011, 00:32 de turbanu
Intrebari, putine raspunsuri.
In urma cu mai bine de doua decenii, aveam ceva bani, dar ne uitam la vitinele goale. Acum, banii sunt putini si se castiga greu, dar magazinele sunt pline. Cand a fost mai bine? Incotro ne indreptam?
Postat 22 Octombrie 2011, 13:02 de safe
zdremtze
romanii sunt tigani ! afara din europa
Postat 21 Octombrie 2011, 12:14 de muiebasescu
Faci ce stii si poti
Mai Chirila, ce te fute pe tine grija de cite ori ma duc eu la mall? Sau daca am bani ca sa ma duc? Eu cind ma duc la mall fac bani acolo. Ceea ce inseamna ca tu habar nu ai despre subiect. Si daca nu ai habar, de ce scrii?
Postat 20 Octombrie 2011, 14:35 de Lola
deocamdata e numai unul serios
inca nu e nici un razboi. adevaratul razboi va fi cand OSC si Era vor fi finalizate in proportie de 100% si ocupate in proportie de cel putin 90%. pana atunci, e clar ca lotusul e primul, in celelalte doua mergand cei care se feresc de aglomeratie. La OSC imi place zona de enterteinment, e mai tare ca in lotus, in schimb sunt slabi de tot la magazine si nu au supermarket. La era e ok carefurulin schimb stau slab la magazine si nu au enterteinment.
Postat 19 Octombrie 2011, 14:51 de unu
vreau LIDEL
eu m am plictisit de lotus, carerfour serios alte branduri ce suntem limitati si nu stim, mancam ce ne ofera mahari, mergem in Ungaria atunci:))) deci prea mult strica
Postat 18 Octombrie 2011, 21:59 de anka
.
adevarul e ca ...una e sa te plimbi prin lotus, printre multe magazine si sa faci window shopping si alta e sa mergi in OSC sa te uiti la un film si sa joci o ora de biliard , 2 persoane pentru doar 30 ron. si vorbesc din perspectiva unuia care are un venit mediu in oradea. totusi daca vrei sa faci o data pe luna o achizitie de imbracaminte, e clar ca nu prea are rost sa te duci in OSC. concluzia: avem aceste doua mall-uri care ofera multe pentru fiecare gust si fiecare buzunar. deocamdata nu sunt in concurenta ...
Postat 18 Octombrie 2011, 18:22 de horia
naspa
e razboiul prostului gust la Oradea; ambele mall-uri sunt urate, neplacute ochiului, de fapt sunt niste magazine mai mari...comparabil cu cele din Cluj sau Debrecen, Budapesta sunt jalnice...cei care le-au facut s-au gandit doar pana la usa magazinului sa vanda marfa, dar decorul, design-ul, creativitatea lipsesc cu desavarsire....un mall care va imita o gradina botanica, un oras interior le va lua fata ambelor caricaturi de mall-uri din Oradea.
Postat 18 Octombrie 2011, 18:14 de dina
puturos?
Roxana - esti pe atat de agresiva verbal pe cat de grabita - nu oradeanul este puturos ci oamenii in general sunt comozi! nu e vina lor, asa sunt ei. oriunde in lumea asta mall-urile au parcarile pline - vorbim bineinteles de Budapestani, Bucuresteni, new Yorkezi etc. puturosi, nu? asa ca nu mai da etichete aiurea. Normal ca imi convine un mall la care ajung cu tramvaiul sau cu taxi fara sa ma coste o gramada de bani - tie nu? ai merge pe jos? Autobuzul nu nici el rau.
Postat 18 Octombrie 2011, 18:05 de ady
doar Lotus poate fi numit mall
OSC sau Tiago cum il stie lumea e o mizerie nu un mall,urit ,murdar magazine putine si aiurea Lotus e peste el la toate capitolele.Tiago e o mare dezamagire,un esec nici un om normal nu va merge acolo la cumparaturi sa divertiment,poate doar citiva idioti ce locuiesc prin iosia si citeva fomiste si fomisti care se vor holba aiurea dar cu gindul la foamea din stomac si datoriile de acasa.
Postat 18 Octombrie 2011, 17:38 de ....
Concurenta
Ceea ce este adevarat in acest articol este faptul ca niciodata un mall din oras nu va putea concura cu unul din afara orasului. Stim cu totii ca de ani de zile se incearca popularea centrelor construite si neinchiriate, care se afla peste centura orasului. Oradeanul este unul puturos care ar vrea sa parcheze direct in mall si in nici un caz sa iasa din oras. Probabil Era si OSC vor avea succes in continuare pentru Nojorid.
Postat 18 Octombrie 2011, 16:58 de Roxana
unu mai destept decat eu...
un mall =20.000 de clienti, deci trei mall-uri=60.000 de clienti. la vreo 205.000 de locuitori reprezinta cam o treime (aproape) din populatia orasului. greu de inteles, nu?
Postat 18 Octombrie 2011, 16:23 de rossi
...
10% * 3 mall`uri = 30%. nu te grabi sa vorbesti (mai ales arogant, insultand) inainte sa gandesti. este si un proverb pt cei ca tine, care filozofi ati fi ramas...
Postat 18 Octombrie 2011, 15:00 de unu
are dreptate
@eu: are dreptate autorul articolului! ca sa fie profitabil UN MALL trebuie sa atraga 20.000 oameni! TREI MALL-uri trebuie sa atraga, logic 3X20.000=60.000! cum este greu de presupus ca un om poate fi in trei locuri deodata, calculul acesta este, adica 60.000! ceea ce echivaleaza cu 1/3 din populatia orasului(sigur, nu la centima este facut calculul ci cu o oarecare aproximare)
Postat 18 Octombrie 2011, 14:33 de dante
tot eu
Domnu reporter, tu esti tampit sau numa' te faci? "în cazul Oradiei asta însemnând cam 10% din locuitori. Altfel spus, supercentrele orădene ar trebui să atragă zilnic o treime din populaţia oraşului." Ai picat si tu bacu la mate? De cand cristos 10% = o treime?
Postat 18 Octombrie 2011, 14:13 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON