URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
08 August 2012, 14:43

Oltenii Ardealului

Oltenii Ardealului LA EI SE POATE! Spre deosebire de Corso-ul orădean, la Cetatea Alba Carolina, Alba Iulia, dalele nu sar din pavaj, iar ordinea şi curăţenia sunt la ele acasă. Zilnic trec pe aici peste o mie de turişti
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O jumătate de lună am hălăduit prin ţară, pe un traseu plănuit în sensul acelor de ceasornic şi urmat fără grabă prin Maramureş, Bucovina, Secuime, Ţara Braşovului, Valea Prahovei, zona Sibiului şi cea a Clujului, până înapoi acasă. Şi, dacă în precedentele evadări am mai auzit bârfe - fără să le dau mare importanţă - că bihorenii ar fi "oltenii Ardealului", de data asta, datorită răgazului generos şi, probabil, şi înaintării în vârstă, prea numeroase detalii observate m-au împins să reflectez mai atent decât în trecut dacă o asemenea comparaţie are sau nu temei.

Noi, bihorenii, ne-am "nielcoşit" decenii întregi că suntem mai aproape de Occident, invocând simpla geografie şi frecvenţa contactelor cu vecinii unguri, ceea ce ne-a fixat convingerea colectivă că am fi mai "occidentali" decât alţi conaţionali. Geografia culturală - adică mentalităţile şi practicile cotidiene, plus rezultatele lor - ne arată însă că nu apropierea kilometrică de Vest poate justifica sau înlătura pomenita comparaţie.

Aproape peste tot (excepţie făcând zona Clujului) am remarcat o mai minuţioasă gospodărire a proprietăţilor, începând de la şanţurile din faţa caselor până la straturile de flori şi la rânduiala din curţi şi ogrăzi. Apoi, în special prin Maramureş, Bucovina şi Sibiu, spaţii unde influenţa austriacă a fost mai pregnant civilizatoare decât cea ungurească, mi-a făcut plăcere să constat la oameni ceea ce în percepţia turistului modern şi superficial s-ar numi amabilitate, dar care în profunzime trece dincolo de politeţea de faţadă menită să extragă banul din punga vizitatorului. N-am întâlnit atât de mulţi inşi care să se răstească unii la alţii, să scuipe pe stradă şi să verbalizeze cu atâta nesaţ înjurături grosiere precum la noi, şi nici trecători care să-şi abandoneze pe caldarâm ambalajele golite atât de lejer ca la noi.

În magazine, când am dat 3 lei pentru o pâine de 2,70, nimeni n-a "uitat" să-mi dea restul sau să-mi bage pe gât, în locul celor 30 de bănuţi, o gumă sau alt nimic pe care nu îl cerusem. Când am căutat informaţii am găsit localnici de toate vârstele, inclusiv adolescenţi, care să mi le dea răbduriu şi - cum s-a întâmplat, bunăoară, la Iaşi - cu detalii izvorâte dintr-o mândrie naturală, nu emfatică, specifică unei aşezări care are ce etala. În toate oraşele am văzut atât parcări cu plată (chiar şi 3 lei ora), cât şi stâlpişori ce împiedicau staţionarea şi "hingheri" care ridicau prompt orice maşină pusă aiurea. În fine, pe arterele pietonale n-am întâlnit nicăieri pavaj atât de "ştirb" ca pe Corso-ul nostru.

Ar mai fi multe de zis, dar lipsa spaţiului mă opreşte la o concluzie deloc măgulitoare despre noi, bihorenii. Şi anume că, oricât de singulară ne-ar fi arhitectura şi oricâte aquaparcuri am face pe viitor, câtă vreme nu ne vom schimba conduita colectivă şi individuală, cu mai mult respect faţă de ceea ce avem şi faţă de cei din jur, în competiţia pentru atragerea oaspeţilor şi a banilor lor vom rămâne să fluierăm a pagubă. "Nialcoşi" şi cu coada pe sus cam degeaba...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
Anti olteni,moldoveni si regateni
@Pistake Suntem mai buni ca ei din toate punctele de vedere asa ca ne permitem sa facem comparatii. Referitor la articol,problema noastra a ardelenilor este ca nu suntem uniti.Oltenii si moldovenii cat sunt ei de saraci se sustin si se ajuta in orice domeniu.Din pacate noi suntem si fraieriti de mitici,Ardealul cea mai mare si cea mai bogata regiunie din tara nu primeste nimic si ii sustine financiar pe leniosii si furaciosii de olteni si moldoveni.Avem un potential asa mare si totusi ramanem sa fim condusi de mitici fara sa facem nimic.Ardealul independent.
Postat 26 August 2012, 23:57 de Deva
Din categoria: Rămâi un dobitoc !?!
Bravo Criş, a trebuit să faci un mic tur prin România, nicidecum prin Europa, SUA, Japonia sau chiar Brazilia, ca să înţelegi că Bihorul are o reşedinţă, respectiv Oradea, condusă de un gibon cu şleahta lui de primate !?! UNde ai fost până acum cu mintea ? Ai fost dus cu pluta şi te-ai trezit deodată ? Lasă, nu fi supărat, că îţi revi tu la normal şi iar o să începi să lauzi marile realizări ale lui Bolojan, cum ar fi giraţiile în care nici capul nu poţi să-l întorci, darămite un autovehicol !?! Din acelea cu care ai hălăduit ca să vezi cum e, de fapt, tot la noi.
Postat 14 August 2012, 21:29 de Carp III
Cat de adevarat ...
Teribil de adevarat articolul desi nu tocmai toti sunt de acord. Sunt inca multe de facut iar mandria cocoseasca stupida nu ajuta la nimic. Strazi, salarii,locuri de munca, gaz in tot orasul, mentalitati, sunt lucruri la care trebuie lucrat, si nu putin !
Postat 11 August 2012, 23:25 de primo laurentio
Frumos articol
Frumos articol, scris cu pasiune, chiar daca nu este neaparat de bun augur pentru orasul nostru :)
Postat 11 August 2012, 10:41 de Alina
Si cand te gandesti ca... Alba Iulia
Alba iulia a fost renovata datorita proiectului prin care s-au accesat bani de catre ministerul lui Udrea, asa, ca tot nu-i suporti.... pe pedelei... poate ai remarcat si ce drumuri s-au facut in ultima vreme... tot asa ca nu-i suporti pe pedelei. poate ca romania nu e asa de distrusa cum se zice la televizor, ay nea Chis?
Postat 11 August 2012, 04:17 de Serban
eu caind va spun........
Cel de-al doilea spagar si valetul personal al primului, este un...........mare mare , mare pute si improasca .....avind in vedere ocupatia....pupatul oriunde-i spune bolovan,,,,nici nu ma mir....
Postat 10 August 2012, 20:30 de soso
nu exista padure fara uscaturi
Eu voiam sa mentionez ca nu are nimeni dreptul sa-mi spuna ca ar trebui sa ma rusinez ca sunt bihorean. Ca sunt si unii localnici care ne fac de rusine e partea a doua, nu exista padure fara uscaturi. Dar sa ajunga un bihorean sa arate cu degetul spre toti bihoreni, mi se pare nepermis (asta in cazul in care e bihorean autorul articolului). Am putea discuta multe pe tema asta, dar mi-e ca vor aparea tot felul de neciopliti, sa faca pe desteptii si care vor devia de la subiect.
Postat 10 August 2012, 12:37 de vasi
@Vasi
Nu m-ai inteles. Nu am spus ca imi e rusine ca sunt bihorean (100%)! Am spus ca ar trebui ca din cand in cand sa ne uitam in oglinda, in loc sa ne hranim cu simplul fapt ca suntem din Bihor.
Postat 10 August 2012, 11:05 de kaboom
Nu toti
Calatorului ii sade bine cu drumul.Nu toti se nasc Alexandru Vlahuta sau Calistrat Hogas...Mai apare cate-un Marco Polo sau Milescu Spatarul; de unde si diversitatea de criterii si aprecieri,functie de stiinta si preferinte.
Postat 09 August 2012, 17:25 de gyorgy tozser
@vasi
treci tu in ungaria daca nu-ti convine ca esti roman ! ia viteza !
Postat 09 August 2012, 10:49 de @vasi
@kaboom
@kaboom Eu nu ma raportez la nimeni si nu ma simt intr-un fel anume pentru ca sunt bihorean (pe jumatate). Daca sunt bihoreni care se simt (poate tu) foarte bine. E momentul pentru o schimbare de atitudine. Daca totusi ti-e rusine ca esti bihorean dar nu te poti schimba, nu ai decat sa treci Carpatii.. la Olt.
Postat 09 August 2012, 08:18 de vasi
Atentie !
Legea nr. 48/2002 17. \"Art. 19. Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, orice comportament manifestat in public, avand caracter de propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia.\" 18. La articolul 20, alineatul (1) : \"Art. 20. (1) Contraventiile prevazute la art. 5-8, art. 10, art. 15 alin. (1)-(3) si alin. (6), art. 16, art. 17 alin. (1), art. 18 si 19 se sanctioneaza cu amenda intre 1.000.000 lei si 10.000.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda intre 2.000.000 lei si 20.000.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane.\"
Postat 09 August 2012, 03:45 de Atentie !
comparatii de om prost
articol slab. nu reuseste sa depaseasca un anumit nivel. posibil vreun oltean i-a calarit muierea. oameni si oameni.
Postat 09 August 2012, 03:03 de kaboom
@Vasi
Draga Vasi, daca tu te raportezi doar la cei mai prejos decat tine, nu te mira ca ramai la talpa gastii. Articolul asta a lu' Cris ar trebui sa trezeasca doar rusine in noi. Scuzele nu ne ajuta la nimic. Nici faptul ca altii sunt praf.
Postat 09 August 2012, 00:22 de kaboom
scriitoru' lui peste
Sa le luam pe rand: Satu Mare - dezastru atat la capitolul infrastructura cat si civilizatie (cu toate ca jumatate sunt plecati in occident la lucru), Maramures - superb, dar aceeasi problema de mentalitate si lipsa de civilizatie la o mare parte a celor plecati afara (stiu ce vorbesc, sunt maramuresan pe jumatate), cei din tara Sibiului si Brasov poate ca sunt mai educati/civilizati dar sunt si mai aproape de Bucuresti si de banii bucurestenilor, de aici si o anumita bunastare.. despre clujeni.. NO COMENT: cei mai olteni dintre ardeleni.. penibili.. jenanti.. plini de ei! Totusi ne asemanam cu oltenii: la saracie! avem printre cele mai mici salarii din zona si probabil cea mai mare evaziune fiscala din zona!
Postat 08 August 2012, 23:34 de vasi
titlu neinspirat, dar articol pertinent
Este neavenit sa folosim oltenii drept termen peiorativ de comparatie; am vazut in Oltenia (coborand de la Ranca) sate mai curate si cu trotuare mai frumos pavate ca in Bihor iar Ramnicu-Valcea are o zona centrala care, desi cu blocuri, este foarte bine reabilitata urban ( luminatoare cu led, pavaje de granit impecabile, etc). In schimb, sunt intru totul de acord cu observatiile privind natura autosuficienta si cretin mandra a bihorenilor. Numai cineva total lipsit de spirit de observatie si bun simt nu poate remarca aceste aspecte dupa o calatorie comparativa prin tara... Iar cauzele...sunt multe... la loc de cinste monstruoasa sorbonica cu imensa denaturare valorica pe care a produs-o si o produce.
Postat 08 August 2012, 22:40 de rogerius
ardealu-i fruncea
Tot ardealu-i cel mai tare... de cap
Postat 08 August 2012, 19:30 de tot io
Du-te-n PM
Mai du-te tu in PM cu ..secuimea ta cu tot! Unde scrie in ISTORIA ROMANIEI, in GEOGRAFIA ROMANIEI ca ar exista acest tinut??Sa le sugi macaroanele oltenilor! Hai, pa, te asteapta marfarul de Caracal.
Postat 08 August 2012, 19:29 de EO
da' banii?
Ma mir ca nu intreaba nimeni de unde ai avut bani de concediu. Cred ca fanii PDL au uitat
Postat 08 August 2012, 19:11 de io
articol de 2 lei
acesti pseudogazetari care fac comparatii nefondate intre diverse regiuni si fara nici o baza statistica mai bine ar sta acasa si s-ar lasa de meserie. Daca oltenii, moldovenii, regatenii ar fi mai prejos, de ce statuile lor stau prin Ardeal -Mihai Viteazul ,Stefan cel Mare , Alexandru Ioan Cuza, Eminescu etc. apuca-te de altceva, gazetaria te depaseste.
Postat 08 August 2012, 17:51 de oltean
zero barat
vazusi tu parcari cu plata si comunitari handicapati care ridica masini, pe unde fusasi ? hai lasa-ne, nici nu te-ntorsasi bine din conced si te grabisi sa-i dai o limba lu' bolojan ! ai nevoie de bani ? mda, famelie grea, trei neveste, doi copi, renumeratie mica, dupa buget, coane fanica :)))))
Postat 08 August 2012, 17:41 de zeno zero
iarasi abrudan?
dragi cititori... dupa cum vedeti, preapupinkiuristul abrudan iarasi ridica osanale sponsorului principal al ziarului Bihoreanul: Primaria Oradea! Omul asta nici in concediu nu se poate abtine sa nu fie un vasal dedicat total cauzei. Revenind la articol....daaa.... oarecum are dreptate... dar ce ma surprinde este mintea lui selectiva si ciudat functionala: de ce oare isi aminteste doar de lucruri facute (sau nefacute) pana acum 4 ani? Sau poate tocmai pt ca nici ultimii 4 ani nu sunt reprezentativi...... si atunci e de inteles. Totusi.... tocmai abrudan ar trebui sa se abtina... nu e cel mai bun exemplu civic! Accidentele sunt accidente doar pentru unii... altii si le asuma, raspund... si trec mai departe, cu capul sus si cu buletinul la vedere....
Postat 08 August 2012, 16:03 de sanyi
comparaţii...forţate
E clar că tu nu eşti cu nimic mai bun ca oltenii. Asta ca să ma încadrez în premiza ta greşită. Comparaţia pe care încerci s-o forţezi cu oltenii e absolut falsă şi în acelaşi stil care te caracterizează. Faci generalizări fără nici o bază şi logică. Nu ştiu de ce ai impresia că noi ardelenii am fi "a priori" mai buni decât oltenii sau moldovenii ?? I-ai comparat pe fiecare cu fiecare ?? ....Pe ce te bazezi ?? Ai văzut vreun studiu ceva ?? E acelaşi mecanism ca şi la ungurii care au impresia că doar simplul fapt de a te considera ungur te face implicit superior. Ungurii, austriecii, francezii sau alţi italieni nu ne sunt cu nimic superiori. E adevărat însă că printre români există mai mulţi indivizi cu complexe de inferioritate severe, ca la alţii. Tu, cu siguranţă, te regăseşti pe lista reactualizată de pontalău, a celor fără stimă de sine. Încearcă să fii cinstit cu tine însuţi şi cu cei din jur şi boala se va ameliora. Nimic despre a lui căcărau & co ??? hmm, precis data viitoare......
Postat 08 August 2012, 15:28 de pistike
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON