URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 August 2013, 11:10

O "Constituţie" a Padişului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vasile Blaga, Petre Ştefan, Mihai Bar, Ştefan Seremi, Alexandru Kiss, Radu Ţîrle, Cornel Popa. Şapte politicieni au ocupat (unii mai mult, aţii mai puţin, şi doar câţiva dintre ei au şi exercitat în mod real) funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor în ultimii 23 de ani. O parte a acestora nu au lăsat în urma lor, vorba lui Băsescu, nici măcar o dâră. Despre alţii, bihorenii îşi amintesc doar că au înstrăinat patrimoniul şi aşa sărac al instituţiei. În fine, cei mai puţini au fost aceia care, dacă nu au reuşit să găsească soluţii, măcar au pus problemele pe tapet.

Un asemenea remember e inevitabil după ce, săptămâna trecută, actualul deţinător al preşedinţiei Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a pus în discuţie un bai mai vechi al bihorenilor: ce facem cu Padişul? Întrebarea este cu atât mai legitimă şi actuală cu cât, după ce decenii întregi ne-am mulţumit doar să constatăm că undeva în Bihor există un loc splendid, lui Kiss, lui Ţîrle şi lui Popa li se datorează faptul că de la Pietroasa avem un drum (şi încă unul foarte bun) care să ne ducă până acolo.

Odată ajuns în Padiş, însă, ce poţi face? Poţi face drumeţii şi poţi vizita peşteri. Dar după? Unde să se întindă omul dacă nu face parte din tagma "corturarilor"? Dacă izolirului îi preferă plăcerea unui pat cu pernă? Şi dacă vrea să facă un duş, unde să meargă? Ori dacă vrea să mănânce altceva decât conserve sau pită cu clisă?

Ştiu că sunt mulţi talibani care se revoltă doar aflând că un astfel de subiect e pus în discuţie, dar cred că nu neapărat dorinţa păstrării naturii aşa cum a lăsat-o Creatorul îi determină să refuze din start orice formă de turism organizat. Pe mulţi îi cunosc şi ştiu că sunt mai mult snobi decât ecologişti, cam ca vamaioţii care se plictisesc de moarte dacă nu au ceva de "salvat".

Oricât de mare larmă ar face opozanţii, în Padiş este evidentă, totuşi, nevoia de infrastructură turistică. Pentru că, evident, nu virginitatea naturii face ca barbarii să lase mizerie în urma lor, ci lipsa educaţiei şi, uneori, chiar lipsa infrastructurii.

Avantajele amenajării Padişului pentru turismul "de masă", accesibil inclusiv familiilor cu copii, nu trebuie puse, aşadar, în balanţă cu pericolul degradării locului. De altfel, destule distrugeri le-au făcut până acum "exclusiviştii" puri şi duri, care nu au nevoie nici de drumuri, nici de pensiuni, nici de apă şi săpun, şi care doar au abuzat de o deplină şi prost înţeleasă libertate.

Problema nu este dacă trebuie construite facilităţi turistice în Padiş, ci cum să arate setul de reguli pe care vor trebui să le respecte cu toţii, de la constructori şi comercianţi până la vizitatori, şi nu pot decât să sper că persoanele numite să le elaboreze vor întocmi o "Constituţie" a zonei cât mai bună. Mă mir doar că a trecut atâta vreme până să ne prindem că era nevoie de aşa ceva.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Cetatile Ponorului
continuare : - de 27 de ani merg in PAdis , la inceput pe Platoul Padis iar dupa 90 in Glavoi, - in Glavoi deoarece este un loc netransformat in kich-ul in care s-a transformat Padisul (ca si platou) - apropos Glavoiul (Glavoi fara Gunoi) este unul dintre cele mai pupulate locuri *ca si mic platou muntos unde se poate spune ca este deosebit de curat (evident mai putin padurea din imendiata apropiere cunascatorii stiu la ce ma refer - eh da, aici s-ar putea gasii solutii) - vreau sa spun ca cei care merg in Glavoi suntcat se poate de civilizati si pot spune chiar ca sunt mai civilizati pe an ce trece. - o buna parte din trasee se pot face si fara sa fii campat in Glavoi sau PAdis, poti sta la baza muntelui ori chiar in FElix si sa ti se organizeze excursii de o zi - un exercitiu de imaginatie fa 3-4 hoteluri in PAdis si ai sa fii surprins de gradul de ocupare in hoteluri respectiv de cel din Glavoi ... la corturi. evident se poate gandi un plan master de dezvoltare si promovare a zonei dar nu cred ca te-ai documentat bine, scuzati-mi persoana a II-a sing. Apropos trebuie sa mergeti pe traseul Lumea Pierduta (de ex) si dupa mai discutam de infrastructura pentru cei de pe .... asfalt.
Postat 13 August 2013, 22:31 de Nicu
Cetatile Ponorului
Domnule Cris, tocmai de cateva zile am coborat din Glavoi. Asta a fost a doua oara in aceasta vara Prima oara am fost toata familia (noi parintii si cei doi copii - 18 si 12 ani) am stat trei nopti in cort ca de altfel si primul sejur a fost tot de trei nopti) de ce trei nopti ? pt ca noi adulti nu rezistam mai multi (asta este varsta) CAteva observatii : - asa este , este putin deranjant modul in care lovesti , e drept subtil, \'\'corturari\'\' si ecologisti dar trecem peste. - sunt mai jos cateva observatii deosebit de pertinente in legatura cu apa ! - sa stiti ca daca vreit sa vizitati cetatle ponorului *sau radesei* ai acces cu masina pana aprox la o jumatate de ora de mers pe jos de acestea (asta daca nu vrei sa urci si la balcoane) - nu vad cefel de onfrastructura mai facila vrei pana acolo ( ma refer la infrastrustura de transport care acum este foarte buna , ma rog mai putin pe distanta Oradea-Pietroasa) evident ca sunt trasee lungi si foarte lungi pentru care nu ai ce infrastructura sa faci, orice \'\'mana a omului\'\' strica tot farmecul traseului. - nu vad cum ai putea face mai facil accesul la Piatra Galbena sau la focul viu (ma refer la drulul de pana acolo.
Postat 13 August 2013, 22:18 de Nicu
DESPRE tzirle
Nu stiu cine a fost Petre Stefan, dar fara indoiala Radu Tirle este o exceptie pe aceasta lista.N-a fost nici un politician cunoscut, nici o personalitate a judetului, nici un intelectual macar, ci un simplu pocait cu oarece stagiu peste ocean(fara studii superioare insa) care a reusit sa-i pacaleasca pe Bolojan si pe Popa C, intr-o vreme cand si daca trimiteau din partea PNL un caine, drep t candidat la presedentia CJ,tot castiga alegerile.Spre deosebire insa de acest Tirle,orice caine nu uita mana care l-a hranit!
Postat 13 August 2013, 17:07 de Beiusan
Vasile Blaga a fost prefect la Bihor, nicidecum preşedinte de CJ !?!
Iar povesteşti aiureli Kriss !?! Îţi dau o bere amărâtule, dacă ghiceşti cine a fost primul preşedinte CJ Bihor, care avea denumirea de primar al judeţului la acel moment !?! Nu te grăbi că berea care ţi-o ofer e poate cu arsenic rămas de la OJFM şi care se comercializează chiar pe versantul vestic de la Padiş !?!
Postat 12 August 2013, 14:44 de Carp III
Sa f**em tot!
Parafrazand un film celebru, asta suna cam asa: am f*tut Băile Felix și Băile 1 Mai, acum să f*tem și Padișul.
Postat 10 August 2013, 17:57 de Busy
propaganda
Abrudan, e din nou trompeta pesedeilor, sau a oricui dă o ceafă la grătar, şi crede că ne formează nouă vreo opinie pozitivă despre planurile de infra-structurare profitabilă a zonei Padişului, în favoarea actualilor funcţionari ce cormăniesc Cons. Jud.. Nea Cornele, degeaba o mai ţii pe muierea lu trompetă abrudan angajată pe la matale. Supraponderalu\' de Criş nu mai influenţează pe nimeni, demult...... Nu mai aruncaţi banii pe ziarişti. Sperăm să fie interzisă construirea oricărui tip de edificii, turistice silvice sau altfel, în arealul parcului Apuseni şi mai ales la Padiş
Postat 10 August 2013, 10:54 de alteţa sa Radu Dudă
Deci...
Pentru hotel de 5 stele te invitam sa te gandesti sa-l ridici in Baile Felix, poate ar veni mai multi straini. "Corturarii" fac mizerie, dar nu atata cat cat sa distruga zona si sunt mai civilizati decat multi care ar sta la un hotel de 5 stele. Mai gandeste-te...
Postat 09 August 2013, 08:13 de Felicia
mo.i
Adrian Cris ... daca vrei hotel de 5 * la munte te invit sa mergi in Azuga, Poiana etc. lasa-ne sa ne bucuram de corturi si libertate .... Din cate imi dau seama, esti un soarece de asfalt. Unde vrei sa duci toata apa de la dusurile si toaletele de care ai asa de mare nevoie? ai loc la tine in cotet? In Padis si Glavoi e plin de familii de straini care se descurca si fara infrastructura ta.
Postat 08 August 2013, 21:32 de bla bla
Wild Carpathia
Oare ce i-a venit asa deodata lui Cornel Popa sa dezvolte turismul in Padis? De ce nu turismul balnear? Tinca, Bors sau Tamaseu, au ape curative si zac in anonimat! Sa fie oare o revenire la distructivul proiect cu partiile de schi? Redactia eBihoreanul, impreuna cu Popa Cornel si "specialistii" lui din Cj, ar trebui sa vizioneze impreuna documentarul Wild Carpathia(este si online) pe care l-au realizat britanicii despre muntii nostri..Englezii au realizat anul trecut acest documentar despre muntii nostri, fiind fascinati sa vada ursi in libertate, poiene pline de flori.Frumusetea salbatica a padurii in care omul a pus piciorul mai rar.La ei nu mai este demult asa ceva.Si se intrebau daca si noi vom urma exemplul lor negativ de dezvoltare industriala a turismului montan care a condus la depopularea florei si faunei.O padure sau un munte se formeaza in perioade mari de timp.S-au defrisat multe paduri si acum urmeaza sa ducem in munti "binefacerile" omenesti?
Postat 08 August 2013, 19:25 de Boom
@parere
johan, din cate imi aduc eu aminte asta a fost prima si singura problema care s-a ridicat cand a venit vorba de construirea unei mega statiuni in padis, alimentarea cu apa si deversarea acesteia. impreuna cu d-l cris, care nici macar nu a fost la fata locului acolo fiind colega dansului, ar trebui sa ii contactati pe cei interesati de subiect si care s-au zbatut ca acolo sa nu fie o tiganie si mai mare decat este acum. Sunt fericita ca in tara asta toata lumea catalogheaza pe toata luma cum vrea dar domnule Cris, un om care ii da limbi in cur primarului cum se numeste?
Postat 08 August 2013, 09:55 de lili
parere
Sunt de acord cu fructificarea la maxim a zonei, pana la urma si eu imi doresc sa imi duc copilul acolo si sa doarma peste noapte undeva, sa faca o baie etc. Problema e alta, si nu inteleg de ce ecoogistii nu o semnaleaza. Muntii apuseni si mai ales zona padis este din calcar. Pensiunile, restaurantele si orice alte locatii de entertainment au nevoie de apa. Care o scot de pe un circuit natural, si o transforma in apa uzata care de obicei se deverseaza in alta parte. Astfel, pesteri, izbucuri, chei, pot ramane fara apa, ea fiind de fapt redirectionata. Deja este o problema la glavoi unde izvorul pare ca scade in debit si daca ne gandim sus pe platou sunt putine unitati de cazare. Concluzia mea: nu o cladire, doua sau zece strica peisajul ci schimbarea cursului natural al apei. Si poluarea apelor. aici ar trebji impuse norme stricte pentru cei ce doresc sa investeasca.
Postat 07 August 2013, 21:54 de johan
...
daca ai iesit in lume, si sper ca ai iesit, ai putut afla ca constructiile si amenajarile se fac la baza, la limita zonelor protejate, si nu in inima lor. sunt deja destui turisti necorturari...cum cu sila te pronunti, care se cazeaza in boga sau la pensiunile din vale si fac ture de o zi la obiectivele din Parc. mie unul asa mi se pare corect. alternativa ar fi sa ridici unul sau doua hoteluri de cinci stele, cu preturi aferente... nu e de colea sa vezi de la geamul cotetului tau cetatile ponorului sau alte minunatii, si pentru asta ar trebui platit ca atare... sa faci ansamblul baile felix sus in padis inseamna sa te caci in ce ai mai furmos in judetul tau!
Postat 07 August 2013, 13:51 de simi
punem carul inaintea boilor
bine ca mai intai au facut drumul si dupa aia se gandesc cum sa protejeze Padisul; nu au avut timp sa faca o Constitutie cand drumul era impracticabil (de tot orasanul)
Postat 07 August 2013, 12:42 de johnny
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON