URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Martie 2016, 19:35

Nicolae Breban, spectacolul unei personalităţi

Nicolae Breban, spectacolul unei personalităţi (foto: Biblioteca Judeţeană, Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 82 de ani, un scriitor îşi umple portbagajul cu cărţi scrise în ultimii ani, se urcă la volan şi porneşte prin ţară într-un turneu de promovare. Se întâmplă în România, o ţară neprietenoasă cu conducătorii auto şi tot mai ostilă intelectualilor, în cadrul unui proiect intitulat, idealist, România Citeşte. La volan, dramaturgul, eseistul şi academicianul Nicolae Breban.

Nicolae Breban a umplut până la refuz Aula Magna a Universităţii, joi, 10 martie. Motivul? Lansarea romanelor "Singura cale" (apărut în 2011) şi "Jocul şi fuga" (din 2015), primele părţi ale unei trilogii pe care autorul o va încheia cu romanul "Frica", aflat în lucru. Istoricul şi criticul literar Ion Simuţ, amfitrionul evenimentului, l-a provocat pe invitat la două subiecte de discuţie - noile modificări de curriculă propuse de Ministerul Învăţământului şi controversata Lege 217/2015, aşa-numita "lege anti-legionară", prin care sunt condamnate partizanatele unor figuri de marcă ale culturii române (Eliade, Cioran, Barbu, Noica).

Nicolae Breban şi-a început răspunsul printr-o întrebare retorică: trăim într-o Europă a naţiunilor sau o Europă a regiunilor? În opinia sa, regionalismul este o imensă capcană ce poate duce la diminuarea naţionalismului. Invitatul şi-a continuat tirada la adresa globalizării prin a atrage atenţia că neglijarea valorilor colective poate afecta însăşi cultura naţională. "Întregul sistem capitalist pe care îl trăim are vicii", a mai adăugat academicianul înainte de a-i îndemna pe intelectuali să facă critică de sistem, nu de partid.

Despre legionarism, Nicolae Breban crede că a fost singura mişcare autentică de gândire românească, toate ideile venindu-i din adâncul fiinţei româneşti. "România este, totuşi, o fiinţă socială recentă, suntem în preadolescenţă naţională, de unde şi întârzierea şi primitivismul, nivelul scăzut de civism", a mai spus autorul. "Nu am avut mari romancieri, ci, mai degrabă, mari povestitori. Românilor le place să vorbească mult şi să scrie puţin. De aceea nu-mi place tipul de geniu al lui Caragiale şi îl prefer pe al lui Eminescu", a mai adăugat domnia sa.

"Ce face Academia Română în aceste vremuri tulburi?", a fost chestionat din sală. Breban a răspuns că politicienii se feresc de Academie: "Socoteala noastră le-ar încurca socotelile lor". 

Întâlnirea cu orădenii a continuat şi seara, la Biblioteca Judeţeană, cu o conferinţă despre cultură şi sinceritate. "Să fie doar vina lui Dej şi a Anei Pauker pentru ce ni s-a întâmplat în perioada stalinistă sau avem şi noi vina noastră?". Dramaturgul consideră stalinismul nu numai un infern naţional, ci şi unul personal, care l-a obligat să se califice mai întâi ca strungar, înainte de a fi dat afară din facultatea de filosofie şi de a deveni scriitor.

Savuroase pentru public au fost şi amintirile prieteniei cu Nichita Stănescu ("Singurul meu egal"), dar şi părerea sa despre libertate ("Libertatea este un instrument, ca să-l foloseşti bine îţi trebuie mult exerciţiu").

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7397 RON
  • 1 EUR = 4.9755 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON