URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Decembrie 2013, 15:57

Mult zgomot pentru nimic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Visând la Eminescu, dar vieţuind sub semnul lui Caragiale (din păcate necitindu-l pe niciunul), locatarii spaţiului mioritic nici nu bănuiesc ce mult li se potriveşte o vorbă de-a lui Lucian Blaga: "Şi tot ce-i neînţeles se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari...".

Poate asocierea pare inadecvată, dar aşa stă treaba, zic eu, şi cu atitudinea faţă de treburile Cetăţii, inclusiv în arzătoarea chestiune a zilei, cea cu gazele de şist. Cu cât e confuzia mai mare, cu atât ni se întăresc convingerile.

Zilele trecute, speriaţi că o firmă din Canada le va tulbura apele (cele geotermale, din care se fură la greu şi la vedere fără să protesteze nimeni), aleşii din Sânmartin au hotărât un referendum care să stabilească dacă alegătorii sunt sau nu de acord. Nu doar cu extracţia gazelor de şist, ci cu a oricărui alt produs petrolier, ţiţei sau gaze naturale. O continuare previzibilă dacă avem în vedere că masele şi-au format deja o opinie (ori le-a fost imprimată una) şi deja au participat la mai multe proteste. Asta deşi s-ar putea ca firma să nici nu plănuiască să foreze sub ori în vecinătatea Băilor, în ciuda denumirii tâmpit atribuite perimetrului "EX-3 Băile Felix", întins pe o mie de kilometri pătraţi.

Tot logic, prefectul Claudiu Pop a anunţat că va ataca în justiţie Hotărârea Consiliului Local, ca referendumul să nu aibă loc. Atâta i-a trebuit, că a şi fost luat la ţintă: ba că-i fiul tatălui său (contestă cineva acest lucru?), ba că şi-a cumpărat funcţia cu bani grei (bineînţeles, furaţi de la gura poporului, chit că nici tatăl său şi nici el, înainte, n-au avut vreodată funcţii publice care să le permită aşa ceva), ba că face blat cu... Guvernul.

Deşi le plac tot felul de ziceri despre lege ("Unde-i lege nu-i tocmeală", "Fiat Justitia pereat mundus"), criticii prefectului omit însă taman motivul acţiunii acestuia: e obligat de lege! Iar aceasta spune clar, chiar dacă frustrant în acest caz: resursele subsolului nu sunt ale unei comunităţi locale, ci ale statului, deci nu localnicii decid asupra lor. Sigur, "indignaţii" pot scanda la infinit "statul suntem noi", dar cu ce rezultat? Exploatarea şisturilor a devenit deja o chestiune juridică, aşa că şi reacţia oricui e interesat de-o parte sau de alta trebuie exprimată în acest plan, nu în altul.

Mai ales nu într-unul politic. Sigur, aşa poţi deveni popular (de-asta au şi votat toţi consilierii referendumul, indiferent de culoare), dar nu ajunge. Nu ajunge nici să spui că un fost prefect, PDL-istul Ghilea, a trădat în 2010, tăcând chitic în timp ce Guvernul Boc dădea canadienilor perimetrul Felix, nici că cel actual, PSD-istul Pop, trădează atacând referendumul în loc să demisioneze (mai ales că orice alt prefect va face la fel).

Pe când opozanţii de paradă seamănă cu motocicleta Mobra de pe vremuri (mult zgomot, puţină mişcare), cei mai lucizi în toată povestea îmi par "micuţii" de la Forţa Civică. Măcar aceştia au făcut ce trebuia: deschizând proces contra Guvernului, atacă sursa problemei. Mai puţin spectaculos, dar poate cu folos.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
vai,vai..
Ce nu intelege taranul de la SInmarten este ca prefectul,indiferent cum il chiama tre sa apere legea,buna ori rea..Ca e Claudiu prefect aista-i baiul!Daca era tov Ghilea toti ereau cu ..ciocu mic..licitatia se facu si plati gras in timpul pedelistilor,basistilor!Apropos CIND PLATITI APA TERMOMINERA;LA FURATA ,NECOTORiZATA dlor ?Tov Ghilea ..nu spui nimic??
Postat 28 Decembrie 2013, 11:32 de popusel
ga(o)zar de sist
ma mir ca nu ti crapa obrazul ala gros tovarase adrian "ga(o)zar de sist" de pe cris, ia spune ne si noua cam cit ai luat de la ga(o)zari sa le reprezinti interesele si imaginea nepatata de mari petrolisti? Toata lumea din orasul asta stie cu ce te ocupi, mercenarule. Iudo, ti ai vinde si mama petru maruntis....
Postat 27 Decembrie 2013, 15:14 de ga(o)zarii
Mai caragialesc ca tine Cris nu s-a inventat in Bihor vreodata
Habar n-ai ce vorbesti Cris, cum e cu Boc, Ghilea si Gitenstein, care se deplasau la Borod ca la Obama acasa, pe masa si cazare nord-americana. Pe rand si nu deodata. Crezi ca acolo sunt implicati americanii sau canadienii vopsiti care asteapta sa dea pe dinafara gazele de Felix de sub carbunele ucrainean la standarde rusesti? Tu, Cris, esti foarte prost! Pe deasupra, scrii despre lucruri pe care nici in vis nu le intelegi, asa ca du-te dreacului!
Postat 26 Decembrie 2013, 04:33 de Snow
Director la Aparegio
Si ziceti dragilor ca Claudiu Pop nu a avut functii publice de unde sa plateasca saracul pentru postul x sau y. La compania de apa oare cine s-a ocupat si de licitatii si cum a ajuns acolo director economic? Evident ca pe baza de competente, de cunostinte... Multumesc pentru impartialitate si informarea corecta!
Postat 18 Decembrie 2013, 11:19 de LIfe
apa termala
De apa termala nimeni nu isi pune semne de intrebare? Tot scandalul ăsta e un razboi politic.Opozitia a luat foc exact asa cum era opoziția de acum doi ani cand era pdl la guvernare. Nu va fi nimic din astea.poporul pune botul la tot.
Postat 17 Decembrie 2013, 09:41 de otto
Atentie-exista si sponsorizari care par mita
HOTARAREA NR.887 DIN 14 NOIEMBRIE 2013 PRIVIND APROBAREA ACORDULUI PETROLIER DE CONCESIUNE PENTRU EXPLORARE-DEZVOLTARE-EXPLOATARE IN PERIMETRUL EX-3 BAILE FELIX, INCHEIAT INTRE AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALE SI EAST WEAST PETROLEUM COMP.HOTARAREA NR.887 DIN 14 NOIEMBRIE 2013 PRIVIND APROBAREA ACORDULUI PETROLIER DE CONCESIUNE PENTRU EXPLORARE-DEZVOLTARE-EXPLOATARE IN PERIMETRUL EX-3 BAILE FELIX, INCHEIAT INTRE AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALE SI EAST WEAST PETROLEUM COMP. In temeiul art.108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art.31 alin (1) din Legea Petrolului nr.238/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare..................... Deci legile pe baza carora a fost emisa Hotararea de Guvern sunt art.108 din Constitutia Romaniei si Legea Petrolului nr.238/2004, numai ca nici una din cele doua legi nu prevede absolut nimic despre gazele neconventionale (gazele de sist) si inca ceva deosebit de important, Unitatile Administrativ Teritoriale au dreptul sa hotareasca daca aproba sau nu exporarea lor deoarece in legile actuale ale Romaniei gazele de sist nu sunt mentionate ca fiind de “interes national”. Ca atare ori HG este nelegala daca se refera la gaze de sist, ori daca se refera explicit la gazele de sist, cei care sustin contrariul (inclusiv prefectul) mint si dezinformeaza cetatenii. Sa nu uitam ca astfel de aprobari sunt date pentru peste 4000 km.patrati respectiv toata campia din Judetul Bihor si expoatarea gazelor de sist va ciurui solul judetului si se vor introduce in sol substante toxice care vor otravi panza freatica, solul si aerul.
Postat 16 Decembrie 2013, 19:47 de Raul
ape geotermale
pe cand un referendum pt exploatarea ilegala a apei geotermale care este explatata liegal de o gramada de pensiuni din baile felix,nu vad o revolta referendum din partea nimanui ,un control pe la pensiuni cred ca ar fi benefic ,
Postat 16 Decembrie 2013, 19:21 de un cetatean
impartialitate
Un jurnalist ar trebui sa fie impartial. In cazul de fata, nu este asa.
Postat 16 Decembrie 2013, 16:23 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON