În 20 de ani am cerut numai de două ori demisia unor şefi de instituţii. Prima oară în campania pentru prezidenţiale din 2009, când Dorel Luca, şeful portocaliu al Inspectoratului Şcolar, a ameninţat şi şantajat un profesor care îndrăznise să dea note mici odraslelor unor colegi din PDL. "Dacă vrei să-ţi păstrezi pita, cere-le scuze, votează Băsescu şi spune-le şi celorlalţi în sat să-l voteze!", a poruncit ştabul. Luca a avut, însă, fie noroc, fie pile: profesorul înregistrase "conversaţia", şi totuşi procurorii i-au dat NUP.
A doua oară s-a întâmplat săptămâna trecută, când am dezvăluit abuzurile de la Centrul de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale, ai cărui educatori au fost acuzaţi că i-au bătut pe minori, că-i închideau noaptea în dormitoare, obligându-i să-şi facă nevoile în găleţi, şi îi pedepseau inclusiv oprindu-i să meargă la şcoală! Toate astea fără ca şeful DGASPC, PNL-istul Călin Puia, şi adjunctul său, UDMR-istul Szarka Arpad, să informeze conducerea Consiliului Judeţean, fără să sesizeze Parchetul şi fără să îndepărteze agresorii din Centru. Ba, mai rău, Puia l-a pus şef pe unul din cei acuzaţi că "educa" tinerii cu "pulanul" de cauciuc!
Chemat să explice de ce n-a procedat conform legii şi a tăcut până când totul a fost dat în vileag de un ONG din Bucureşti, Puia a promis lămuriri într-o conferinţă de presă. Pe care, însă, n-a mai ţinut-o, nădăjduind că scandalul se va stinge de la sine.
Confruntat cu o nouă criză după arestarea tânărului director de la Centrul pentru Tradiţii Populare, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, care e şi şeful de partid al lui Puia, i-a cerut demisia. Am aflat din surse sigure că Puia a refuzat, obraznic, să se supună. Ba chiar a încercat să răstoarne concluziile raportului public prezentat de comisia înfiinţată de Popa, care confirmase neregulile.
Desigur, liderul liberal l-ar fi putut mazili pe Puia întâi de la partid, unde e secretarul general al organizaţiei judeţene, deci incompatibil cu funcţia publică. Deocamdată, Popa n-a făcut-o, ci doar a instituit, aşa cum şi pe el îl obligă legea, o comisie disciplinară care să-i ofere baza pentru a propune consilierilor judeţeni, la proxima şedinţă, schimbarea conducerii Direcţiei. Are toată îndreptăţirea, mai ales că, deşi se lamenta că n-a putut face angajări pe posturile vacante de educatori, directorul DGASPC a cerut anul acesta înfiinţarea unor posturi noi, dar de conducere, la Direcţie, nu de execuţie, la Centru.
Pentru binele preşedintelui CJ, dar mai ales a ideii de dreptate, sper că Popa nu se va răzgândi pentru a-l acoperi pe Puia. Altfel, nu numai că îi va fi complice, dar va ridica şi mingea la fileu opoziţiei din Consiliu. Şi abia aştept să-l aud şi eu măcar o dată pe PDL-istul Ionel Avrigeanu critic nu pentru nişte mărunţişuri de doi lei, cum e de obicei, ci pe o temă serioasă şi cât se poate de justificată.
Deci, domnule preşedinte, declanşaţi demiterea lui Puia! Şi, ah, să nu uit: şi a lui Szarka!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.