URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
30 Iulie 2012, 17:06

Între Putna şi Voroneţ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La ora asta habar nu am dacă Traian Băsescu mai este conducătorul acestei ţări în care, la două decenii după ce fiecărui locuitor major i-a fost recunoscut prin Constituţie dreptul de a vota pe deplin liber, şeful statului a implorat românii să renunţe la acest drept, să-şi suspende libertatea, să nu fie cetăţeni şi să absenteze de la un referendum legal în care puteau spune, atât de simplu, DA sau NU.

A făcut-o, cum ne-am convins, dintr-un singur motiv, strict personal. Acela ca, la finalul votului să se poată lăuda, cu inegalabilu-i tupeu, că absenţii l-au ales, de fapt, pe el. Şmecheria nemărginită a acestui politician care nu s-a sfiit să pună semnul egal între un vot popular şi o lovitură de stat, care a susţinut precum absolutiştii Evului Mediu că "Statul sunt Eu", o să rămână însă - indiferent de rezultatul referendumului - în istorie. Poate şi în manualele de psihiatrie sau de sociologie.

Ce ne-a adus aici? Faptul că în 2004, când am fost fermecaţi de carisma (reală) a unui ins care spunea că avem de ales între doi comunişti (Năstase şi el), nu am intuit că, în realitate, noi optam între produsul partidului comunist şi cel al aparatului securist.

Ca unul care la acea vreme l-a votat liber, am sperat că preşedintele se va ţine de cuvânt. Am crezut că vom trăi mai bine, ceea ce nu însemna doar o chiflă, ci şi civism în plus. Am tras nădejde că va elibera societatea de tarele trecutului, dar curând aveam să constat că în timp ce-l condamna din gură, îl şi plagia în felul său unic, original şi miştocar. Am sperat că va da naţiunii coeziune în competiţia cu alte neamuri, economii şi culturi, dar ce-am văzut apoi? Că, în loc să ne ţină uniţi şi drepţi în faţa tuturor, s-a năpustit orbeşte să ne dividă în interior, iar în exterior să ne pună rău cu unii. Am ajuns, de pildă, să nu mai exportăm nimic pe imensa piaţă ex-sovietică şi să importăm cel mai scump gaz, fără ca în schimb să primim vizele Marelui Licurici, măcar pentru a vedea pe viu Statuia Libertăţii. Am sperat, în fine, că va pune dop corupţiei, dar ne-am trezit că hoţii lui au fost mai nehaliţi decât hoţii de dinaintea lor.

Referendumul pentru demiterea acestui preşedinte pe care cândva l-am votat m-a găsit în minunata Bucovină, departe de mitinguri, de televiziuni, de toată propaganda lui şi a adversarilor lui. Dar, pentru toate pricinile mai sus arătate şi pentru că libertatea mea nu este una part-time ori "pe sărite", duminică am fost conştiincios la vot. Între o vizită la Putna şi una la Voroneţ, am găsit de cuviinţă să-mi spun, din nou liber, părerea. Şi chiar dacă pentru mine va fi decis tăcerea celor fără de opinie, din clipa când am introdus votul în urnă eu voi rămâne totuşi cu împăcarea că, atunci când am fost întrebat DA sau NU, măcar nu am răspuns "nu-mi pasă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Daca-i Voronet...
Interesanta-i coroana de pe capul lui Socrate ,pictura exterioara de la manastirea Voronet.Asta,alaturi de alte posibile observatii vizavi de vestimentatia filosofului.Si mai interesant e ca tine mana dreapta exact ca si Hristos,cu vreo trei secole mai tarziu...Bine ca referendumul nu-i sport olimpic.
Postat 06 August 2012, 19:52 de gyorgy tozser
petitie
w w w .petitieonline.com/petiie_in_atenia_lui_crin_antonescu pentru el noi cei care nu am mers la vot suntem oameni morti.
Postat 01 August 2012, 19:07 de gigel
ce ai ales?
intre Putna si Voronet uslasul a ales Moscova,cea mai mare dezamagire din bihor e chiar PNL care au reusit sa "inroseasca" judetul bihor pe harta tarii In urma aliantei cu neocomunistii de la PSD
Postat 31 Iulie 2012, 12:38 de luky
a inceput destramarea usl
deja in PNL se demisioneaza din functii in interiorul PNL,se observa ca populatia nu a fost de acord cu aceasta uniune in care sa bagat PNL si astfel sa inceput luarea de masuri si schimbarea a si inceput,poate ca ar fi momentul ca primarul bolojan sa arate a liberal nu a socialist si sa se debaraseze rapid de aceasta imagine,daca o face in ultimul moment se va crede ca cei de la centru ia dictat ce sa faca,ar fi moral sa inceapa primul sa arate ca are coloana vertebrala.Avem mari asteptari de la Bolojan sper sa nu ne dezamajeasca asa cum a facut-o intrand hora comunistilor psd si pc.
Postat 31 Iulie 2012, 11:42 de gigel
Aaa
Scuze, dar in ultima vreme sa mai tii cu USL e ca si cum te-ai declara inapt in public.
Postat 31 Iulie 2012, 11:04 de Adrian
Tie nu iti place Basescu, impartialule
domne chis dumneatale nu iti place basescu. despre asta e vorba. adica nu esti impartial. adica dumneata ca jurnalist esti egal cu 0. Vad ca tot zici si tu. Iti poate intra in capul ala ca nu am fost la vot nu pentru ca mi-as bate joc de dreptul meu democratic, ci pentru ca tot referendumul, a plecat de la niste incalcari ale legii. Matematic vorbind, daca faci un rationament care trebuie sa duca la un rezultat, nu poti sa iei rezultatul ca fiind bun daca ai un singur viciu de rationament. Daca tie nu iti place basescu inscrie-te in USL si apuca-te de editat revista USL Bihor. Basescu o fi rau, al dracului de rau. Dar astialalti is criminali, poti sa-ti bagi asta in cap? Poate zici si tu care e treaba cu Ponta-Panait(da un search pe google). Mai zi-ne ce se intampla cu tarau... apoi discutam cine vrea "sa-si ia tara inapoi".
Postat 31 Iulie 2012, 11:03 de Serban
komintern
Măi Adriene, voi propagandiştii kominternişti nu puteţi structural să absorbiţi regulile democratice. Ai uitat că la precedentul referendum (aprobat cu 52% rată de participare), bătrânul edec ilici, patriarhul KGBist şi ideolog USL de căpătîi, îndemna cu emfază la boicot. Acuma cînd boicotul s-a întâmplat nu îţi mai place. Împărţind baricada cu bolşevicii, cu plagiatori şi infractori dovediţi, ajungi fără dubii într-o fundătură morală. Da nu e cazul tău, tu eşti la categoria delicte de opinie..... Decât un propagandist de la vocea rusiei.........
Postat 31 Iulie 2012, 09:45 de pistike
slugile comunismului
Tupeu. Cine sunt vinovaţii pentru că Antonescu nu rămâne acum la Cotroceni? „Românii şmecheri şi ticăloşi\'\' şi „ungurii ipocriţi\'\' USL se războieşte cu toţi. Cu electoratul, cu CCR, cu Băsescu.Nu isi respecta propriile reguli.Si vinovati sunt tot cei din popor.
Postat 31 Iulie 2012, 09:30 de gicu
slugile comunismului
Mesajul transmis direct de Vocea Rusiei către USL este cât se poate de clar: „Parlamentul poate decide repetarea referendumului pentru atingerea cvorumului", mai ales, că în paralel, „există şi opţiunea protestelor de stradă".
Postat 31 Iulie 2012, 09:27 de gicu
"sa facem un referendum in fiecare luna!" Ion Iliescu
Cu speranta ca la Manastire s-au dat sarmale gratis in ziua "referendumului" astfel incat cei aflati in vizita sa poata "vota liber viitorul" patriei, suntem mandri din nou ca suntem ceea ce suntem! Asta inseamna sa "traim bine", chiar daca varza pentru sarmale provine din import Olanda, porcul a fost adus in carcasa din Germania, orezul este import Etiopia, iar smantana e de la vacile Elvetiene! Pe langa faptul ca suntem poporul cel mai bine educat politic din Europa, mai avem o calitate: dupa ce am distrus industria si agricultura sub privirea blajina a lui Ion Iliescu, am ajuns la concluzia ca nu mai merita sa producem nimic! Asa ca noi trebuie sa ne ocupam cu ceea ce stim mai bine: comentarii politice cu Gigi Becali si Dan Sova, iar nemtii sa se ocupe cu ceea ce stiu ei mai bine: cu munca, pentru ca sa avem si noi ce manca. Niste bani imprumut de la nemti ne-ar prinde si mai bine, ca doar ei au ramas datori tuturor nu numai tiganilor nostri. In aceste conditii Ponta e premierul ideal, care poate sa dea pensii militarilor, salarii bugetarilor, gratieri infractorilor. Cu o singura conditie: sa ne dea nemtii banii aia odata si sa nu aiba pretentia sa-i mai vada inapoi!
Postat 31 Iulie 2012, 09:17 de Plagiatus
minciuna
asa sa ajuns sa se laude usl ca cca.7mil au votat pt. demitere.sa-i mai creada cineva? acolo nici pe vremea comunistilor nu se vota asa masiv,nu e nici o suspiciune,e o certitudine.
Postat 31 Iulie 2012, 09:16 de gicu
minciuna
Prezenţă masivă la urnele de vot, în ultimele şase ore din ziua referendumului, în judeţele controlate de baronii USL. "Îmbulzeala" votanţilor între orele 17.00 şi 23.00 a dat peste cap toate calculele matematicienilor şi sociologilor. Precum în anii întrecerilor socialiste, comune întregi din Olt, Mehedinţi, Teleorman, Giurgiu şi Vrancea s-au întrecut în prezenţa la referendum. În comuna Lepşa din judeţul Vrancea, condus de baronul PSD Marian Oprişan, prezenţa la vot a ajuns la ...250%. Potrivit Biroului Electoral Judeţean, pe listele permanente au votat 347 de persoane, în timp ce pe listele suplimentare au votat aproape 870 de turişti.Mai multe secţii din comunele din Olt au atins sau au depăşit numărul locuitorilor cu drept de vot. Campionii mersului la urne sunt oltenii din două secţii din comuna Coloneşti, care au raportat rezultate ale prezenţei la vot de peste 200%. Potrivit numărătorii paralele, făcute de USL, comuna Coloneşti, pentru toate cele patru secţii de vot, a înregistrat un record absolut al votanţilor - 184%.Rezultate halucinate au fost anunţate şi în alte 18 comune din Olt: Bărăşti (106%), Cezieni (102%), Cîrlogani (101%), Corbu (100%), Coteana (102%), Dobrun (104%), Drăghiceni (109%), Făgeţelu (103%), Gostavăţu (102%), Grădinile (101%), Ipoteşti (103%), Leleasca (108%), Morunglav (100%), Oboga (100%), Oporelu (100%), Schitu (107%), Şopîrliţa (109%) şi Tătuleşti (147%).
Postat 31 Iulie 2012, 09:14 de gicu
soer ca nu-i articol scris sub influenta
http://img.photobucket.com/albums/v709/sorinp/Evolutie_presedinti.jpg Ca ziarist astept sa fii un om citit. Ii drept ca tre sa ne orientam dar spre vest ca de-acolo vine civilizatia, nu spre est, ca de-acolo incercam sa scapam.
Postat 31 Iulie 2012, 05:25 de oradeanca
Corect.
Cand vrei cu adevarat, poti!
Postat 30 Iulie 2012, 22:46 de SAFE
Felicitari!
Adevar grait-ai, Adriene. De la prima la ultima litera. Zici c-as fi scris io :) Dar tu stii prea bine asta, n-are rost sa ti-o mai zic. Simteam doar nevoia sa te felicit. Bravo, ma!
Postat 30 Iulie 2012, 20:23 de il consigliere
bravo
minunat articolul,dar din pacate avem parte tot mai rar de asemenea articole in defavoarea celor comandate.
Postat 30 Iulie 2012, 19:47 de unul
foarte bine punctat
Excelent articol, va multumesc ca existati!
Postat 30 Iulie 2012, 18:58 de monica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON