URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iulie 2014, 10:28

Împăratul Romanul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joia trecută, când a picat vestea că profesorul Constantin Romanul, prodecanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, fusese agăţat la prima oră de procurori, într-un flagrant de luare de mită de la nişte studente, n-am fost aproape deloc surprins. Studiind de atâta vreme medicii şi "sorboneii" orădeni, auzisem demult că omul, altminteri bun meseriaş, îşi taxa nu doar pacienţii de la spital, ci şi învăţăceii de la facultate. Evident, să fi scris înainte de flagrant că avea asemenea năravuri ar fi atras semnatarului un ditamai proces de calomnie, pentru că - nu-i aşa? - hoţul neprins e negustor cinstit, iar dinozaurul de Sorbona are tot dreptul la prezumţia de impecabilitate morală.

În schimb, surprizele au curs după reţinerea universitarului. La câteva ore distanţă, abordat de jurnalişti cu clasicul "Cum comentaţi?", superiorul lui Romanul de la facultate, decanul-senator Florian Bodog, făcea o declaraţie consternantă, afirmând că, tocmai înainte de începerea sesiunii, transmisese colegilor, "inclusiv prin prodecani", să nu care cumva să ia bani de la studenţi. În limba română pe care o pricepem toţi, ce era de priceput? Că Bodog le-a strigat confraţilor "şase!", avertizând să se ferească, pentru o scurtă vreme, de la căderea în păcat, pentru că "organele" sunt cu ochii pe ei. Şi, iată, au fost. Întrebarea, în asemenea condiţii, este: cât de lacom putea fi prodecanul atenţionat de decan dacă nu s-a putut abţine deşi ştia că e în vizor? Singura explicaţie posibilă e greu de acceptat pentru un om sănătos: profesorul era dependent de şpagă precum narcomanul de doza de drog.

O a doua surpriză a urmat când l-am văzut la televizor pe profesor cum a apărut în faţa judecătorilor, dar înainte de asta în faţa opiniei publice. Poate e de înţeles că, diabetic şi cardiac fiind, dar mai ales speriat că s-ar putea să-şi petreacă o noapte într-un loc atât de neprimitor şi diferit de confortul propriei case, lui Romanul i s-a făcut rău chiar în uşa Arestului. Dar spectacolul oferit a doua zi, când a fost transportat de la spital pe un cărucior legat de o targă, precum pe o lectică, aidoma unui Cezar, este antologică. Nu doar prin ridicol (ce bărbat refuză să meagă pe picioarele lui când ar trebui să pară mai drept ca oricând?), ci şi prin insolenţa privirii, în care citeai că nu dă doi bani pe cei care-l anchetează şi că niciunul dintre oamenii legii ori dintre jurnalişti nu era vrednic de el.

Dacă profesorul este, însă, chiar aşa bolnav cum i-au scris confraţii în actele trimise judecătorilor, mă întreb cum făcea faţă nenumăratelor funcţii şi titluri? Şi decan, şi profesor la catedră, şi şef de secţie la spital, şi preşedinte de Consiliu de Administraţie, şi practician la propriul cabinet? Nu-i cam mult pentru un singur om care, totuşi, nu e Ceauşescu?

Sunt curios mai mult de judecata pe care i-o vor face nu magistraţii, ci - vorba Tovarăşei Elena - colegii lui, universitarii. Totuşi, un profesor doctor care îşi dijmuia propriii viitori colegi de breaslă merită dispreţul tuturor, indiferent şi de verdictul judecătorilor, şi de cel al confraţilor săi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Bati campii domnule!
"decanul-senator Florian Bodog, făcea o declaraţie consternantă, afirmând că, tocmai înainte de începerea sesiunii, transmisese colegilor, "inclusiv prin prodecani", să nu care cumva să ia bani de la studenţi. În limba română pe care o pricepem toţi, ce era de priceput? Că Bodog le-a strigat confraţilor "şase!", avertizând să se ferească, pentru o scurtă vreme, de la căderea în păcat, pentru că "organele" sunt cu ochii pe ei..." trebuia sa te apuci de scris romane politiste ziaristule.Iti expui aici visele tale ca si cum ar fi reale. Cred ca ziarul vostru face mai mult rau decat Universitatea mentinand mai tot timpul o atmosfera de maidan.Mai ramanea sa scrie si Cremeneanu ceva de Universitate.Cand e o stire buna despre aceasta institutie trece neobservata, dar cand e de rau se declanseaza campania.
Postat 09 Iulie 2014, 01:42 de Boom
Al dracu' ce escroc... La parnaie cu coruptii !
Cum a aparut politia, brusc au aparut si toate bolile ! SA I SE CONFISTE TOATA AVEREA PE CARE NU POATE JUSTIFICA ! LA PARNAIE CU SPAGARUL ! JOS CORUPTII ! MAI CAUTATI PT CA O SA MAI GASITI CA ASTA !
Postat 03 Iulie 2014, 15:25 de 2K14
denunt
Stimabile ADRIAN CRIS,daca tot vrei sa te antepronunti,mai sunt ca si doctorul,dar mult mai "rai",adica iau si spaga,dar pe fetele frumoase le obliga la s..,ia,fa tu o crcetare privindu-l pe A.FLOREA de la stiinte economice....te vei cruci...doctorul este copil mic pe langa ....CEL NOMINALIZAT.
Postat 03 Iulie 2014, 09:07 de paraciosul
HA...
f. interesant cum institutiile care erau abilitate in a combate astfel de fapte au dormit vreo 23 ani...brusc au de lucru...
Postat 03 Iulie 2014, 06:54 de eu
da .... asa e....
ba da ce tari in ,,discuri " sunteti voi ziaristii....parca ati fii ceva dumnezei, nimeni nu e mai bun ca voi...ce sa zic....iar diavolul asta de ,,spagar" speram sa se fii saturat de spaga.....
Postat 02 Iulie 2014, 12:46 de studentii de sorbo..
incoruptibilul"
aceste scene se petrec numai in totalirsmul tarilor care n-au auzit niciodata de lege,constitutie,profesori,s.a.m/d.Daaaaaa pana acum ce boala a avut acest individ,si apoi in romania sunt penitenciare cu medici foarte competenti,bagati-l la puscarie pe corupt,
Postat 02 Iulie 2014, 11:02 de ganditorul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON