URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 03 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
14 August 2013, 09:06

Greşeala lui Mălan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În spinoasa problemă a Pieţei Unirii viceprimarul Mircea Mălan a cedat în faţa contestatarilor. Proiectul lui Horea Gavriş a fost castrat, redevenind mediocru. Domnul Mălan ar trebui să ştie că între un manager speriat care ezită să ia hotărâri şi unul care ia multe decizii, chiar dacă unele greşite, întotdeauna e de preferat cel din urmă. Apoi, dacă o decizie este luată, trebuie dusă până la capăt cu orice risc.

Lipsiţi de idei şi strălucire, vocalii arhitecţi au explicat cenuşiul proiectelor proprii prin dorinţa de a nu distona cu falnicele clădiri de pe Centru. Dacă ar fi să ne luăm după logica lor, marii arhitecţi de la începutul secolului XX ar fi trebuit să clădească palate din chirpici, căci ar fi fost în ton cu bordeiele din preajmă.

Eu nu cred în arhitecţii care-şi apără opera verbal prin bufete îmbâcsite în loc să-şi lase lucrările să vorbească singure. Nu cred în iubitorii de clorofilă trecuţi de 40 de ani şi fără serviciu, care n-au plantat un copac la viaţa lor.

În locul lui Mălan nu aş fi renunţat la obelist ci aş mai fi pus vreo 50, ca să aibă cu ce se zgâria pe ochi cei care vor ca în oraşul acesta să nu se facă nimic. Pentru a îmbrăca haina de primar în 2016, domnul Mălan are nevoie de stofă. Deocamdată a demonstrat că nu o are. Pentru că nici măcar nu a îndrăznit să îndrăznească.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
anti injurii
Pentru scortosul si regele duda::: Voi doi comentati de buna vreme doar injuraturi .Uite daca aveti curajul dati-va numerele de telefon sa ne cunoastem , sa vedem ce va poate mintea pe fata . Chiar asa docti va tineti domle?
Postat 22 August 2013, 18:16 de horge
Ei as
Acu te pricepi si la arhitectura bei spagarule....tata lumea e tampita numai tu si calan asta santeti destepti...mai vezi si de lungu nasului sa nu ti-l taie al de Sus...mars gunoaielor
Postat 19 August 2013, 15:44 de Eu
Eugen
Mr. C-hirila, anul asta s-au facut bine cartofii (croampele). Poti sa ii infigi in obeliscurile matale ca sa semene cu statuia lui ILICI din Bu cur esti!
Postat 18 August 2013, 14:38 de Cristescu
asa e
Obeliscul era un plus la categoria imagine si originalitate pt oras. Astia cu cenusiul lor au o problema care se rezolva intr-un loc anume si sub stricta supraveghere.
Postat 15 August 2013, 16:53 de safe
de data asta are dreptate chirila
malan, nu trebuia sa modifice proiectul lui gavris, la presiunea iudemeristilor din spelunca respectiva. aia, nu vor sa se modernizeze nimic in orasul acesta, mai cu seama cand lor, \"cenusiilor\" nu \\"le pica nimic\\".
Postat 15 August 2013, 16:34 de nail
Moartea orasului = Bolovanul
Trebuia lansat un concurs de proiecte si lasat timp de elaborare si dezbateri pe proiecte. Pus si ceva premii pe proiecte ca sa tanteze participarea concurentiala . Pasajul proiectat are un mozaic de toata greata de catre "arhitecti" pentru buda si canalizari. Fantana arteziana de pe Dacia arata bine doar di avion ca din drum nu se vad decat niste pute de apa. Malan nu are competente artistice care sa-l faca competent pentru asemenea decizii. el este un politruc nascut de ieri crescut la banda si nu are nici macar cunostintele tehnice necesare aburdarii unui asemenea proiect. TOT ce face PMO este pe genunchi, pe genunchii lui BolovanBolojanul care si el este un mare ZERO capos !!! Asa ca si sensul giratoriu din CentrulCivic ( facut si refacut si remodificat in fiecare primavara la directa indicare a BOlovanului ) si piata asta v-a fi o tragedie permanenta !!!
Postat 15 August 2013, 11:06 de scortosul
competenta
cum zic romanii nostri? mintea romanului de pe urma!. bine ca a renuntat, ca ne faceam de ris in toata EUROPA cu un astfel de oras colorat in bordo (in fata Bisericii cu Luna) i-or fi placind domnului Malan culorile vii, tari, dar nici chiar asa! parea o pista de OZN uri, si nu un centru civilizat, unde sa-ti petreci citeva ore la plimbare. un cadru pentru filme HORROR. si nu un loc de intilnire pentru oameni normali, trecatori prin oras. multumesc dle Malan ca ai fost in stare sa renunti la un proiect esuat din start.
Postat 15 August 2013, 09:16 de liliac
Promo !?!
S-a supărat Bourul pe Mălan şi îl execută cu mâna lui Ghirilă !?! Un laş ca deobicei primul, un merecenar cu buze elastice al doilea ... Cine e Mălan ăsta? Cu ce se ocupă el? ... nu cumva e unul care execută doar comenzi? Acum că devine groasă rău după ce finanţatorul s-a prins cum stă treaba achiziţiei proiectului, Bourul îl lasă pe Mălan la cârma de sacrificiu !?!
Postat 14 August 2013, 18:47 de Hope
vina
unica greseala a lui malan e ca nu a parcurs pasii firesti. a parut cocos cand si a asumat proiectul ala caraghios, absolut pe negandite si nemestecate si apoi s-a vazut fortat sa il modifice. o dezbatere pe bune l-ar fi scutit de multe picioare-n coaie, altfel, binemeritate si cred ca argumentele profesionale ar fi ajuns direct unde trebuie, si nu prin intermediul presei sau al deybaterilor din crasme. ca tu crezi ca e nevoie de 50 de obeliscuri... despre asta e bine sa vorbesti cu specialistii de la 6
Postat 14 August 2013, 16:32 de vina
Gura pacatosului adevar graieste ! Genial titlul !
Asa e nea Mirceo, Mălan a gresit ! Si aici ne despartim : a gresit pt. ca el, un biet clănțău, s-a erijat in arhitect ! Si in unul care taie, despre spanzurat…. Insa are o circumstanta atenuanta : daca o distinsa d-na (persoana importanta, nu spui cine !), director adj., gireaza de ani buni functia de arhitect sef al Oradiei, ditamai vicele sa nu se poata pronunta ?!
Postat 14 August 2013, 14:23 de DlGoe
zici şi tu
Auzi nea Chirilă, pune-ţi matale cîţi obelişti vrei în ocol la dumitale. Nu ştiu de ce ai impresia că te poţi erija în arhitectul şef al oraşului, cînd la bază, eşti doar un inginer mecanic. ... de Timişoara, transformat în părerist cu opinii la comandă........La fel ca umflatul care "zice şi el", practicaţi un jurnalism complexat, de provincie, de genul Antena 3. Sper să ajungeţi unde vă e locul, împreună cu Sorin Dumitrescu şi restul nelegiuţilor din presă.....
Postat 14 August 2013, 13:53 de regele dudă
Da' cu obeliscu' ce-ati avut ?
Chiat nu inteleg ce-au avut cu obeliscul.
Postat 14 August 2013, 12:23 de dural100
o
Acesta se numeste "editorial"? Ar fi fenomenal daca pupatul in fund ar fi oleaca mai subtil.
Postat 14 August 2013, 12:09 de Editorial
Si Ceausescu era plin de decizii
Da, si "arhitectul" Ceausescu a daramat biserici, sate, a desecat balta Brailei pana a trebuti sa o irige, a omorat oameni harnici la Canalul Dunarii, tineri in mine, a construit ghetouri cu etaj numite blocuri si nu a ezitat sa ia multe alte decizii. Totusi, parca am fi preferat un conducator mai ezitant, caci ezitarea e o masura a cugetarii. De fapt, la noi asta e esenta dramei. Prostii nu ezita sa ia decizii. Iar desteptii se codesc. Maestre Chirila, va sustin in decizia de a va demola locuinta, redactia, deontologia jurnalistica si ce mai vreti dumneavoastra si sa le reconstruiti la loc doar de dragul de a lua decizii.
Postat 14 August 2013, 11:59 de nicu ceausescu
mai puteti respira, jjjeegggaritilor!@
am intretinut o mafie imobiliara in ORADEA ca tie sila de asemenea imputiti, platesti 1000 lei /lunar pentru un banal cabinet nici de 12 mp :)) si ala la negru,evaziune , de ce ? soareci si sobolani are ORADEA, nu merita sa fugi in alte judete ca sa ;poata altii fura mai bine, sa protestam si sa modernizam acest ORAS, focar de infectie cu o arhitectura care ne ucide ?
Postat 14 August 2013, 11:03 de afara din Romania|!|
mai puteti respira, jjjeegggaritilor!@
in centru trebuie sa existe peste 500 de birouri, cate birouri avem in prezent maxim 200 ? in ce conditii mizerabile inviti un client fara lift :))) comuna primitiva , fara o fantana arteziana , fara vegetatie datorita gandirii proaste a anumitor arhitectii, ne at fortat sa l imbogatim pe MUDURA si alti mafioti , nu va e rusine?
Postat 14 August 2013, 11:00 de afara din Romania|!|
cautati repede alt "urmas" al lui Bolojan
Faptul ca Malan decide de capul lui asupra unui proiect de arhitectura este in sine o grava eroare! Cei care decid asupra proiectelor sunt profesionistii. Mai era unul care le dadea lectii constructorilor socialismului in timp ce gesticula, iar rezultatul se vede cu ochiul liber in toata Romania! Tema articolului este abordata complet gresit, iar Malan este la fel de bun ca primar in Oradea ca si antecesorul sau Sturza cu care este coleg de partid si de competente profesionale.
Postat 14 August 2013, 10:29 de dan octovian
am crezut ca e un articol serios
am crezut ca e un articol serios. de fapt, este doar un petec pentru a umple paginile ziarului. pacat, deoarece problema pietei merita mai mult
Postat 14 August 2013, 10:19 de tibi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6462 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON