URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
06 Decembrie 2013, 08:02

Gaze şi fum

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un confrate m-a bătut toată vara la cap cu o singură întrebare: de ce nu mă implic participând la protestele anti RMGC şi anti gaze de şist? Nu mă lasă "firma"? Sau chiar vreau cianurări şi fracturări? Degeaba îi explicam că un narator nu poate fi şi actor, nu pricepea că jurnalistul are ca armă cuvântul scris, nu pe cel scandat. Mă privea câş, chitit să mă prindă cândva cu lingou-n buzunar şi lipit la cine ştie ce gazoduct.

Deşi părea stinsă odată cu închiderea afacerii Roşia Montană în Parlament, chestiunea gazelor de şist a redevenit de interes actual şi local pentru bihoreni săptămâna trecută, după ce Guvernul a aprobat companiei East West Petroleum un acord pentru "explorare, dezvoltare, exploatare" în "perimetrul EX-3 Băile Felix".

De-un cot au sărit politicienii! PDL-istul Ghilea a demascat autorităţile locale că "au sarcină de partid" să liniştească oamenii că în Felix nu se caută gaze de şist, deşi de fapt aşa este! Ce dovezi avea? Păi, niciuna, doar suspiciunea că dacă legea petrolului nu face distincţie între gazele naturale şi cele de şist, precis e vorba, ca la Pungeşti, despre alea de şist! Liberalii Bodea şi Boeriu au amintit ce utilă ar fi fost reglementarea gazelor de şist printr-o lege specială, cum propuseseră ei, întărind însă aceeaşi percepţie, că Felixul va fi înecat în noroi de sonde.

Din partea autorităţilor locale acuzate că pun batista pe ţambal, şeful CJ a spulberat teoria lui Ghilea, repetând a nu ştiu câta oară că nu vrea gaze de şist, chiar dacă l-ar sili tot USL-ul. S-au abţinut de la comentarii doar PSD-iştii, dar nu din înţelepciune, ci fiindcă aşa-s ei: tac mâlc de fiecare dată când şefii de partid nu le dau o partitură mură-n gură.

Ca în multe alte chestiuni, confuzia şi schizofrenia sunt şi în această chestiune totale. Un prefect din vremea când MRU concesiona "perimetre" către East-uri şi West-uri combate ceea ce odinioară aproba tacit, iar susţinătorii guvernului îl acuză de ecocid înainte ca din trupul staţiunii să se fi fracturat măcar o moleculă şi, mai ales, înainte de a se asigura că guvernul are această intenţie. Peste toate, ministra Plumb se jură că acordul pentru Felix este exclusiv pentru ţiţei şi gaze convenţionale, dar nu-l desecretizează ca să risipească suspiciunile. Aici am ajuns: după ce politicienii au sădit-o şi o cultivă neîncetat, suferă ei înşişi de o neîncredere cronică ce-i face să-şi ţipe convingerile înainte de a şi le fonda.

Eu, unul, mărturisesc, tocmai fiindcă nimeni nu pune pe masă documente, că încă nu-mi dau seama cine minte şi cine spune adevărul în chestiunea gazelor de şist din Felix. Aşa că, până la proba contrarie, nu-i cred nici pe guvernanţi, dar nici pe cei care pretind că nu mai pot dormi de grija staţiunii. Nu de alta, dar sub ochii tuturor a fost Felixul despădurit, sluţit cu betoane şi furat până şi de apele termale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Mi se pare corect
Mie mi se pare o atitudine corecta. Noi, ca jurnalisti, nu trebuie sa ne erijam in societate civila. Trebuie doar sa scriem despre actiunile ei, daca sunt intemeiate, consistente si merita. Cat despre Felix, cred ca daca nu ar fi avut nimic de ascuns ar fi desescretizat acordul dar nu se poate scrie nimic, doar pe supozitii. Fie ele cat de logice.
Postat 12 Decembrie 2013, 11:22 de V.I.
Mi se pare corect
Mie mi se pare o atitudine corecta. Noi, ca jurnalisti, nu trebuie sa ne erijam in societate civila. Trebuie doar sa scriem despre actiunile ei, daca sunt intemeiate, consistente si merita. Cat despre Felix, cred ca daca nu ar fi avut nimic de ascuns ar fi desescretizat acordul dar nu se poate scrie nimic, doar pe supozitii. Fie ele cat de logice.
Postat 12 Decembrie 2013, 11:22 de V.I.
replica la CENZURA
JOS CENZURA DE PE FORUMUL BIHOREANUL!Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 08 Decembrie 2013, 20:33 de Romanul Simplu
Mincinosul Cris fabuleaza pe diverse teme
Adrian Cris scrie pe pagina lui de Facebook ca traieste in prezent la Londra. Mari complexe de inferioritate are individul acesta si tare bolnav la cap poate fi.
Postat 08 Decembrie 2013, 12:00 de Oxy
pt. adi
Bati campii ! Nu stiu despre ce vorbesti. Intr-o alta ordine de idei, cei care veti apara tara de pradatori (bineinteles, includem aici si separatismul, iredentismul, izolationismul, revizionismul unguresc), o sa primiti voturi. Restul sa nici nu va ganditi !
Postat 07 Decembrie 2013, 21:25 de Alegeri-Voturi
Voturi
Confatele tau e ziarist sau santajist? Te inteleg in ambele cazuri. Daca stii ceva penal, tre sa anunti la Parchet. Deci, naratorule, cand luai autograf de la Base la Stei, erai cu el sau te pozitionai anti-fractura de preventiv? Sau erai parasutha...
Postat 07 Decembrie 2013, 18:12 de adi
Editorial cu gaze...
Ca sa inteleg si eu...Dvs. nu luati o pozitia vis-a-vis de gazele de sist pt ca nu aveti incredere in cele doua parti: autoritatile (politicieni) pe de o parte si romanii de cealalta parte (a.k.a. poporul). Problema o reprezinta increderea? In 23 de ani, cine s-a trudit mai abitir sa isi vinda pe o supa de linte increderea? Cine are secrete acum? Cei care cer interzicerea explorarii acestui tip de gaze? Cine e total netransparent? Eu care nu sunt de acord, sau Chevron etc& autoritatile?? Oare nu exista destule informatii pt a putea a va putea forma o parere? Nu exista precedente? Ma mira rationamentul dvs....de obicei, in alte imprejurari e mult mai eficient...
Postat 07 Decembrie 2013, 02:47 de kaboom
Nu cred in jurnalismul facut de mercenari
Daca oricare din parti ar fi scos la inaintare o suma de, sa zicem 1.000 euro, Cris si Bihoreanul ar fi tacut pe acest subiect, punand la indoiala pozitia celui care nu platea. Daca Bihoreanul ar fi avut un contract de publicitate cu una dintre firmele interesate din acest domeniu, am fi fost inundati de articole si sectiuni grafice cu reclame, pentru sustinere.
Postat 06 Decembrie 2013, 14:48 de Able
Distrugerea Romaniei
Poate asta si era ideea sa zica ca zacamantul e epuizat, secat si viitorul e sistul, daca in zona era petrol il exploatau comunisti prospectiuni sau facut din anii 60,cand in Felix erau 3-4 paviloane de la 1900 toate hotelurile sunt din anii 70-80 deci, sistul se cauta 100% pentru ca acelea exista, d-le Adrian Cris cand va fi instalata soarta Felixului si a Oradei va fi pecetruila, ape poluate gaze care curg la robinet si aerul CURAT CA LA SUPLAC pentru cine nu stie in invit in zona, bunastare pentru zona sa fim seriosi pentru 2-3 spagari din primarie in rest si saraci si otraviti bani vor merge la Nis - Gazprom / Belgrad via Moscova sau invers
Postat 06 Decembrie 2013, 13:23 de Mos Nicolae
ANRM si-a vadit deja "bunacredinta" cu geotermala din Baile 1 Mai
Agentia Nationala de Resurse Minerale si-a dovedit deja "bunacredinta" privind zacamantul de apa geo-termala din Baile 1 Mai despre care petinde ca nu extragerile din sezonul rece l-ar seca. Dar iata ca asa e. Deci iata cat ne putem increde in ANRM si privind gazelle de sist. Cat despre ziaristi, daca dascalii, doctorii, inginerii si alte categorii professionale participa la proteste ca personae private, nu-I impiedica nimeni nici pe jurnalisti sa o faca. Dar nici nu-I poate obliga
Postat 06 Decembrie 2013, 09:55 de ANRM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON