URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 August 2010, 11:19

Deci, se poate!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămânile trecute, printre atâtea nenorociri şi dezamăgiri provocate de politicieni şi nu numai, a răsărit şi o rază de speranţă care poate însemna că Justiţia, cel puţin la două instanţe din Oradea, nu mai e chiar atât de oarbă cum se credea. Că, iată, cei puşi să aplice legea nu ezită s-o facă profesionist, chiar dacă efectele îi pot lovi mai târziu.

Sigur, nu e cazul să desfacă nimeni sticle cu şampanie în asemenea situaţii (în fond miza e libertatea unui om), dar cred că prestaţiile magistraţilor de la Judecătoria Oradea şi de la Tribunalul Bihor în procesul pentru liberarea condiţionată din Penitenciar a fostului şef al Secţiei Penale a Tribunalului, Mihai Viorel, merită salutate cu o sinceritate egală cu vehemenţa cu care condamnăm derapajele magistraţilor, atunci când le constatăm.

Cazul e cunoscut, fiind expus în detaliu de BIHOREANUL atât în numărul trecut al publicaţiei, cât şi în cel de săptămâna aceasta. Se împlinise sorocul ca fostul judecător şpăgar - devenit deţinut de lux şi beneficiar din partea conducerii Penitenciarului al unor recomandări pe cât de generoase, pe atât de lipsite de temei - să fie pus în libertate pentru bună purtare. Dar un judecător încă tânăr, Cristi Danileţ, cunoscut pentru severitatea cu care tratează corupţia din rândul magistraţilor, a arătat că justiţia nu se rezumă la formalităţi. Dovedind că-şi respectă gulerul de hermină la fel ca şi confraţii din instanţele europene, care îşi expun motivările în detaliu aşa încât să fie clare inclusiv unui profan, Danileţ s-a documentat cu acribie şi nu s-a mulţumit doar să frunzărească, cum l-a acuzat ex-magistratul-deţinut, actele din dosarul ce-i fusese pus sub nas.

Astfel a descoperit că împricinatul fusese ajutat să iasă de după gratii mai mult decât era cazul. Chiar şi pentru că, fiind condamnat nu doar la închisoare, ci şi la returnarea şpăgii primite, a preferat s-o pitească printr-un divorţ formal, declarându-şi ca unică avere un frigider, trei rafturi din lemn şi un cuptor cu microunde. Or, Danileţ a văzut în această obrăznicie nu un afront adus lui personal, ci o miştocăreală la adresa Justiţiei ce se cerea taxată ca atare. Aşa că a decis: o fi fost miza libertatea unui om, dar omul respectiv încă nu şi-o merită. Să mai mediteze încă 6 luni acolo unde este!

PS: Nu pot trece cu vederea că, la proces, remarcând prezenţa reporterului BIHOREANULUI în sala de judecată, Mihai Viorel l-a acuzat nici mai mult, nici mai puţin că, la fel ca judecătorii, acesta ar fi vinovat că el pierde o jumătate de an din viaţă. Nu mă mir: mulţi politicieni ne reproşează, la rându-le, că şi-au pierdut sau nu-şi vor mai recâştiga funcţiile tot din cauza noastră. Dar noi l-am pus să ceară şpagă? Noi i-am pus să-şi piardă obrazul?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ziaristul lui peste
Adrian Cris esti un mizerabil mincinos, un pseudo ziarist. La ce articole scrii ar trebui sa-ti fie rusine!
Postat 01 Septembrie 2010, 17:01 de mihai viorea
nebagare in seama
chiar nu te ingrijoreaza stimabile ca nu te baga nimeni in seama? ce tristete pe zicerile tale. esti valoros tinere, n-am ce spune. tine-o tot asa. la mai mare. despre articol, ma alatur celorlalte opinii....ha, ha, ha.
Postat 30 August 2010, 19:44 de cititor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON