URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
18 Martie 2014, 15:37

Cu tunul după vrăbiuţe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oricât de milos aş fi, totdeauna m-am ferit să compătimesc personaje, mai ales politice, ajunse în vizorul justiţiei. La fel, nu am semnat nici măcar ca "persoană fizică" vreo petiţie prin care diverşi fani sau atârnători cer pe reţelele de socializare eliberarea unuia sau altuia dintre idolii ori angajatorii lor, cum ar fi, de dată recentă, Gigi Becali ori Gică Popescu.

Şi, totuşi, nu pot să nu remarc că unele instituţii ale statului, în special ANI, au o adevărată vocaţie pentru mărunţişuri, că toacă bugete uriaşe dând cu harponul după plevuşcă. Săptămâna trecută, m-a consternat izbânda Agenţiei Naţionale de Integritate, cum că a descoperit un "lot" (hm, sună ca în anii '50!) de 32 de parlamentari în incompatibilitate ori suspecţi de falsuri în declaraţii.

Dintre cei 22 de deputaţi şi 10 senatori, unul e bihorean şi incompatibil: Ioan Sorin Roman, deputat PSD, ales în Colegiul 6 Salonta. Culpa acestuia, conform ANI, este că din 2008 a deţinut concomitent atât calitatea de deputat, cât şi pe cea de "comerciant persoană fizică". Practic, ANI l-a stigmatizat fiindcă, odată ales, nu a renunţat la calitatea de titular al "Întreprinderii Individuale Roman Ioan Sorin". Concret, că a continuat să crească oi şi să cultive cereale şi lucernă.

Discuţia ar putea fi despre prăpastia dintre spiritul legii şi litera legii, dar nici interpretând normele legale cu cea mai mare stricteţe nu cred că Roman este un vinovat. Crescând oi şi cultivând lucernă, nu a făcut comerţ stricto sensu, ci producţie, deci nu se încadrează strict în litera legii. Nu a cumpărat brânză de la vreo fermă ca s-o vândă în magazinul său cu adaos comercial, ci a produs-o. Evident, pentru a livra pieţei, dar aşa-s producătorii, niciunul nu lucrează doar ca să se afle în treabă, ci pentru piaţă şi pentru profit.

Dar să fim serioşi şi să discutăm pe fond: făcând agricultură, în ce fel a prejudiciat deputatul din Cefa statul Statul Român? A privatizat fraudulos ceva? A trucat cumva licitaţii? A impus un cartel pe piaţa brânzeturilor ori a lânii? S-a băgat în Consiliul de Administraţie al Bursei Agricole? A încheiat contracte cu Statul? A beneficiat de subvenţii de la buget? Îşi vinde marfa Parlamentului? Sigur nu.

Putea evita Roman să fie inculpat de ANI dacă, imediat după alegerea sa în Parlament, îşi punea "Întreprinderea Individuală" pe numele soţiei? Evident, da. Ar fi fost o formalitate, dar n-a făcut-o, cred, deoarece nici el nu-şi imagina că a face agricultură, şi a-ţi şi asuma acest lucru, poate fi un delict.

Judecând după "trofeele" ANI de la înfiinţare şi până acum - perioadă în care n-am văzut să fi împuşcat vreunul dintre adevăraţii lupi din Parlament - îmi pare că inspectorii de integritate nu sunt în stare decât să tragă cu tunul după vrăbiuţe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Iar a calcat pe bec?
Ce a facut iar omul acesta? A apucat lumea sa se documenteze si sa vada adevarul despre 'incompatibilitatea' d-nului Roman si sarmanul tot pe el il acuzati? Probabil va numarati printre acei care sunt lezati de' lantul' de apartamente ce le detine Roman in Bucuresti cumparate pe banii vostri, bani pentru care munciti foarte mult! Poate pana maine cumpara si casele voastre, terenurile...cine stie, ce mai inventati? Mai dati-i pace sarmanului om ca are si altceva de facut nu sa dea explicatii in fata unor incompetenti!
Postat 19 Martie 2014, 19:20 de cefanul oropsit
Spune-ne care esti tu?
“Pentru orice jurnalist american care se documentează în mod onest, există un altul afectat de ipocrizia obiectivităţii. Pentru orice ziarist african care scuipă minciunile guvernului, există un altul care îşi riscă viaţa pentru a publica adevărul. Pentru orice reporter rus care demască corupţia există un altul care câştigă bani murdari scriind articole ce conţin publicitate mascată. Şi pentru orice gazetar englez care utilizează truisme brute în titluri umflate, există un altul care penetrează ceaţa secretomaniei guvernamentale. Nu există decât jurnalism de bună şi de proastă calitate!” – David Randall, Jurnalistul Universal. Adi, prin comentariul „Cu tunul după vrabiuțe” demonstrezi cat de „copil” este Randall în definiții și tipologii: ai reuși să inventezi o nouă specie - „jurnalistul român de culoare gri: nici cu unul, nici cu altul + și cu unul și cu altul”. Obiectivitate de obiectiv atins, monșer!
Postat 19 Martie 2014, 09:09 de incatemaicitescAdi
REPLICA
ADEVAR si DREPTATE ca sa fie cunoscut de catre toti romanii simpli bihoreni.NU apar , dar nici NU acuz, numai ca trebuiesc spuse unele date care NU s-au spus .Deputatul PSD Ioan Sorin Roman intradevar si ADEVARAT ca este un producator agricol , numai ca a uitat de ceilati micii producatori agricoli si a tinut intodeauna parte marilor arendasi in detrimentul micilor fermieri , si sa NU uite ca voturile se aduna de la cei mici fermieri si NU de la mari exploatatori arendasi de terenuri agricole.Recolta `de pe urma ` este a celui care o culege , NU este acelui care-a batjocorit-o si a lasat-o in risipa pe terenul care la muncit , si etnicul rrom tre sa traiasca ,nu face avere ci supravietuieste , NU are nici o vina , ca recolta se aduna in batjocora si risipa de catre arendas , deputatul ROMAN nu trebuia sa tina partea arendasilor , ci partea etniei rrome care culege recolta de pe urma ca sa supravietuiasca NU ca sa-si faca avere.Puterea PSD este increderea ultimului membru si simpatizant in PSD , si nu este PSD un partid de sefi si patroni pt ca se pierde legatura dintre lideri si militantii social democrati asta un citat Ion Iliescu Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 18 Martie 2014, 20:29 de Romanul Simplu
dl deputat
Dl deputat,eu stiu ca legile sunt facute de parlament si parlamentarii trebuie sa fie primii care le respecta.Ori voi le faceti pentru prostime?.Acceptati ca ati gresit ,dativa macar demisia de onoare si nu va faceti de RUSINE. Prin aceasta comparatie (vrabiuta si tunu) vreti sa minimalizati ANI,dar sa stiti ca nu va inghitim galustele,adica nu ne puteti prosti in fata. Desi am o parere buna despre agricultura si cresterea oilor , cred cu tarie ca menirea unui parlamentar este cu totul si cu totul alta,iar obligatia lui morala sa fie aceea de a respecta LEGILE IN VIGOARE.
Postat 18 Martie 2014, 19:58 de unu
bravo CARP III !
deci ai punctat cum nu stiu cati o puteau face ! incredibil cata dreptate ai ! mai ales ca Roman e cunoscut inca de pe cand era primar la Cefa ca se ducea cu plocoane pe la ziaristi (miei, pesti, branza, ce pica la mana). sigur acest "ziarist" a incasat ceva de la incompetentul acesta de parlamentar care printre altele are 2 angajati fictivi la biroul parlamentar, copiii sefului de la Ferma 4 Inand, care figureaza angajati dar n-au calcat niciodata pe la birou iar banii si-i indeasa Roman in buzunar ! ca sa nu mai vorbim de apartamentul pe care si-l cumpara in Bucuresti pe banii primiti de la Camera, pentru chirie. asta nu scrii, mai deontologule ? sau e prea grea "ancheta" ? :D vaaai, bietul "deputat", trazni-l-ar !
Postat 18 Martie 2014, 19:36 de Agentul Termic
Eşti ieftin ca braga Criş !?!
După capul tău deştept precum laq vultur, din categoria vrăbiuţe "redescoperite" face parte şi Biro Rozalia, cea care a semnat şi în calitate de primar cu delegare şi în cea de preşedinte al organizaţiei etnice maghiare care a intrat astfel în posesia imobilului de pe str. Republicii şi pe care îl vor acum în proprietate, culmea, în contul neplăţii impozitului de către fundaţia Mecena !?! Astfel a ajuns Rozica pe lista incompatibililor pe care ANI i-a scos iarăşi la iveală penttru că, după mai bine de un an de la sentinţele definitive şi irevocabile, aceşti excroci care se ascund în spatele denumirii de politicieni, sunt tot în Parlament, consumând lunar peste 10.000 Euro per capita, din buzunarul tău printre altele, de jurnalist pârlit şi cumpărat de ei pe bani de nimic !?!
Postat 18 Martie 2014, 16:45 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON