URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
24 Septembrie 2013, 10:05

Adevărata revoluţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe când sindicatele protestau la Bucureşti, ministrul Eugen Nicolăescu sosea vinerea trecută la Oradea să discute cu autorităţi sanitare, medici şi asistente din şase judeţe noile sale proiecte de reformă. Lăsând la o parte inadecvarea la moment şi neîncrederea deja funciară în orice promisiune de schimbare, participanţii nu au avut ce-i reproşa ministrului pe care, fiindcă nu-i de-al lor, ci economist, altminteri nu-l văd cu ochi buni.

Deşi la TV pare picat din cer şi adesea ridicol, Nicolăescu şi-a expus limpede intenţiile şi a lăsat oamenii să-i facă obiecţii şi propuneri. Interes major a stârnit, previzibil, intenţia elaborării unui pachet de bază de servicii medicale care să fie garantate în mod real (acum ne minţim că sunt accesibile toate tuturor), urmând ca celelalte să fie furnizate pe asigurări private. Cam la fel zicea iarna trecută şi comisia prezidenţială de sănătate, atât doar că Nicolăescu nu vrea privatizarea SMURD, ci include medicina de urgenţă, alături de cea primară, în pachetul de bază.

"Actorii" sistemului, medicii şi asistentele, s-au arătat preocupaţi cel mai mult însă de creşterea salariilor, mai ales că protestele sunt declanşate tocmai de salarizarea mizerabilă, în special a rezidenţilor. Propunând creşterea lefurilor acestora, ministrul n-ar face totuşi decât să deschidă cutia Pandorei, căci ar cere mai mult şi medicii specialişti, şi medicii primari, şi asistentele. S-ar porni o spirală ce poate sfredeli bugetul şi aşa subţire al Sănătăţii până la insuportabil.

Adevărata revoluţie, îmi zice un medic experimentat, ar fi alta. Medicii din spitale (căci ginecologii, medicii de familie şi stomatologii se descurcă binişor pe cont propriu) să nu mai primească salarii deloc, ci onorarii, plătite de CAS la fel cum asiguratorii auto plătesc mecanicii şi tinichigiii din service-uri. Dacă CAS dă spitalului 1.000 de lei pentru o operaţie, chirurgul, mâna a doua, anestezistul, asistenta şi infirmiera să primească un procentaj, după calificare şi muncă. Aşa s-ar atenua semnificativ exodul, chiulul medicilor grăbiţi spre cabinetele private pentru a face bani. S-ar stimula concurenţa şi continua perfecţionare profesională şi, în fine, s-ar elimina şi atenţiile de la pacienţi.

Dar mai e ceva: managerii să nu mai fie medici, ci economişti, cum sunt de la Borş încolo în toată Europa. Astfel, medicii slabi nu s-ar mai refugia cu propte politice la cârma spitalelor, şi ajunşi şefi nu ar mai polariza doctorii din subordine în jurul şi în contra lor.

Neaparţinând sistemului, dar cunoscându-l bine, cred că aşa ar putea fi revoluţionat cu adevărat. Mă tem însă că nici ministrul nu are timp, curaj şi susţinere să încerce, nici stâlpii sistemului nu l-ar lăsa s-o facă. Aşa că boala lungă îl va duce, mai devreme ori mai târziu, la moarte sigură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Adevarata revolutie
Articolul de mai sus, scris de dl Adrian Cris,poate sta alaturi de oricare editorial scris de CTP, SRS, sau alti mari gazetari.Felicitari dle Cris! Iar pt a raspunde parerii inserate in comentariul de mai jos, nu economistii au dus medicina oradeana la dezastru(de fapt inca acest dezastru nu se resimte) ci ,stim cu totii cine.Din pacate nu prea mai e nimic de facut!
Postat 24 Septembrie 2013, 16:36 de Jean
reforma
vai, vai, vai. bla, bla, bla. A mai facut odata reforma. El a introdus economistii ca manageri de spitale. Si ce s-a intamplat? Daca esti politruc, economist sau doctor, tot politruc esti. Iar autorul parca a uitat ca in vremurile recente economistii au dus spre dezastru medicina oradeana. Dezastru care nu va putea refacut nici in 50 de ani. Oradea nu are resursa umana sanatoasa.....
Postat 24 Septembrie 2013, 15:32 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON