URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 30 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Ianuarie 2012, 09:09

2012 - anul turmei sau al haitei?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Că românii sunt o turmă de oi condusă de o haită de lupi nu mai e niciun secret de câţiva ani buni. Anul acesta, însă, e cel mai important dintre toţi cei 22 scurşi din 1989 încoace, pentru că vor fi alegeri, iar în joc nu mai este doar prosperitatea, ci chiar libertatea pentru care a avut loc ceea ce, justificat sau nu, numim "Revoluţia".

De ce, nu e greu de spus. E doar dureros: Guvernul al cărui şef de facto, de trei ani, nu e bietul Boc, ci personajul care a condamnat comunismul, dar a ridicat securismul pe cele mai înalte culmi - mă refer, evident, la preşedintele Traian Băsescu - conduce România total pe lângă ce vor românii şi paralel cu democraţia, iar "trendul" e tot mai periculos.

Ceea ce părea acum trei ani o binevenită primenire a clasei politice, alegerile uninominale, în loc să asigure o oarecare independenţă a parlamentarilor faţă de partide în interesul alegătorului, au produs o inflaţie de deputaţi şi senatori tineri care nu s-au remarcat decât fie ca bufoni, fie ca tâlhari, fie ca trompete ale şefilor de partid. Ba, mai rău, adesea au întruchipat tustrele relele la un loc.

Altă ticăloşie a fost soluţia amorală numită cinic Uniunea pentru Progresul României, dar cunoscută (pe bună dreptate, căci care progres?) ca UNPR. Fără să fi participat la alegeri, născocirea asta ne conduce, totuşi, în cârdăşie cu PDL şi UDMR. Dacă facem comparaţia cu fotbalul (la care se pricepe toată lumea), e ca şi cum o echipă neînscrisă în niciun campionat şi-ar adjudeca Liga Campionilor!

Aceste toxine au otrăvit România, prin tăieri sălbatice, în timp ce banii ţării sunt tocaţi pe aiureli, prin distrugerea micilor firme, prin adoptarea frauduloasă a celor mai importante legi, de la cea a educaţiei până la cea a sănătăţii (aceasta mişeleşte ascunsă prin punerea ei în "discuţie" tocmai între Crăciun şi Sf. Ion).

Cel mai mare rău produs, însă, e pervertirea totală a gândirii, vorbirii şi acţiunii publice. Competiţia s-a transformat în adversitate de tip "care pe care", presa (cea care încă n-a fost exterminată) e sufocată de putere cu boicot şi filaj, iar de opoziţie cu isterii şi fanfaronade. Rezultatul fiind exact cel dorit de cei care ne conduc: dezgustul şi, mai ales, dezinteresul de politică, sădirea convingerii generale că "toţi sunt la fel" şi, în consecinţă, că nimeni nu merită încredere.

Pe strategia asta mizează, de fapt, puterea în acest an decisiv, când se joacă însăşi democraţia şi libertatea pe termen lung. Cetăţenii să stea liniştiţi departe de politică, ca nişte oi care să-şi pască în linişte porţia de păşune, fără să-i treacă prin cap că, atunci când o să sune ceasul, o s-o sfâşie lupii.

Aşadar, asta-i întrebarea, cred eu: o să ne pese de ce fac "ăştia" cu noi sau o să ne rumegăm fiecare raţia de "furaj" până ne vine rândul fiecăruia, rând pe rând?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
protest
Criza este o smecherie inventata de U.E, acesti europarlamentari pe care ii platim sa ne reprezinte.Noi ce-i multi suferim,daca nu protestam sintem lasi, daca protestam ne aresteaza, sintem niste oite, iar guvernantii sint o haita de lupi nesatui .Tara asta bogata in zacaminte de petrol,carbune, ape minerale sa cerseasca la straini?aici am ajuns,dupa cum spune poetul "muntii nostrii aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta..."
Postat 16 Ianuarie 2012, 14:39 de trifa
Misto titlu
Pacat ca in oricare dintre variante - turma (noi) sau haita (ei) - e de rau. Surprinzator de bun articolul.
Postat 13 Ianuarie 2012, 08:33 de Silviu
Desteapta-te, romane!
Cand disperarea va fi mai mare ca nepasarea, regimul basescian isi va da obstescul sfarsit. Care va fi ultima picatura? E greu de spus, dar, cu siguranta, este aproape de majoritatea amarastenilor. Desteapta-te, romane1
Postat 12 Ianuarie 2012, 16:59 de SAFE
pontalauu\'
Măi Abrudane, să ştii că presa va dispărea încet încet tocmai din cauza unor ziarişti de teapa ta. Publicu' ţintă căruia ai tu impresia că îi formezi opinia , se uită la Oteveu. Sper să te văd şi pe tine transferat acolo şi cu toţii să vă mutaţi afacerile în Bulgaria.
Postat 12 Ianuarie 2012, 09:29 de petrache
ANUL CONSTIENTIZARII
Diferenta dintre "homo sapiens" si animale consta in gandire.Manipularile la care a fost supus cetateanul roman in ultimii 22 de ani ,vazandu-se binisor efectele,il obliga -vrand-nevrand-pe individ sa (mai si)gandeasca.De foame,de frig etc.Cum Necesitatea e profesorul cel mai persuasiv,iata-ni-l in ograda! Daca "politicienii" au demonstrat ca-s incapabili sa invete sau/si sa gandeasca,nu acelasi lucru se intampla in psihicul amarasteanului."Furajatul" cu gogosi se dovedeste o intreprindere paguboasa pe termen lung.A dovedit-o chiar finalul "Epocii de aur".Unii conducatori (si sunt exemple externe destule in istoria recenta!) nici nu viseaza cat de repede poate invata un popor...Mai ales cu tehnologia informatica de azi.Pariu?
Postat 10 Ianuarie 2012, 19:48 de gyorgy tozser
CRIZA
cand in imediata noastra apropiere, o tara (ungaria) e in colaps atat politic cat si financiar, trebuie sa fim atenti. ai nostrii au gestionat oricum mult mai bine situatia de criza.
Postat 10 Ianuarie 2012, 17:40 de book
Asa da
Tind sa apreciez articolul. Intradevar raul a venit si din afara, dar totusi adevar exista in acest articol. Chiar daca vine USL-ul la putere, nu am mari sperante. Totusi o schimbare va fi binevenita.
Postat 10 Ianuarie 2012, 12:54 de Veres
chiar asa?
era mai bine cu nastase care facea justitie la TV[cazul Tarau],toti sint la fel iar USL-ul cu unchiul Ilici in frunte e taticul baronilor locali si a spagarilor,cit ne vor conduce aceiasi din '89 incoace nu se va schimba nimic,Cris vorbeste prostii fiindca si in oradea sint aceiasi,chiar si Bolo care promitea la inceput, a trecut in barca celor care protejaza interesele de grup,atunci tov. Cris cui faci propaganda electorala?Nu uita ca toata UE e in criza economica, nu o simt stimabili nostri alesi care impart banii publici dupa propiile interese,asa ca de gargara sintem satui,vino cu ceva concret ca stim si singuri ce ne dorim fara ca tu sa sa ne dirijezi in directia pt care esti platit sa o sustii
Postat 10 Ianuarie 2012, 11:14 de luky
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4612 RON
  • 1 EUR = 4.976 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON