URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Noiembrie 2013, 19:31

Ziua Drepturilor Copilului, prilej de îngrijorare pentru senatorul Rozalia Biro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că la 20 noiembrie 1989 a fost semnată la sediul ONU Convenţia Internaţională privind Drepturile Copilului, senatorul Rozalia Biro a folosit prilejul pentru a trage un semnal de alarmă asupra situaţiei acestei categorii de cetăţeni ai României şi, mai ales, a ineficienţei instituţiilor care ar trebui să le apere drepturile.

"În România, numărul copiilor a scăzut de la 3,96 milioane în 2010 la 3,92 milioane în 2011 şi 3,88 milioane în 2013", a spus Biro, adăugând că la nivel naţional nu există statistici corelate asupra modului în care li se respectă dreptul la sănătate, educaţie, îngrijiri şi asistenţă specializată (mai ales pentru cei cu dizabilităţi), precum şi la protecţie împotriva relelor tratamente.

Senatorul bihorean a arătat că, în lipsa unui Avocat al Copilului, de monitorizarea respectării drepturilor copilului se ocupă un adjunct al Avocatului Poporului, dar numărul petiţiilor înregistrate de acesta este ridicol de mic în raport cu "ceea ce ştim fiecare că se întâmplă în comunităţile locale din întreaga ţară". Astfel, în 2012, la Avocatul Poporului s-au înregistrat doar 55 de petiţii privind nerespectarea drepturilor copilului (relele tratamente fiind abia pe locul al patrulea între încălcările acestor drepturi). "Numărul cazurilor raportate este incredibil de mic", a spus Biro.

Pentru a întări această afirmaţie, parlamentarul a arătat că, oficial, până în martie 2013 au fost semnalate 3.050 de cazuri de copii supuşi abuzurilor - 241 la abuzuri fizice, 175 la abuzuri sexuale, 81 au fost exploataţi prin muncă, 23 exploataţi sexual şi 13 exploataţi prin faptul că au fost puşi să comită diverse infracţiuni de către adulţi. "Statisticile sunt departe de realitate, ceea ce înseamnă că nu există o colaborare între instituţii, astfel încât să avem un tablou complet al situaţiei reale, iar fără acesta nici nu pot fi luate decizii corecte şi eficiente pentru rezolvarea problemelor", a spus senatorul.

Rozalia Biro a declarat că, pentru a remedia această carenţă, în condiţiile în care fiecare instituţie face statistici parţiale, a propus înfiinţarea unui Consiliu Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Abuzurilor împotriva Copiilor, care să fie subordonat Parlamentului. Rolul noii instituţii ar urma să fie, a spus Biro, coordonarea tuturor politicilor şi programelor de protecţie a copilului, astfel încât acestea să aibă rezultate mai eficiente.

De asemenea, parlamentarul orădean doreşte şi redactarea unui "manual" de prevenire şi combatere a nerespectării drepturilor copilului, care să fie obligatoriu utilizat de instituţii, precum şi obligarea diverselor instituţii să colaboreze în interesul copiilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
La multi ANI
In paralel cu acest Consiliu Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Abuzurilor împotriva Copiilor propun infiintarea unui Consiliu Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Abuzurilor Parlamentarilor ...
Postat 21 Noiembrie 2013, 11:39 de Rock
????
VAI DRAGA ,DA ESTI PALIDA RAU DE ATATA INGRIJORARE....Cind o sa-ti vina si tie randul odata???ca Doamne mult ai mai furat impreuna cu umflatu....
Postat 21 Noiembrie 2013, 10:58 de ionel
Drepturile copilului, între trista realitate şi gargara UDMR-istă
1. Un aspect care trebuie să fie în atenţia unui parlamentar român de bună credinţă: Promovarea de măsuri ferme şi eficiente împotriva celor care promovează şi implementează segregarea pe criterii etnice, în şcoli, familie, la serviciu, în societate ş.a., în numele interesului superior al copilului. Nu de tot felul de consilii şi instituţii paralele, adică de locuri de muncă bine bugetate pentru …cine trebuie, este nevoie, ci de eficientizarea celor existente, inclusiv prin deparatizarea lor de numiţi politic ca: Szarka Arpad, Puie Călin, sau Makay Dimety Judith. 2. ”Sărăcia este cea mai crudă formă de violenţă.” - Mahatma Gandhi. a) Pentru câte zile o fi ajungând salariul minim pe economie, în cazul dnei senator? Dar o indemnizaţie de şomaj? b) Oare dna Biro în câte destrămări de căsnicii, datorate sărăciei s-a implicat, respectiv a împiedicat? 3. Care o fi poziţia dnei Biro faţă de abuzurile din cadrul DGASPC Bihor, patronate de cuplul de ”specialişti”: Szarka-Puie? Întrebare valabilă şi pentru alte şefe de O.F.: Lucia Varga, Sonia Drăghici, Timofte Claudia. 4. ”Ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” (Matei 19:1-12). - Pe cei care încalcă cu rea-credinţă această învăţătură a lui Iisus, afectând astfel destine de copii, Cel de Sus şi nu numai, de ce nu îi pedepseşte?
Postat 21 Noiembrie 2013, 09:13 de anonymus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON