URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Mai 2012, 16:38

Ziua Copiilor Dispăruţi: În Bihor sunt şase cazuri nerezolvate

Ziua Copiilor Dispăruţi: În Bihor sunt şase cazuri nerezolvate Alexandru Szalkai a dispărut din faţa blocului în 1992, când avea 10 ani. Copleşită de durere, mama lui a inventat o poveste care să o liniştească. Ea îşi spune că băiatul trăieşte şi că este poliţist
Ziua Copiilor Dispăruţi: În Bihor sunt şase cazuri nerezolvate Florian Demian
Ziua Copiilor Dispăruţi: În Bihor sunt şase cazuri nerezolvate Kerekes Gyula
Ziua Copiilor Dispăruţi: În Bihor sunt şase cazuri nerezolvate Marinela Varga
Ziua Copiilor Dispăruţi: În Bihor sunt şase cazuri nerezolvate Kraiczar Carmen
Ziua Copiilor Dispăruţi: În Bihor sunt şase cazuri nerezolvate Varga Tomi

Pe 25 mai, în fiecare an, este marcată Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi, prilej cu care în mai multe ţări sunt amintiţi de copiii dispăruţi care nu s-au mai întors acasă ori nu au fost găsiţi.

La Oradea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bihor a derulat în perioada 23-25 mai, o campanie de informare, menită să contribuie la prevenirea şi combaterea dispariţiei copiilor, în parteneriat cu filiala locală a Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual FOCUS, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi Orăşelul Copiilor.

"Sensibilizarea elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legătură cu dispariţiile voluntare din rândul copiilor şi, în general, conştientizarea populaţiei, reprezintă obiectivele principale ale acestei campanii", se arată într-un comunicat al IPJ Bihor.

În cadrul campaniei, organizatorii s-au întâlnit cu elevi şi profesori din mai multe şcoli, au împărţit materiale informative, iar pe 25 au invitat mai mulţi părinţi, bunici şi copii să participe la o acţiune preventivă în Orăşelul Copiilor. "Cu această ocazie au fost abordate teme precum părăsirea voluntară a domiciliului de către copii, recomandări pentru a preveni fuga de acas şi paşi de urmat în caz de dispariţie", se mai precizează în informarea IPJ.

Poliţiştii avertizează că este important ca micuţii să respecte câteva reguli esenţiale precum cunoaşterea adresei exacte şi a numărului de telefon al părinţilor, aceştia din urmă să ştie unde şi cu cine pleacă cel mic de acasă, neacceptarea vreunui cadou sau dulciuri din partea persoanelor necunoscute, iar dacă micuţul este singur acasă să nu deschisă uşa nimănui, "doar dacă aşteaptă pe cineva în mod expres".

Potrivit datelor Centrului FOCUS, în Bihor există şase cazuri nerezolvate de copii dispăruţi. Majoritatea acestora fugeau des de acasă. Dintre aceştia, unii sunt dispăruţi de aproape 20 de ani. Unul dintre aceste cazuri este cel al lui Alexandru Szalkai, care a dispărut din faţa blocului în 1992, la vârsta de 10 ani. Soni, cum îi spunea toată lumea, avea probleme mintale şi nu mergea la şcoală, însă era cunoscut drept un copil cuminte.

"În mintea mamei, durerea provocată de pierderea copilului a născut o poveste, care o ajută să meargă mai departe: băiatul ei trăieşte şi este poliţist", scriu reprezentanţii filialei Bihor a Centrului FOCUS. Subinspectorul Florin Lăzău a realizat un portret robot al băiatului la vârsta de 28 de ani, folosind metode de "îmbătrânire" a persoanei în imagine.

Ceilalţi copii dispăruţi sunt: Marinela Varga, dispărută în 2005, la vârsta de 14 ani din Gara CFR Oradea, Kerekes Gyula, a dispărut la vârsta de 11 ani (în 2003) de la spitalul de boli psihice din Cighid, Kraiczar Carmen, care a fost dată dispărută la 11 ani, fiind văzută ultima oară lângă gara din Curtuişeni, Florian Demian, care avea 13 ani la data dispariţiei şi obişnuia să fugă de acasă şi Varga Tomi, care a dispărut recent, în luna martie a acestui an. Adolescentul, în vârstă de 17 ani, a plecat de la domiciliul său din Şişterea şi nu s-a mai întors.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON