URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Mai 2012, 15:11

Vuşcan a găsit o nouă temă de campanie: morţii Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Candidat la Primăria Oradea din partea Partidului Uniunea Ecologistă din România, Horea Vuşcan a ţinut, vineri, o conferinţă de presă în care a acuzat din nou municipalitatea că încearcă să introducă monopolul pe pieţe, "care teoretic ar trebui să fie libere".

Nemulţumiri noi

După ce în ultimile luni a adunat alături de el mai multe grupuri de nemulţumiţi, printre care locuitorii din Ioşia, cei de pe Ecaterina Teodoroiu, biciclişti sau organizaţii care luptă pentru câinii comunitari, de data aceasta Vuşcan a găsit o temă inedită de campanie, aducând în faţă reprezentanţii a cinci firme de pompe funebre din oraş. Ţinta a fost Administraţia Domeniului Public (fosta RAPAS) a municipalităţii, care ar face concurenţă neloială acestor firme în privinţa serviciilor şi accesului în Cimitirul Municipal.

Deşi s-au plâns de mai multe hotărâri ale Consiliului Local în privinţa serviciilor de înmormântare şi au spus că se încearcă introducerea unui monopol pe această piaţă, cei prezenţi fie nu au avut argumente concrete, fie au vorbit de decizii luate cu cel puţin 6 ani în urmă.

Acuze de sabotaj

Cel mai vocal reprezentant al firmelor de pompe funebre a fost Ildiko Mavrodoglu, proprietara firmei La Capătul Drumului, care s-a plâns de faptul că, din această lună, a fost limitat programul în care ADP preia morţii la Cimitirul Municipal, la orarul 7-22. "După aia ce faci cu ei la 40 de grade, la bloc?", a întrebat Mavrodoglu.

Aceasta a mai susţinut că municipalitatea vrea "ca pe viitor cimitirul să fie sub monopol al Primăriei". "E pe domeniul public, dar acele locuri de veci sunt concesionate, şi nu pe bani puţini, de orădeni. De ce le ia alegerea cu care firmă să lucreze?", a mai spus femeia, neexplicând, însă, în cel fel ADP îi "forţează" pe oameni în privinţa firmei pe care să o aleagă.

Aceasta a insinuat doar că reprezentanţii instituţiei le-ar "recomanda" celor care merg la biroul unic de la Cimitirul Municipal să nu aleagă capela Steinberg, concesionată şi administrată de firma ei, ci celelalte aflate în proprietatea ADP. "Când omul merge în acel birou mic se spun fel şi fel de lucruri. Despre Capela Steinberger li se spune că e închisă şi li se recomandă o altă capelă", a acuzat Ildiko Mavrodoglu.

Aceasta a mai afirmat că intenţia municipalităţii ar fi să ocupe întreaga piaţă a serviciilor funerare. "Vor să limiteze alegerea orădenilor faţă de prestările de servicii funebre. Ei doresc să existe o singură firmă de pompe funebre, aceea care a fost de când lumea, cea de stat. Şi acum ne crează concurenţă neloială", a spus Mavrodoglu.

Probleme dezgropate

În afară de aceste nemulţumiri, reprezentanţii firmelor de pompe funebre s-au "legat" doar de hotărâri care datează de ani de zile. Este vorba de introducerea taxei de preluare decedaţi, care a fost scumpită în acest an de la 78 de lei la 100 de lei, şi pe care patronii o consideră nejustificată. Taxa este plătită însă de familii, nu de firmele de servicii funerare, şi există din 1999!

Monopolul ADP a fost denunţat şi datorită faptului că, din 2006, fosta RAPAS a primit în concesiune serviciile de înmormântare din Cimitirul Municipal, astfel că nicio altă firmă nu poate să se ocupe de săpatul gropilor sau să întreţină mormintele.

"În momentul de faţă există acest monopol al RAPAS-ului. Numai el poate să vândă locuri de veci, a scăzut durata de concesionare a acestora de la 25 de ani la 7 ani maxim, al doilea lucru supărător este taxa aceasta de 100 de lei pentru care nu ţi se oferă nimic, dar şi faptul că toate serviciile de săpat şi de îngropat sunt monopol şi sunt scumpe ajungând la 400 de lei", a completat Horea Vuşcan, reamintind de promisiunile lui de "liberalizare" a pieţelor.

Supărare neînţeleasă

Directorul ADP, Liviu Andrica, spune că nu înţelege nemulţumirile firmelor private faţă de ADP, toate hotărârile luate fiind aprobate de Consiliul Local şi dezbătute înainte. El susţine că taxa de 100 de lei pentru preluarea decedatului există şi în alte oraşe ale ţării şi e justificată.

"În schimb, păstrarea unui orar non-stop la preluarea cadavrelor nu s-a justificat. Nu pot să ţin doi oameni toată noaptea când existau situaţii în care nu era adus niciun cadavru pe noapte, iar în altele existau 1 sau 2 cazuri", a precizat Andrica.

El spune că ADP ar putea fi acuzată de concurenţă neloială doar în condiţiile în care orădenii care decid să aleagă serviciile fostei RAPAS să aibă avantaje, precum ca morţii să poată fi aduşi la orice oră doar de RAPAS. Andrica s-a declarat cu atât mai surprins de nemulţumirile proprietarei firmei La Capătul Drumului, cu cât aceasta are în concesiune Capela Steinberger, iar ADP nu percepe această taxă (cea de preluare decedaţi) de la clienţii săi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
criminalul vuscan cu tupeul cat casa!
Cu cei trei oameni pe care i-a omorat vuscan cum s-o fi procedat? Mai bagati-l in seama pe gunoi, ca sigur va aduce vizitatori pe site. In definitiv romanii sunt mai degraba interesati de aberatiile acestui imbecil decat de lucrurile ca ii afecteaza direct. De exemplu au uitat brusc ca pedistii i-au saracit definitiv.
Postat 21 Mai 2012, 10:04 de simon
raspuns
pt domnul Trifa sunteti in mare confuzie D-na Ildiko nu este UDMRista iar de domnul Cseke nici sa nu mai vorbim dar imi pare rau ca din toate astea este important doar domnul Vuscan nu ce se intampla in Oradea
Postat 19 Mai 2012, 21:09 de timi
campanie
Vuscan ,poate te vad la bar sa te scuip javra ordinara ce esti.VOTATI BOLOJAN,cel mai bun primar
Postat 19 Mai 2012, 13:36 de unul din iosia
campanie
Dna Ildiko,nu ma asteptam sa apari in aceiasi poza cu un betiv si un criminal ca Vuscan, eventual cu Cseke dar nu cu putoarea asta care isi face veacul in baruri,cu Cseke inteleg ca esti UDMRista.
Postat 19 Mai 2012, 13:34 de trifa
BUBE....
@florin p.s. voi,toti la un loc,cu vuscan al vostru,sunteti,doar ,bube,mucegaiuri si,noroi!
Postat 19 Mai 2012, 12:13 de moromete
@florin
@ florin. Ia mai dute si te cauta.Dupa ce te gaseti,eu ma spanzur. Pupincurist fara niama.ce esti!
Postat 19 Mai 2012, 11:04 de moromete
moromete mai lasa-ne
mai moromete mai bine dute tu si t spanzura intr-un stejar undeva departe d toata civilizxatia
Postat 19 Mai 2012, 10:47 de florin
Pacat
D na ildikosi si firma dumneaei merita felicitari pentru ca intradevar face servicii de calitate,Nu va mai luati de oamenii care muncesc si sunt corecti si gasesc solutii si pentru cei amariti.ca numai de rigiditatea celor de la stat nu ai nevoie in asemenea situatii pe care-i SIMTI cum profita de durerea ta si DA ti ar lua si ultimul leu din buzunar.Sa le fie rusine! Dar pacat Doamna ca nu ati iesit singura era mai bine decit sa fiti asociata cu NIMENI IN DRUM de Vuscan care chiar nu vede cit este de caraghios!!!
Postat 18 Mai 2012, 23:29 de g&g
DA CU MORTII CE AI ?
Oameni buni!Acest copil este beat de tatza! Da cu mortii ce ai ,ma copil beat deb tatza? Vutute-ar face mata da tiatra! Dute si te cauta! Impreuna cu Jolta
Postat 18 Mai 2012, 21:10 de moromete
jaful PDL
PDL a bagat forfetarul si tot PDL si UDMR ti-au scos tie subventia la gigacalorie. CUM ZICEAI SI TU..fiecare cu ce il doare........ Dar mai bine gandeste inainte sa scrii, ca te faci de cacao, PDListule!
Postat 18 Mai 2012, 19:37 de jaful PDL
jaful PDL
USL a distrus tara in 12 ani. PDL in 3. USL e cel mai mirc rau. Fura cu mai mult bun simt. Si nici nu isi bat joc pe fata de noi, cum era Udea cu 15 000 Eur o geanta sau figurile lui Videanu si gesturile lui Basescu. USL sunt totusi mai decenti un pic. Apropo...in timpul carui guvern s-a inregistrat cel mai mic nivel DIN ULTIMII 10 ani al investitiilor straine? Da ai ghicit. PDL. Si nu zi ca a fost criza ca nu a fost chiar asa. E vb de ultimii 10 ani.
Postat 18 Mai 2012, 19:33 de jaful PDL
JOS USL
fiecare latra dupa ce l doare banul:))) jos USL luati l pe PONTA si mars la afacerile voastre ilegale , nu mai rabdam sa fim torturati si batjocoriti cu taxe pe saracie, jos javre!
Postat 18 Mai 2012, 18:27 de jos cu USL
O FI VISAT VICTIMELE SALE
A visat vuscan la oamenii pe care i-a omorat si acum se gandeste la cum au fost inmormantati? Jenant, la capatul drumului politic pe traseul PSD-MISCAREA VERZILOR AGRARIENI- UNIUNEA ECOLOGISTA apar tot felul de apasari ale constiintei! Rusine! Tu sa nu vorbesti de morti ca s-ar putea sa te viziteze!
Postat 18 Mai 2012, 18:11 de teraflu
CANDIDAT
CINEVA SE PREGATESTE DE ULTIMUL DRUM
Postat 18 Mai 2012, 17:49 de LYA
Jenant!
Hahaha..asta isi tine toate conferintele de presa in cafenele si baruri. JENANT Vuscanelule!
Postat 18 Mai 2012, 16:40 de Cosma
Hai pa Vuscane!
Lasa-ne Vuscane...ca ne-ai plictistit. RAU! Te rugam..las-ne!!!!!!!!
Postat 18 Mai 2012, 16:39 de Darius
sa traim!
daca mergeti la CIMITIR va spun ca plangeti nici nu mai vrei sa vi intre VII ,LUUUX iti ia mintile si chiar te sinucizi sa fi in asemenea loc, DISTRUSI sunteti, o capcana pentru sinucigasi.Acum inteleg de ce creste numarul sinucigasilor nu arata ca un loc de GROAZA arata ca un loc de vis.CRIMA faceti cu cimitirul, treaba voastra! sa raspunda fiecare pentru ce face din ceva modest ati facut LUX.Nu stiti cum sa umiliti omul, sa l batjocoriti cat e in viata si pe urama delirati .
Postat 18 Mai 2012, 16:29 de ce prosti am ajuns
sa traim!
cum artata cimitirul mai frati nebuni dar in ORFELINATE bagati bani ? nu suntem normali la cap, avem copii de crescut si educat lasati ne in pace cu atatea fite si fite sunteti niste banale VICTIME sociale, nu sunteti in satre sa faceti copii si sunteti nebuni de legat sa faceti MORMINTE, banul NEMUNCIT se arunca in VAN, va doare undeva de familii numeroase si va risispiti viata cu CIMITIRE ? vai de noi in ultimul hal am ajuns, asa ceva sa ne ierte D-zeu!
Postat 18 Mai 2012, 16:26 de ce prosti am ajuns
piata serviciilor
Oricum sa fie, oferta serviciilor private din domeniul funerar sunt bine venite la necaz! As vrea sa decide eu…sa aleg eu furnizorul….pacat ca, la sapat groapa nu am de ales , trebuie sa accept oamenii ADP-lui, murdari, nepriceputi, galagiosi si nesatui…daca afla ca rudele sunt din strainatate apar la groapa 10 gropari care tot se plang de viata lor sinistra…. Birou Unic???? Nicio porblema daca si ADP are birou sau magazine – dar sa nu influenteze clientii in decizii …concurenta este un lucru sanatos...daca este loiala! Cimitirul oricum este in administratie pubica iar noi care concesionam locurile de veci platim bani frumosi…macar pe portiunea aia mica sa ingropam decedatii cum vrem noi si de cine vrem noi.
Postat 18 Mai 2012, 16:20 de Sisi
cimitir
si inca ceva vad ca nu ati inteles absolut nimic din discutii si scrieti neadevaruri si numai sa stiti firma La Capatul Drumului din anul 2006 a platit catre ADP 350000 ron pt taxa de intrare decedati deci cine plateste aceasta taxa?
Postat 18 Mai 2012, 15:51 de molnar timea
killer boy
Acest killer boy de Oradea ,ucigasul de unguri ,are timp si bani de campanii non stop.Bani de la taticul, dar cei mai multi din contractele firmei Allienati Conceputi cu primariile PDL din Romania:Tulcea,Alba Iulia,Stei,Dej etc.
Postat 18 Mai 2012, 15:50 de ioska
cimitir
Doamna sau domnisoara nici macar nu sunteti bine informata pt ca taxa de intrare a decedatilor firmele platesc nu oamenii si domnul Andrica ne-a asigurat ca nici ADP nu intra noaptea atunci va intreb eu pe dumneavoastra undei adevarul?
Postat 18 Mai 2012, 15:44 de molnar timea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON