URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
26 Iulie 2013, 13:15

Vor să se facă auziţi: Specialiştii din sănătate îşi dau mâna pentru formarea unei coaliţii care să le apere imaginea şi drepturile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vreme ce sistemul sanitar este adesea bălăcărit, angajaţii lucrează pe salarii mici şi nu puţini sunt învinuiţi de cazuri de malpraxis aruncând o pată asupra lumii medicale, forurile de specialitate pun mână de la mână pentru a îmbunătăţi imaginea şi statutul lor în societate, dar şi relaţia cu pacienţii.

O întâlnire în acest sens s-a desfăşurat în cursul zilei de miercuri, la sediul Colegiului Medicilor Bihor, unde reprezentanţi locali ai medicilor, ai Colegiului Medicilor Dentişti, Colegiului Farmaciştilor, Federaţiei SANITAS, împreună cu Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi a Chimiştilor din Sistemul Sanitar şi Colegiul Psihologilor, s-au întâlnit pentru a pune bazele aşa numitei Coaliţii a profesioniştilor din sistemul de sănătate.

Potrivit dr. Carmen Pantiş, preşedinta Colegiului Medicilor Bihor, scopul acordului, care a fost semnat deja la nivel naţional şi urmează să fie semnat şi în plan local, este de a determina îmbunătăţirea statutului social al personalului din sistemul sanitar, respectiv poziţia socială şi imaginea în societate, dar şi nivelul veniturilor, respectul societăţii, relaţia cu pacientul, cu angajatorul sau cu autorităţile publice.

"Ideea e să fim uniţi, ca să fim auziţi, căci, după cum se ştie, există o lipsă de solidaritate între medici. Se cer mai multe lucruri centrate în primul rând pe pacient, dar cu satisfacerea minimă a nevoilor celor din sistem, începând cu problemele medicilor rezidenţi, care au salarii foarte mici, de 200 euro lună, până la probleme globale, precum legea malpraxisului. Sunt câteva revendicări punctuale pe care le putem rezolva doar împreună", a precizat BIHOREANULUI Carmen Pantiş.

În esenţă, coaliţia se vrea să se facă auzită, să fie consultată în deciziile luate la nivel politic şi central, la nivel de instituţii sanitare, şi părerea lor chiar să conteze cu adevărat.
"Considerăm că locul profesioniştilor din Sănătate este alături de pacienţi, şi nu la proteste stradale", spun specialiştii.

La întâlnirea de miercuri au luat parte, pe lângă dr. Pantiş, dr. Alin Şandru (preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bihor), Laura Vicaş (preşedinta Colegiului Farmaciştilor Bihor), Adriana Vladu (din partea Federaţiei Sanitas Bihor), Bokenyi Mariana (preşedinta Ordinului Biologilor, Biochimiştilor şi a Chimiştilor din Sistemul Sanitar din România - filiala Bihor) şi Teodor Pugna, reprezentant al Colegiului Psihologilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
specialistii din sänätate
Pentru a imbunätätii relatia cu pacientii , poate at trebui pornit de la un vechi proverb romänesc "TONUL FACE MUZICA"!
Postat 26 Iulie 2013, 14:21 de adi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON