Lakatos Zoltan, protestatarul care s-a urcat luni dimineaţă pe acoperişul Palatului Vulturul Negru, de unde a ameninţat că se aruncă, s-a lăsat coborât de pompieri doar după ce reprezentanţii familiei sale au fost reprimiţi în audienţă de către viceprimarul Ovidiu Mureşan, responsabil pe probleme sociale.
În audienţă
"Luni, în jurul orei 12, au fost din nou în audienţă Mundruţ Ghizela şi Mundruţ Rozalia, surorile lui Mundruţ Elena, concubina lui Lakatos Zoltan, care era urcat pe acoperiş. Familia Mundruţ este, şi ea, în aceeaşi situaţie. Le-am explicat că în condiţii de presiune, cu proteste şi ameninţări cu sinuciderea, nu putem lucra. Le-am cerut că ne lase până se întruneşte, vineri, Comisia socială a Primăriei şi, dacă se vor identifica alte locuinţe, acestea le-ar putea fi repartizate", a declarat Mureşan.
Femeile au părăsit biroul viceprimarului cu promisiunea că îi vor cere lui Lakatos să coboare de pe Palatul Vulturul Negru, lucru care s-a şi întâmplat după o jumătate de oră.
Protestatarii au fost convinşi să vină la negocieri de către reprezentantul Administraţiei Sociale Comunitare Oradea pe problemele rromilor, Ioan Lakatos, care i-a şi însoţit la discuţiile cu viceprimarul. "Au venit însoţite de un specialist în problemele rromilor, care le-a explicat ce se poate face. La fel, eu le-am explicat că locuinţele sociale ale Primăriei nu sunt locuinţe de lux. Nu avem de unde le oferi casă şi aproape de farmacie, şi aproape de şcoală, aşa cum îşi doresc", a povestit viceprimarul.
Condiţii de cămin
Familiile Lakatos şi Mundruţ au fost în repetate rânduri în audienţă la Primărie în ultimele două săptămâni. Reprezentanţii Administraţiei Imobiliare Oradea, instituţia care gestionează fondul locativ al oraşului, le-au pus la dispoziţie locuinţe pe care acestea le-au refuzat.
"Cele două familii nu au fost puse în stradă aşa cum spun. Ele locuiesc în continuare în strada Efimie Murgu, dar au fost informate că locuinţele vor trebui evacuate pentru că Primăria a câştigat o finanţare europeană şi aici se va amenaja un centru social", povesteşte Cristian Beltechi, directorul AIO.
Directorul a mai spus că municipalitatea le-a oferit alte locuinţe ambelor familii. "Acum locuiesc într-o curte unde nu au apă, nu au nimic, pentru că nu au plătit utilităţile. În primă fază le-am oferit o cameră în căminul din strada Uzinelor, iar apoi, pentru că s-au plâns că sunt înghesuiţi, le-am mai dat o cameră, chiar lângă aceasta", a spus Beltechi.
În final, protestatarii au refuzat şi această locuinţă pe motiv că nu are WC în cameră. "Nu le-a convenit că în cămin toaletele sunt la comun, chiar dacă fiecare familie are propria sa toaletă. Aşa că vineri, după o altă întâlnire, le-am oferit o casă în strada Ogorului, cu trei camere mari, cu bucătărie, cu dependenţe, cu apă, cu tot. Aici, nu le-a convenit că trebuie să împartă locuinţa cu o altă familie", a relatat directorul.
Cristian Beltechi a mai spus că municipalitatea nu are ce îşi reproşa în relaţia cu familia Lakatos, în condiţiile în care a depus eforturi să îi găsească o locuinţă iar ofertele făcute de AIO au fost respinse. Primăria are sute de cereri de locuinţe neonorate de ani de zile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.