URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Mai 2012, 17:05

Vicepreşedintele Parlamentului European şi-a promovat la Oradea propria organizaţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele ungar al Parlamentului European(PE), Surjan Laszlo, fost ministru al protecţiei sociale în perioada 1990-1994, a fost prezent, joi, la Oradea, la Universitatea Creştină Partium, unde a susţinut o prelegere despre Mişcarea de reconciliere Charta 21, organizaţie civică înfiinţată cu scopul de a răspândi ideea de toleranţă etnică în Bazinul Carpatic.

Cei prezenţi la întâlnirea cu vicepreşedintele PE, elevi, studenţi, dar şi cadre didactice, au avut posibilitatea să semneze Charta Reconcilierii pe loc, "demonstrând că toleranţa reprezintă normalitate", după cum a declarat chiar europarlamentarul, într-o conferinţă de presă organizată în prezenţa lui Laszlo Tokes, antecesorul său la vicepreşedenţia Parlamentului European.

Surjan Laszlo a subliniat că Mişcarea de reconciliere Charta 21 nu este una politică. "Deşi sunt vicepreşedinte al FIDESZ, nu m-am folosit de funcţia mea ori apartenenţa politică pentru a promova această mişcare. Şi nici nu accept susţinere materială din partea vreunui partid", a arătat Surjan.

Potrivit vicepreşedintelui PE, toate acţiunile organizate de "Mişcarea de reconciliere Charta 21" se pot consulta pe internet, pe site-ul www.chartaxxi.eu, unde, de asemenea, cei interesaţi să adere, îşi pot lăsa datele personale. "Până în prezent avem 3200 de membri, marea majoritate cetăţeni de etnie maghiară", declară vicepreşedintele PE, precizând că site-ul este disponibil în 10 limbi, ale ţărilor din Europa Centrală şi de Est dar şi în engleză.

Iniţiatorul proiectului pune numărul mic al semnatarilor pe seama reticenţei oamenilor de a-şi face publice datele personale. "Faptul că oamenii trebuie să-şi dea numele, adresa şi alte informaţii nu trebuie să fie o barieră, ci mai degrabă un angajament", crede vicepreşedintele PE, care speră că prin promovarea mişcării, va atrage susţinere şi din partea altor etnii.

"Sunt convins că toleranţa reprezintă normalitate. Iar faptul că miercuri am susţinut o prelegere la o universitate din Bucureşti, unde am fost chemat de o tânără profesoară care a semnat adeziunea, este un semn. La întâlnire a fost şi Gabriel Andreescu, sociolog, activist pentru drepturile omului", a mai spus Surjan.

Vicepreşedintele Parlamentului European a mai declarat că organizaţia are ca scop "demonstrarea faptului că, în Europa, extremismul este o excepţie regretabilă". "Popoarele din Bazinul Carpatic au o istorie comună milenară în care convieţuirea paşnică a fost mult mai lungă decât perioada cu conflicte. Toţi avem răni, dar interesul nostru comun este să constrângem Uniunea Europeană să continue politica de coeziune, cum este şi cea agrară. Iar acest lucru îl putem face doar împreună", a spus Surjan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ce tampit e ! Si ce tampenii debiteaza !
Ce toleranta ?! Si cu cine ?! Cu cel ce vrea sa ma injunghie miseleste, pe la spate ?! Adica eu il tolerez la mine-n casa si el vrea sa-mi ia tot !
Postat 18 Mai 2012, 08:44 de toleranta zero
atunci buda sa nu mai instige
la tot felul de separatisme. altfel sunt doar niste ipocriti.
Postat 17 Mai 2012, 18:41 de dare
Dreapta si stanga
Toleranta inseamna, printre altele, acceptarea alternantei la putere. Au fost, in ultima perioada, formatiuni membre ale Partidului Popular European, iar acum au venit la putere partide membre ale Socialistilor si Liberalilor Europeni. Adica s-a schmbat o coalitie de dreapta cu una de centru-stanga. Care e problema atunci? Singura care se evidentiaza este lipsa de toleranta din partea sustinatorilor internationali si cei nationali ai UDMR. Grea e democratia pentru unii.
Postat 17 Mai 2012, 18:22 de Dihoreanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON