URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iunie 2010, 18:08

Vicepreşedintele Judecătoriei Oradea va candida în echipă pentru CSM

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele Judecătoriei Oradea va candida, în această toamnă, la alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii, însă nu singur, ci formând echipă cu Horaţiu Dumbravă, judecător la Curtea de Apel Târgu Mureş, şi Adrian Neacşu, judecător în cadrul Tribunalului Vrancea.

„Noi am lucrat împreună la mai multe proiecte de modernizare a Justiţiei, am făcut propuneri de îmbunătăţire a funcţionării instituţiilor. Adrian Neacşu, de pildă, este promotorul şi realizatorul programului Jurindex, de publicare gratuită online a tuturor hotărârilor judecătoreşti. Eu sunt iniţiatorul unui program privind susţinerea medierii de către judecători, ca principală modalitate de descărcare a rolului instanţelor, iar Horaţiu Dumbravă a alcătuit o lucrare despre factorii de presiune şi conflictele de interese din Justiţie", a explicat Cristi Danileţ.

Potrivit magistratului orădean, candidatura în echipă reprezintă o noutate absolută în sistemul judiciar românesc, până în 2004, când au avut loc ultimele alegeri în Consiliul Superior al magistraturii, candidaturile fiind exclusiv personale.

„Până acum, întotdeauna a participat o singură persoană şi care a fost aleasă în baza propriilor susţineri, fără proiect, recomandări. Noi candidăm în echipă. Este benefic pentru că ne recomandăm unul pe celălalt, ne susţinem şi, în acelaşi timp, ne completăm reciproc", a mai arătat Danileţ.

Magistratul susţine că planul managerial pe care echipa îl va prezenta în alegeri vizează mărirea transparenţei sistemului dar şi a încrederii populaţiei în Justiţie, stabilirea unor criterii obiective de numire în funcţii de conducere sau de promovare la Înalta Curte şi a unor modalităţi de promovare a integrităţii judiciare.

„Trebuie să ne îngrijoreze faptul că s-a ajuns ca Justiţia să fie considerată o ameninţare de unii politicieni şi să se încerce controlul ei de către clasa politică. Trebuie să ne apărăm luând atitudine. Recâştigarea autorităţii Justiţiei, întărirea încrederii în sistem şi în fiecare judecător în parte sunt cerinţe ale statului de drept pe care ni-l dorim", a mai spus magistratul.

Alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii vor avea loc în toamnă. Procedura presupune două tururi, primul pentru desemnarea listei candidaţilor finali din rândul celor înscrişi, iar cel de-al doilea pentru stabilirea candidaţilor aleşi. Alegerile se fac la nivel de instanţe, judecătorii, tribunale, curţi de apel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv parchetele de pe lângă acestea, fiind declarate alese persoanele care au cel mai mare număr de voturi raportat la numărul de locuri prevăzut pentru nivelul de instanţe, respectiv parchete.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Justitie corecta si impartiala vrem!
I. "Recâștigarea autorității Justiției, întărirea încrederii în sistem și în fiecare judecător în parte sunt cerințe ale statului de drept pe care ni-l dorim". 1. Se realizează, în primul rând, prin calitatea actului de justiție! II. Interesul superior al minorilor, presupune și: a) încălcarea prevederilor art. 43(3)-Codul familiei? b) separarea minorilor, de părintele responsabil, care nu a putut fi "aranjat" cu un "dosar profesional"? c) expunerea acestora la riscuri majore, exemplu: traznet? III. Ce înțelegeți prin: "Sărăcia este cel mai grav tip de violență"? - Mahatma Gandhi. Pe cei, care o generează, deliberat, în România, cine ii judeca?
Postat 05 Iulie 2010, 02:42 de parinte responsabil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON