URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Aprilie 2013, 17:06

Veşti bune: Apele care au inundat Bihorul se retrag

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma ploiolor din ultima perioadă, bilanţul inundaţiilor din Bihor făcut luni de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă arată că în judeţ sunt "invadate" de ape 2.861 de hectare de terenuri arabile, 535 hectare de păşuni, 20 anexe gospodăreşti, 12 grădini, şase poduri, 20 podeţe, nouă străzi, porţiuni ale drumurilor judeţene DJ 764K (comuna Pomezeu), DJ 767C, DJ767 (ambele în comuna Dobreşti), DJ 795 (sat Tulca), DJ 797A (sat Homorog), respectiv ale unor drumuri comunale din Dobreşti şi Pomezeu, dar şi cinci drumuri forestiere.

Culmea, n-a scăpat de inundaţii nici măcar barajul de la Corbeşti, unde apa a trecut cu 40 de centimetri peste construcţia hidrotehnică. "De menţionat este faptul că această lucrare este în faza de execuţie şi după retragerea apelor se va putea constata mai exact nivelul pagubelor", a precizat şeful Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, Dumitru Voloşeniuc.

Din cauza inundaţiilor, pompierii bihoreni au fost chemaţi în weekend să intervină la evacuarea apelor din mai multe curţi, grădini şi subsoluri din Salonta şi Aleşd, dar şi de pe un teren viran din Sălard. De asemenea, militarii au construit un baraj din saci cu nisip pe acostamentul drumului judeţean 795, de pe raza comunei Tulca, dar şi un dig din saci de nisip pe strada Batthyany Lajos din Salonta, ca apa să nu intre în locuinţe

După ce în weekend cota de inundaţie a râurilor a fost depăşită în localităţile Talpoş, Holod, Hidişel, Marghita, iar canalul colector care face legătura între Crişurile Negru şi Repede a atins nivelul maxim la Cefa, Homorg, Tulca şi Mociar, hidrologii vin luni cu veşti bune: apele se retrag.

"La ora actuală, mai sunt depăşite cotele de atenţie pe râul Crişul Negru în localităţile Tinca, Talpoş şi Zerind, pe râul Barcău în localităţile Marghita şi Sălard, pe valea Holod în localitatea Holod şi pe râul Crişul Alb în localitatea Chişineu Criş. Prognozele hidrologice indică faptul că toate aceste cursuri de apă au tendinţă de scădere şi, în următoarele 24 de ore, majoritatea se vor afla sub cotele de atenţie", se precizează într-un comunicat al ABA Crişuri.

Retragerea apelor îi scoate în teren pe inspectorii ABA. Aceştia vor verifica la toate punctele critice din bazinul hidrografic Crişuri cât de curate sunt cursurile de apă, rigolele şi canalele de scurgere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON