În urma ploiolor din ultima perioadă, bilanţul inundaţiilor din Bihor făcut luni de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă arată că în judeţ sunt "invadate" de ape 2.861 de hectare de terenuri arabile, 535 hectare de păşuni, 20 anexe gospodăreşti, 12 grădini, şase poduri, 20 podeţe, nouă străzi, porţiuni ale drumurilor judeţene DJ 764K (comuna Pomezeu), DJ 767C, DJ767 (ambele în comuna Dobreşti), DJ 795 (sat Tulca), DJ 797A (sat Homorog), respectiv ale unor drumuri comunale din Dobreşti şi Pomezeu, dar şi cinci drumuri forestiere.
Culmea, n-a scăpat de inundaţii nici măcar barajul de la Corbeşti, unde apa a trecut cu 40 de centimetri peste construcţia hidrotehnică. "De menţionat este faptul că această lucrare este în faza de execuţie şi după retragerea apelor se va putea constata mai exact nivelul pagubelor", a precizat şeful Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, Dumitru Voloşeniuc.
Din cauza inundaţiilor, pompierii bihoreni au fost chemaţi în weekend să intervină la evacuarea apelor din mai multe curţi, grădini şi subsoluri din Salonta şi Aleşd, dar şi de pe un teren viran din Sălard. De asemenea, militarii au construit un baraj din saci cu nisip pe acostamentul drumului judeţean 795, de pe raza comunei Tulca, dar şi un dig din saci de nisip pe strada Batthyany Lajos din Salonta, ca apa să nu intre în locuinţe
După ce în weekend cota de inundaţie a râurilor a fost depăşită în localităţile Talpoş, Holod, Hidişel, Marghita, iar canalul colector care face legătura între Crişurile Negru şi Repede a atins nivelul maxim la Cefa, Homorg, Tulca şi Mociar, hidrologii vin luni cu veşti bune: apele se retrag.
"La ora actuală, mai sunt depăşite cotele de atenţie pe râul Crişul Negru în localităţile Tinca, Talpoş şi Zerind, pe râul Barcău în localităţile Marghita şi Sălard, pe valea Holod în localitatea Holod şi pe râul Crişul Alb în localitatea Chişineu Criş. Prognozele hidrologice indică faptul că toate aceste cursuri de apă au tendinţă de scădere şi, în următoarele 24 de ore, majoritatea se vor afla sub cotele de atenţie", se precizează într-un comunicat al ABA Crişuri.
Retragerea apelor îi scoate în teren pe inspectorii ABA. Aceştia vor verifica la toate punctele critice din bazinul hidrografic Crişuri cât de curate sunt cursurile de apă, rigolele şi canalele de scurgere.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.