URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Octombrie 2011, 12:01

Universitatea Oradea, de categoria C în clasamentul programelor de studii

Majoritatea programelor de studii oferite de Universitatea din Oradea sunt de categoria C. Asta rezultă din clasificarea tuturor programelor oferite de universităţile din ţară realizat de Ministerul Educaţiei. Programele sunt împărţite în cinci categorii valorice: de la A - cel mai bun, la E - cel mai slab.

Conform evaluării MECTS, doar o cincime dintre programele oferite pe piaţa educaţională pot fi considerate de top. În categoria B se înscriu 22,1% din totalul de 1075 de programe, în timp ce categoria C strânge aproape un sfert dintre programele de studiu. Cele mai puţine se regăsesc în grupa D - 12%, în timp ce clasa E adună 20% din programe.

Universitatea din Oradea are programe de categoria C în domeniile Matematică, Informatică, Geografie, Fizică, Inginerie Electronică şi Telecomunicaţii, Inginerie Geologică - Inginerie geodezică, Inginerie aerospaţială, autovehicule şi transporturi, Ingineria produselor alimentare, Inginerie industrială, Inginerie electrică şi energetică, Biologie, Medicină, Medicină Dentară, Drept, Sociologie, Asistenţă Socială, Finanţe, Managment, Marketing, Psihologie, Ştiinţe ale educaţiei, Filologie, Filozofie, Istorie şi Teologie.

Potrivit clasamentului Ministerului Educaţiei, Universitatea din Oradea are doar două programe de studii de categoria A: Agronomie, Horticultură, Silvicultură, Inginerie Forestieră şi Inginerie şi managment. Programe de categoria B sunt domeniile de Ştiinţe Politice, Administrarea Afacerilor, Contabilitate, Relaţii Economice Internaţionale, Educaţie Fizică şi Sport, Arte Vizuale şi Muzică.

La cealalată extremă, se află programele de categoria D şi E. La Universitatea din Oradea, cu D au fost clasificate programele: Chimie, Inginerie civilă şi instalaţii, Ingineria sistemelor, calculatoare şi tehnologia informaţiei, Mecatronică şi robotică, Ingineriea mediului, Farmacie, Ştiinţe administrative şi Arhitectură şi Urbanism. Cele mai slabe domenii ale Universităţii din Oradea, mai exact cele de categoria E, sunt: Ştiinţe ale mediului, Zootehnie, Ştiinţe ale comunicării şi Economie.

Faptul că Economia, ca domeniu de doctorat, a intrat în categoria celor mai slabe programe de studii este destul de surprinzător, dat fiind că Facultatea de Ştiinţe Economice este considerată una din cele mai bune facultăţi orădene. "În ţară sunt doar 12 astfel de domenii de doctorat, aşa că este o performanţă că am reuşit să-l păstrăm", a precizat decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Anca Dodescu. 

Deşi o parte dintre indicatorii folosiţi în clasificarea universităţilor şi a programelor de studiu au coincis, evaluarea a fost diferită în cele două cazuri. Căci, în timp ce clasificarea universităţilor a ţinut cont în primul rând de rezultatele cercetării ştiinţifice, clasificarea programelor de studiu a vizat întâi de toate partea de predare-învăţare.

Pe lângă instrumentul livrat celor care doresc să urmeze facultăţile româneşti, clasificarea programelor aduce şi rectoratelor un indicator de performanţă, care ar putea fi folosit şi în cazul fuziunilor.

Conducerea Universităţii din Oradea nu a comentat încă această ierarhizare, întrucât ea nu a fost transmisă încă de Ministerul Educaţiei, decanii orădeni aflând rezultatele din presa centrală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
...
nu mai vb de facultatile din oradea.oradea ii 0 in ceea ce priveste seriozitatea facultatilor.si constat cu parere de rau.mai mutat aici din anu` 2 si am ramas dezamagit de ce scoala sa face aci.as comparao cu un liceu profesional,si ala prost cotat in categoria lui
Postat 27 Martie 2012, 19:35 de nu cont
@sorbonel
Departe de a ridica osanale Mediului! In fond, tot ei au si cele mai slab cotate sectii si cele mai indoilenice cadre...ca de studenti... Cred ca lucrul cel mai de bun simt pe care l-ar putea face Antal e sa foloseasca informatiile pe care multumita ministrului le are, sa vada cine aduce punctaj PE UNIVERSITATE (nu pe domenii) si cine trage in jos, sa faca public acest lucru (poate s-ar mai prinde rusinea de unii si pt 5 min si-ar vedea lungul nasului), sa faca o rerestructurare care sa respecte cat de cat domeniile si sa elimine pe cat posibil balastul (D si E) cu atat mai mult cu cat unele nici nu aduc studenti (pensionarii si militienii nu se numara). Intrebarea ramane daca vrea si poate (adica e totusi Georgel?) Oricum, timpul nu sta in loc si mai maine se numara iar bobocii.
Postat 07 Octombrie 2011, 00:36 de gojdistu
@gojdistu
Sincer nu vreau sa te contrazic, ca observatiile tale sunt bune. Problema este una globala. Nu stiu cati inteleg si cati vor sa inteleaga de la noi. Sincer, cred ca numai cateva persoane. Unii deschid sampania altii sunt coplesiti. Dar! Treaba nu este asa de simpla. La evaluarea universitatilor s-a tinut cont de punctajul tuturor domeniilor, clasamentul fiind rezultatul sumei punctajelor particulare. Asa ca am ajuns la radacina problemei. Adica la faptul ca categoriile A si B pe global au contribuit cu prea putin la ierarhizare. Universitatea a obtinut puncte pentru activitatea de la anumite domenii din C care poate ca nu aveau ca altii din tara, dar au mai mult decat cei de la noi... Sa dau un exemplu. Daca intram in joc ca USMV (numai cu cele de la Mediu), ieram undeva in categoria a III-a nu in a II-a. Asa ca o universitate de liga a 3-a dar care are si domeniu in A.... mare smecherie! Pacat ca multi nu inteleg ce si cum a facut Funeriu (om destept)! si ne vom pierde in intricile locale....
Postat 06 Octombrie 2011, 19:42 de sorbonel
@sorbonel
Cred ca e vorba de o ierarhizare mai degraba decat o clasificare. Daca era clasificare se puteau impune niste criterii clare de accedere in fiecare clasa, astfel incat, la anumite domenii sa nu existe deloc A, sau A si B (daca e adevarat cand zici ca cele cu A si B de la noi sunt cele mai slabe si nu au cercetare). Asa, cele mai bune in domeniul lor sunt in A, apoi B etc. Fara suparare, cat de buni or fi cei de la chimie sau mate de la noi nu se pot compara cu universitatile cu traditie (care i-au si format de altfel). Uitati-va la celelalte domenii care stau prost: sunt intesate de absolventi si doctori de Sorbonica...
Postat 06 Octombrie 2011, 17:03 de gojdistu
lovitura de teatru
Jos cu palaria fata de Funeriu. Lovitura de teatru a la carte! Cum se stie urmareste desfintarea a mai multor universitati sau minimum incurajeaza fuziunea... Tocmai chiar reuseste! Exemplu bun este si clasificarea domeniilor. Domeniile cu activitate zero la cercetare au fost bagate in clase superioare :) Destept om Funeriu! Iar domeniile fruntase in cercetare apar in C :)... Inca sunt multe chestii neclare... De ce domeniile de la C au ramas cu doctorat iar celelalte nu? Explicatie plauzibila ar fi ca domeniile respective se incadreaza bine la nivel national - dar cum sa lasi pe toti in A si B? Asa ca primele pozitii au fost bagate acolo iar restul impreuna. In orice caz ramane de vazut ce va insemna dpdv financiar clasamentul publicat. Este posibil ca domenii din C sa ia mai multi bani decat cele din A sau B... chiar la unele din D presupun sa fie mai bine cotate financiar decat cele din C sau chiar B. Esti tare Funeriu!
Postat 05 Octombrie 2011, 08:30 de sorbonel
@Danut
In clasificarea SRI-ului te-ai uitat? Cam acolo semneaza condica ”sfintii parinti”. Colegi cu Georgel.
Postat 04 Octombrie 2011, 16:39 de Avraam
A
Micuta universitate Emanuel are programul de teologie in grupa A. Unde-i teologia de la Sorbonica?
Postat 04 Octombrie 2011, 15:29 de Danut
@lili
De acord. In plus apreciez implicarea ta spre binele Universitatii, inca pe buna dreptate numita Sorbonica. Cei care tac sau lauda aiurea activitatea rectorului nu pot fi decat niste lingai de la D si E. Daca sunt niste rezultate, cate sunt ele, nu se datoreaza in nici un caz politicii de motivare a conducerii! Analiza pe care ai facut-o privind salariile lor e concludenta. Ar trebui vazuta si care e ”productia lor stiintifica”. Si altii sunt de parere ca inainte de a avea tupeul sa ceri un post de conducere trebuie sa indeplinesti criteriile in vigoare ale postului pe care il ocupi. Daca sunt manageri atat de buni, dar nu au activitate stiintifica la nivelul universitar al postului pe care il ocupa, de ce nu se duc sa managerieze firme in agricultura si zootehnie. Ca e nevoie.
Postat 04 Octombrie 2011, 11:38 de Sorin
@angajat
Eu sunt in grupa B. Ai inteles gresit. Nu sunt plina de ura, dar nu sunt de acord ca cineva sa isi aroge drepturi fara nici un merit. Daca vrem ca UO sa isi creasca prestigiul, ar trebui ca unii sa strige mai putin si sa muncesca mai mult. Nu sa faca ordine cu cei care trudesc din greu. Si cu atitudinea asta nu face servicii facultatii. Dimpotriva.
Postat 04 Octombrie 2011, 10:39 de lili
Georgel&Co
Nu vrea Georgel un nou mandat ca a reusit asa o performanta? Mai multe sunt la E (cele mai proaste) decat la A (excelenta) asa ca...mucles. Vad ca nu a comentat azi nimic pe aceasta tema.
Postat 04 Octombrie 2011, 01:37 de gojdistu
felicitari?
De cand trebuie sa ne bucuram si sa felicitam mediocritatea, adica C ??? Trebuie felicitate facultatile cu A si B si pe cei care le-au adus aici. C la munca si la D sau E ar trebui gandita restructurarea, eventual desfiintarea. Ma mira chimia si matematica - dar nu te poti pune totusi cu cei mari.
Postat 03 Octombrie 2011, 23:10 de David
@mintit de bara
Este perfect adevarat recent si-a mancat "mana dreapta" cu tot cu c....tul de pe ea. Pregon. Are o noua mana dreapta, un nou fraier care este spionul lui Antal prin centalista (sursa de zvonuri nr. II) care "aude si vede tot". Voi veni cu noi informatii.
Postat 03 Octombrie 2011, 21:51 de cunoscator
Pe fata
mai aveti grija cu bara de la mediu, asta la mintit si pe fostul presedinte Iliescu impreuna impreuna cu Bar. Am luat teapa de la el si eu. Au mai fost multi care au lucrat la casele lui si la apartamente si au primit multe promisiuni. Singurul om care primeste ceva bani e adevarat "in rate" prin salariile pe care le primeste de la Bara impreuna cu sotia este "marele" Prof. univ. dr. ing. Mintas si "distinsa sa doamna". Sunt cativa patroni fraieriti care vor sa-l vada cu casele alea primite prin donatie, ca Nastase de la matusa Tamara, sechestrate. Stii tu mosule despre ce vorbesc si ar fi bine sa platesti in bani promisiunile facute in trecut. Va veni si ziua cand vei raspunde pentru minciunile si promisiunile neonorate pe care le-ai facut. Auzi pot sta prunci tai in casele alea zugravite si faiantate pe gratis? Nu sunt bantuite de atatea blesteme? Pruncilor daca nu sunteti ca batanul donatiile inapoi sa scapati de blestemul oamenilor fraieriti care au dat bani de la gura pruncilor lor sa va faca voua case pe minciuni, promisiuni si spagi. Incepeti-va viata prin a fi oameni.
Postat 03 Octombrie 2011, 21:37 de privat
brevete
Multe chestii nu inteleg la clasificare... Agronomia intra la Stiinte Ingineresti, deci la cercetare conta numai SRI (numai 0,046) si brevetele de inventie. Ciudat ca au exact 6 brevete OSIM (x0,5) si 6 Interntaionale (x5), toate in 2008 - aiic cred ca au dublat productia, ceea ce poate sa fie o problema grava fiindca numai la brevete aveau punctaj... iar dacaaaa au mintit...
Postat 03 Octombrie 2011, 20:49 de sorbonel
Deocamdata din umbra
Corect sorbonel. Pentru A-ul de la mediu felicitari cadrelor de acolo nicidecum lui Bara. Are si lili dreptatea ei cad spune ca "Bara si-a luat toata ziua piciore in .. c..r ca e incompetent, badaran si cam taran," pe deasupara este si un mare mincinos (in top locul I) nu m-as mira sa minta si la raportari.(penalul). Felicitari profesorilor de la catedre care au contribuit la rezultat, facultatea nu este Bara si progeniturile lui. Ei sunt cu stiinta mitei pe acolo si cu numele pe lucrari si proiecte sa poata lua bani nu cu invatamantul si cercetarea adevarata. Ce spui domnule Cep nu este adevarat? Dar domnul Domuta ce spune ? Haideti ca sunteti profesori adevarati nu va fie frica ca Bara nu poate manca oameni adevarati. El manaca doar lichele ca el.
Postat 03 Octombrie 2011, 20:30 de mintit de bara
@lili
Inafara de Agronomie celelalte de la Mediu sunt D si E (Zootehnie, Ingineria mediului - unde aveti voi studenti!). Domeniul Economie nu era cum sa iasa mai bine raportat la ASE.
Postat 03 Octombrie 2011, 20:02 de sorbonel
@lili
Economia sa zica mersi unde e pt ca ei nu si-au declarat studii de licenta si master numai de doctorat! Ori tocmai asta se urmareste parcurgerea tuturor celor 3 etape, sau a primelor 2 in cazul universitatilor din categoria a 2-a.
Postat 03 Octombrie 2011, 19:51 de Lucica
scarba
si lili unde este ???? esti plina de ura fata vai de capul tau.
Postat 03 Octombrie 2011, 19:44 de angajat
Inginerie economica
Ce mai conteaza, merita sa recunoastem valoarea programelor clasificate A si a celor care sunt in clasa B si C. Ingineria economica (ingineria si managementul) are punctaje de la toate cele 5 facultati implicate, dar virful de lance trebuie sa recunoastem, este decanul de la IMT.
Postat 03 Octombrie 2011, 18:25 de @kermit
@lili
Care amandoua? Din cate stiu sectie de inginerie economica (asta o fi ingineria si managementul) se afla la 5 facultati si mai e si la distanta. Cine poate spune al cui e meritul clasificarii? A facut cineva o clasificare interna?
Postat 03 Octombrie 2011, 16:54 de Kermit
Decani, profesori, studenti
O facultate nu e alcatuita doar din decani, care sunt cum sunt, cum i-a ales unchiu, nici din studenti, care sunt cum i-a facut sistemul de educatie (prin asta insemnand si televizorul, societatea etc.), ci si din profesori. La facultatea de mediu (agricultura, horticultura etc.) sunt profesori cu studii serioase, la Brasov si la Cluj, sunt oameni cu experienta de cercetare si rezultate recunoscute de zeci de ani pe plan international. Sa nu uitam ca la Oradea a fost infiintata sub comunisti Statiunea de Cercetari Agricole (sau cum se numea) si academia de profil are o filiala bihoreana in care sunt membri tocmai profesorii de la mult hultia facultate de mediu. Ca decanul e cum e, ca studentii sunt la fel de "excelenti" ca si la restul facultatilor, e alta poveste. E pacat sa negam valoarea acolo unde e, iar cercetarea agricola e un lucru cu care Oradea si Bihorul se pot mandri. Numai ca in democratie nu s-au mai gasit conducatori care sa construiasca institutii valoroase. Serele le-am vandut, statiunea idem. De parca mancam numai fiare si haine de la Lotus...
Postat 03 Octombrie 2011, 14:22 de oradean
aoleu!
Vai de mine! Economia condusa de Dodeasca si de Baduleasca s-a clasat in categoria F ?!? Dar Dodeasca se batea cu pumnii in piept toata ziua cat de competenta, profesionista si inteligenta este !!! Nimeni nu o intrecea in laude. In schimb Bara si-a luat toata ziua piciore in .. c..r ca e incompetent, badaran si cam taran, iar prgramele din categoria A sunt cele de la facultatea lui ! Felicitari lui Bara. Rusine impostorilor! Cu asa laudarosi si impostori nu mai scapa UO se aperlativul de Sorbonica in vecii vecilor.
Postat 03 Octombrie 2011, 13:45 de lili
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON