URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iunie 2010, 13:10

Un moldovean şi trei orădeni, prinşi că fabricau cărţi de identitate pentru basarabeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un cetăţean moldovean şi trei orădeni au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Oradea după ce au fost prinşi de poliţiştii Brigăzii de combatere a crimei organizate Oradea că au întocmit documente de identitate româneşti pentru opt cetăţeni moldoveni pe care au încercat apoi să-i scoată din România, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu.

Clienţii au fost recrutaţi de Ioan Jenac, 34 de ani, cetăţean moldovean, care le-a promis conaţionalilor săi că, în schimbul unor sume cuprinse între 3.000 şi 4.000 de euro de persoană, le va procura acte de identitate româneşti şi îi va călăuzi în Italia.

În România, Jenac a fost ajutat de Gabor Gabor, 39 de ani, Dudaş Zoltan, 31 de ani, şi Balog Ferencz, 31 de ani, toţi din Oradea, care au preluat moldovenii şi le-au fabricat acte de identitate false.

"În acest fel, inculpatul a recrutat opt cetăţeni moldoveni, respectiv doi bărbaţi şi şase femei, cu vârste cuprinse între 23 şi 50 de ani, care au intrat în România în baza unor invitaţii, pe rute diferite, cu mijloace de transport diferite, pentru a nu atrage atenţia asupra lor. Cei opt au fost transportaţi şi ulterior cazaţi de către membrii grupării în pensiuni sau hoteluri din Băile Felix şi Oradea, urmând a fi scoşi ilegal din ţară prin frontiera de nord-vest", a declarat Dinu.

Documentele de identitate au fost falsificate de Gabor Gabor, care a aplicat fotografiile moldovenilor pe acte şi i-a instruit să memoreze datele înscrise pentru a putea trece uşor de eventualele verificări de la frontieră, iar ulterior la controalele autorităţilor din Italia.

harta falsificatori.jpgGruparea a fost supravegheată de poliţiştii BCCO până în momentul în care grupul de migranţi a fost urcat într-un microbus, pentru a fi scos din ţară. Cei opt moldoveni au fost reţinuţi în drum spre Punctul de trecere a frontierei Barantău, aceştia având încă ascunse actele de identitate româneşti în pantofi.

Pe parcursul anchetei, prelungită din cauza unor cercetări derulate şi pe teritoriul a Republicii Moldova, în Germania şi Spania, trei dintre membrii grupării, Ioan Jenac, Dudaş Istvan şi Balog Ferenc, au fost cercetaţi în stare de libertate. Gabor Gabor, arestat în Germania pentru comiterea unor infracţiuni de criminalitate informatică, a scăpat printre degetele poliţiştilor, dispărând imediat după eliberarea din arestul autorităţilor germane.

Acum, cei patru au fost trimişi în judecată pentru asociere în vederea scoaterii ilegale din ţară a unui grup de cetăţeni moldoveni, trafic de migranţi şi fals material în înscrisuri oficiale, fapte pedepsite de lege cu o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 3 şi 15 ani.

Totodată, cei opt moldoveni au fost trimişi în judecată pentru ieşire ilegală din ţară şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, riscând o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON