URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Octombrie 2012, 10:04

Un deputat vrea facilităţi pentru locuitorii din Suplacu de Barcău, comună pe care o asemuieşte cu Copşa Mică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aflat la finele celui de-al mandat parlamentar, Adrian Merka a depus la registratura Camerei Deputaţilor un proiect de lege privind "protejarea şi sprijinirea familiilor afectate de emisiile de gaze provenite din extracţiile de ţiţei din zona Suplacu de Barcău", prin care să se ofere diferite facilităţi persoanelor care au locuit sau locuiesc în această comună timp de minim 10 ani, precum şi persoanelor care desfăşoară sau au desfăşurat activităţi lucrative în această localitate, timp de cel puţin 10 ani consecutivi.

Potrivit propunerii legislative, sprijinul s-ar materializa în mai multe forme: acordarea dreptului de pensionare cu 2 ani anticipat, cu condiţia îndeplinirii stagiului de cotizare; ridicarea plafonului la medicamentele compensate pentru afecţiunile cauzate de expunerea la poluarea din aer; aprobarea cu prioritate a dosarelor privind accesul în programele naţionale de asistenţă sanitară demarate de Ministerul Sănătăţii pentru aceste afecţiuni, şi asigurarea anuală în regim de gratuitate a unor investigaţii medicale amănunţite pentru sistemul respirator, urinar, osteoarticular, circulator şi cardiovascular.

Într-un comunicat dat publicităţii luni, se spune că "demersul deputatului Merka este rezultatul unui efort colectiv depus pe parcursul ultimului an şi jumătate, dintre biroul parlamentar al deputatului din Suplacu de Barcău împreună cu direcţia locală şi judeţeană de sănătate publică şi cadrele medicale care îşi desfăşoară activitatea în zona Suplacu de Barcău".

"Acordarea acestor beneficii, aşa cum au fost incluse în propunerea legislativă, reprezintă o reparaţie necesară la adresa locuitorilor din Suplacu de Barcău. Reglementări similare au fost în trecut aprobate şi pentru alte localităţi aflate în zone afectate major de poluarea rezultată ca urmare a activităţilor industriale, cum ar fi Copşa Mică sau Baia Mare", argumentează deputatul bihorean.

Potrivit datelor oficiale, între anii 1990-2004 starea de sănătate a populaţiei din zona Suplacu de Barcău s-a înrăutăţit ca urmare a expunerii permanente la poluarea cu benzen, toluen, xilen şi hidrocarburi alifatice, substanţe ce provoacă afecţiuni cardiovasculare, respiratorii şi de natură oncologică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ACUMA TE-AI GASIT, DEPUTATE?
ASTA-I CA AIA CU SA MOARA PORCUL SATUL..........
Postat 16 Octombrie 2012, 14:54 de A
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON