URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 04 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Ianuarie 2014, 17:12

UDMR vrea reguli mai blânde pentru românii cu credite ipotecare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pornind de la constatarea că peste 21% din totalul creditelor luate de români sunt neperformante, adică au depăşit scadenţa cu cel puţin 90 de zile, în timp ce la sfârşitul anului 2009 proporţia era de trei ori mai mică, UDMR caută soluţii pentru românii îndatoraţi băncilor. Mai precis, pentru cei care au contractat credite ipotecare în monede străine şi care acum nu-şi mai pot plăti ratele, întrucât leul s-a devalorizat.

Ajutor la rată

Deputatul Cseke a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, iniţiativa UDMR pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, document depus recent la Senat. "Propunem împărţirea riscului între bănci şi consumatori. (...) Cei care au contractat un credit în monedă străină să-l poată converti în moneda naţională la cursul mediu din luna contractării", a declarat Cseke. Astfel, un român care a luat un credit ipotecar în franci elveţieni în ianuarie 2007 l-ar putea converti în lei la cursul de atunci, adică de 2,07 lei, nu la cel de azi, de 3,69 lei.

În condiţiile în care, în ultimii 10 ani, românii au preferat creditele în monedă străină din pricina dobânzii substanţial mai mică, Cseke consideră că această schimbare este necesară atât pentru debitori, cât şi pentru bănci. Asta pentru că cetăţeanul va putea plăti ratele, iar banca îşi va recupera banii. "S-ar reduce riscul executării silite a imobilelor ipotecate, care în unele situaţii a dus la adevărate drame", a spus Cseke, arătând că, din pricina devalorizării pieţei imobiliare, casele evaluate la contractarea creditului la o sumă mare au devenit insuficiente pentru plata creditului, după executare. "Aşa, oamenii au rămas şi fără casă şi tot cu credit", a completat parlamentarul.

Facilitate europeană

Iniţiativa UDMR vine oarecum în completarea Directivei europene 541 privind contractele de credit ipotecare, acum în dezbatere în forul legislativ al Uniunii.

Conform lui Cseke, propunerea de directivă are câteva reglementări menite să protejeze debitorii. De pildă, băncile nu vor putea să-şi remunereze angajaţii după numărul de credite contractate, aşa cum se întâmplă în prezent, şi vor fi obligate să ofere gratuit informaţii corecte clienţilor. O altă prevedere a directivei permite clienţilor să ramburseze anticipat creditele, beneficiind de o reducere, dar şi să îşi convertească orice credit în moneda naţională la cursul valutar din ziua conversiei.

Însă directiva nu a fost încă aprobată, iar chiar şi după aprobarea ei, va intra în vigoare cel mai devreme în primăvara lui 2016. În plus, noile reguli europene se vor aplica doar contractelor de credit ipotecar semnate după ce directiva intră în vigoare, aşa că românii care acum au deja credite ipotecare nu vor beneficia de facilităţile ei. În aceste condiţii, Cseke speră că UDMR va avea sprijin guvernamental în modificarea OUG 50/2010, astfel încât să fie ajutaţi şi românii care mai au mulţi ani de credite în faţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@pulimea hună
Deci, asta înseamnă că pontălăul va subvenţiona băncile din banii celor care-şi plătesc cinstit taxele. Luăm de la cei care muncesc şi dăm la bănci, în loc arestăm bancherii. Cominternism/securism a la ilici&co cum ne-a obişnuit nemernicul plagiator. Ideea asta i-a venit lui ponta de la consiglierul lui hun (frunda gyuri) care i-a explicat cum a făcut Orban Gyozo în păşunea lui de ţară. Nenorocitul de gyuri cu faţa lui de european, ar fi în stare de orice manevră ordinară ca să mai distrugă ceva în România. Iar pontalău', dacă are impresia că mâncatul unui kil de fecale în direct o să-i aducă puncte vremelnice la imagine, va înghiţi 2 kg..... Va veni şi termenul de plată bei ponta, o s-o păţiţi mai rău ca Ceauşescu şi tu şi toţi ţuţării de orice naţionalitate din jurul tău. Nu mai e mult, pregăteşte-te.........
Postat 04 Februarie 2014, 17:24 de Pişta
RUSINE POLITICIENILOR ROMANI
FOARTE BINE , PACAT CA POLITICIENII ROMANI NU SE GANDESC LA ROMANII CU CREDITE IN FRANCI SAU EURO . NU-I INTERESEAZA DECAT BUZUNARUL LOR .
Postat 30 Ianuarie 2014, 15:59 de ION
????????
..auleu aista e ruda cu Dabija,amu e roman,nu mai e unguras!Aista e ala care a DESFINTAT 58 de SPITALE??????Ba pulitrucule ,cu sanatatea ne-ai terminat ,amu ai trecut la finante???????????
Postat 30 Ianuarie 2014, 13:25 de gheorghe@sandor
corect Cseke! dar Legea Falimentului Personal?
mi se pare corecta initiativa domnului Cseke, desi nu porneste de la el, pt. ca se aplica deja in Ungaria, unde creditele in franci elevetieni sunt la ordinea zilei. acolo insa, se protejeaza populatia, aici insa nu, pt. ca sunt putini cei cu credite in franci elvetieni, deci aia pot sa moara, in acceptiunea conducatorilor romani. eu voi vota udmr, mai precis pe domnul cseke exact pt acest lucru. marea problema e legea falimentului personal care nu se aplica in romania, decat in tarile cilivizate, doar pt. ca bancile fac lobby aici in parlament, adica mituiesc parlamentarii sa nu lase aceasta lege, care nu lasa practic ca bancile sa-si asume vreun risc. adica, dupa toata devalorizarea asta a leului, banca iti ia casa, apoi te urmareste pe viata cu proprirea pe salariu deci te distruge complet si nu poti decat sa pleci in alta tara ca sa scapi. bnr si guvernul romaniei din perioada 2007-2009 trebuie actionati n judecata pt devalorizarea leului si astfel pt pagubirea populatiei prin deciziile luate atunci.
Postat 30 Ianuarie 2014, 08:41 de veghe
Acuma se cred si maghiarii cetateni romani cand e groasa la buzunarul lor>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Postat 29 Ianuarie 2014, 22:35 de Alms
pt macCeken
Acuma eu nu stiu ce sa cred ,daca ai postat asa ceva .Ori esti prost ,ori reprezinti o banca si vrei sa ne prostesti in fata.Credite au luat si ungurii si romanii,deci o initiativa de genul asta mi se pare laudabila pt ca de ea vor beneficia Oameni (unguri si romani ),care la un moment dat au angajat un credit pe baza veniturilor de atunci si la acele preturi.Sa nu uitam ca a venit apoi guvernul Boc care a facut ravagii in mediul economic,amplificand efectele crizei deja prezenta in Romania,dintr-o data nu mai mergea nimic,nu se vindea sau cumpara nimic si ne-am trezit intr-un blocaj din care abia acum ne-am revenit.Desi nu am credit mie mi se pare o idee buna ca piederile sa fie impartite cu bancile pentru ca de la lacomia lor sa declansat criza.Apoi mai ramane intrebarea ce o sa faca bancile cu atatea case ? sau vrei cumva sa le scoata la licitatie sa le cumpere schemerii cu doi lei?.
Postat 29 Ianuarie 2014, 18:47 de bihorean
@macCeken
Da' când aţi luat creditele, ca nişte imbecili, ne-aţi întrebat ??? Ce-i baiu, nu mai poţi plăi ratele? Supraponderalule.......Eşti varză fijacskam, nu te mai tot băga în seamă că nu te-am întrebat nimic, stai jos, hortist de Marghita........
Postat 29 Ianuarie 2014, 17:49 de @macCeken
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7308 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON