Ajutor la rată
Deputatul Cseke a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, iniţiativa UDMR pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, document depus recent la Senat. "Propunem împărţirea riscului între bănci şi consumatori. (...) Cei care au contractat un credit în monedă străină să-l poată converti în moneda naţională la cursul mediu din luna contractării", a declarat Cseke. Astfel, un român care a luat un credit ipotecar în franci elveţieni în ianuarie 2007 l-ar putea converti în lei la cursul de atunci, adică de 2,07 lei, nu la cel de azi, de 3,69 lei.
În condiţiile în care, în ultimii 10 ani, românii au preferat creditele în monedă străină din pricina dobânzii substanţial mai mică, Cseke consideră că această schimbare este necesară atât pentru debitori, cât şi pentru bănci. Asta pentru că cetăţeanul va putea plăti ratele, iar banca îşi va recupera banii. "S-ar reduce riscul executării silite a imobilelor ipotecate, care în unele situaţii a dus la adevărate drame", a spus Cseke, arătând că, din pricina devalorizării pieţei imobiliare, casele evaluate la contractarea creditului la o sumă mare au devenit insuficiente pentru plata creditului, după executare. "Aşa, oamenii au rămas şi fără casă şi tot cu credit", a completat parlamentarul.
Facilitate europeană
Iniţiativa UDMR vine oarecum în completarea Directivei europene 541 privind contractele de credit ipotecare, acum în dezbatere în forul legislativ al Uniunii.
Conform lui Cseke, propunerea de directivă are câteva reglementări menite să protejeze debitorii. De pildă, băncile nu vor putea să-şi remunereze angajaţii după numărul de credite contractate, aşa cum se întâmplă în prezent, şi vor fi obligate să ofere gratuit informaţii corecte clienţilor. O altă prevedere a directivei permite clienţilor să ramburseze anticipat creditele, beneficiind de o reducere, dar şi să îşi convertească orice credit în moneda naţională la cursul valutar din ziua conversiei.
Însă directiva nu a fost încă aprobată, iar chiar şi după aprobarea ei, va intra în vigoare cel mai devreme în primăvara lui 2016. În plus, noile reguli europene se vor aplica doar contractelor de credit ipotecar semnate după ce directiva intră în vigoare, aşa că românii care acum au deja credite ipotecare nu vor beneficia de facilităţile ei. În aceste condiţii, Cseke speră că UDMR va avea sprijin guvernamental în modificarea OUG 50/2010, astfel încât să fie ajutaţi şi românii care mai au mulţi ani de credite în faţă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.