Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, dar şi cei doi candidaţi la Primărie, respectiv Consiliul Judeţean, Cseke Attila şi Pasztor Sandor, au ţinut, luni, o conferinţă de presă în care au făcut o analiză a rezultatelor alegerilor.
Mai mult ca Biro
Cei doi candidaţi s-au recunoscut învinşi, însă declară că, deşi procentele obţinute la aceste alegeri sunt mai mici decât în 2008, numeric au primit mai multe voturi. "Numărul de voturi obţinut de subsemnatul la aceste alegeri este mai mare decât ceea ce a strâns candidatul nostru în 2004 şi 2008, iar numărul de voturi de la consilieri pentru Oradea este mai mare decât cel obţinut în 2008", a declarat Cseke Attila.
În 2008, Biro Rozalia obţinea 14.858 de voturi, în timp ce Cseke a reuşit să strângă, duminică, 17.928 de voturi. Procentual, însă, din totalul voturilor, Biro a reuşit să obţină 19,98%, în timp ce fostul ministru 18,87%.
"Procentul este puţin mai mic datorită participării la vot, oarecum neaşteptat de mare. Ca atare, şi numărul de consilieri obţinuţi de UDMR probabil va fi cu unul mai mic", a spus Cseke. Formaţiunea va avea astfel şase reprezentanţi în CL.
Candidatul UDMR a scos în evidenţă faptul că a obţinut, în premieră, un procent mai bun decât cel al partidului. "Sunt doi candidaţi în Oradea care au obţinut mai mult decât formaţiunea care i-a propus. Domnul Bolojan şi subsemnatul. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani candidatul UDMR are mai multe voturi decât lista UDMR la Consiliul Local, lucru care arată ceva", a spus Cseke Attila.
În 2008, consilierii locali ai UDMR au obţinut 15.574 de voturi (21,3%), iar în 2012 - 16.280, adică 17,32%.
La rândul său, Pasztor Sandor a afirmat că, deşi rezultatele din judeţ nu sunt finale, şi aici se pare că UDMR va atinge mai multe voturi ca în 2008. La nivel de Bihor, UDMR a câştigat 24 de primării, dintre care patru oraşe: Marghita, Săcuieni, Valea lui Mihai şi Salonta.
Conflictul maghiaro-maghiar
Pe de altă parte, Szabo Odon a dat vina pentru rezultat şi pe Partidul Popular Maghiar din Transilvania, formaţiunea înfiinţată de Laszlo Tokes. "Este a treia oară când Tokes participă la alegeri împotriva noastră. A treia oară îi batem şi nu ajung nici în Consiliul Judeţean şi nici în Consiliul Local. Totuşi, este a treia oară când diminuează voturile noastre. Eu îi rog să-şi dea demisia. Astăzi avem doar 6 consilieri municipali din cauza dânşilor", a spus Szabo, adăugând că PPMT nu a făcut altceva decât să atace UDMR în timpul campaniei.
Mai mult, preşedintele executiv al UDMR susţine că existenţa a trei partide etnice diminuează numărul maghiarilor care ies la vot. "În tot Bazinul Carpatic unde există reprezentativitate a comunităţii maghiare s-a dovedit că acolo unde există mai multe partide maghiare înseamnă prezenţă mai scăzută la vot. Aşa s-a întâmplat şi la noi", a spus Szabo Odon, care a precizat însă că UDMR a reuşit să adune şi voturi de la români.
De asemenea, Szabo a dezvăluit că în ultima perioadă mai mulţi politicieni din Ungaria au încercat să-i întoarcă pe maghiarii din Bihor împotriva UDMR. "S-a dovedit că UDMR este forţa politică care a adunat voturile masiv maghiare din judeţul Bihor şi din Oradea. I-aş ruga pe politicienii maghiari din Ungaria, dacă mai vin prin Bihor, atunci doar să treacă prin Bihor. În această campanie nu au făcut altceva decât au dezbinat comunitatea maghiară", a afirmat Szabo Odon, adăugând "au fost miniştri aduşi care au făcut campanie împotriva noastră, inclusiv printre ţiganii din Diosig".
Politicianul le-a transmis şi un mesaj: "Dacă nu ştiu să vină cu pace, atunci să nu dorească să-i aşteptăm. Mai bine nu vin în acest judeţ. Este un mesaj direct şi sincer pe care îl transmit", a conchis Szabo Odon.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.